Σκαραμαγκάς: Σκληρή δικαστική μάχη ιδιώτη με τη Μονή Κλειστών – “Φως στο ιδιοκτησιακό της περιοχής
Ένα μεγάλο βήμα προς την επίλυσή της έκανε η δικαστική διένεξη μεταξύ ενός ιδιώτη και της Μονής Κλειστών Πάρνηθας. Σύνδικοι της τελευταίας ήταν η Εκκλησία της Ελλάδος και η Μονή Πεντέλης. Η υπόθεση αφορούσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς μεγάλου ακινήτου στον Σκαραμαγκά και έχει ευρύτερο ενδιαφέρον για το Χαϊδάρι.
Μετά από μακροχρόνια δικαστική διαδικασία, το Εφετείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση για την υπόθεση ιδιοκτησιακού καθεστώτος ακινήτου μεταξύ της Μονής Κλειστών και του Μιλτιάδη Αγγελόπουλου, δικαιώνοντας τον ιδιώτη. Το οικόπεδο είναι έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων και πρόκειται γι’ αυτό όπου έχει δημιουργηθεί η εγκατάσταση με τις νεροτσουλήθρες.
Για το περιεχόμενο της υπόθεσης, την ευρύτερη σημασία της για τον Δήμο μας, αλλά και άλλες ανάλογες περιπτώσεις που απασχολούν το Χαϊδάρι, μιλάμε με τον Χαϊδαριώτη δικαστικό πραγματογνώμονα, τοπογράφο μηχανικό ΕΜΠ, στρατηγό εν αποστρατεία, τέως υποδιοικητή της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, κ. ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟ, ο οποίος ήταν τεχνικός σύμβουλος της πλευράς Αγγελόπουλου.
Μακρόχρονη δικαστική μάχη με σημαντικά συμπεράσματα
Η απόφαση του Εφετείου Αθηνών αναγνωρίζει ως ιδιοκτήτη τον Μιλτιάδη Αγγελόπουλο και όχι την Μονή Κλειστών. Όπως μας λέει ο κ. Αργυρός, είχε προηγηθεί απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία αναγνώριζε και πάλι τον Μιλτιάδη Αγγελόπουλο ως ιδιοκτήτη της έκτασης. Το Εφετείο είχε διατάξει Δικαστική Πραγματογνωμοσύνη, την οποία ανέλαβε τοπογράφος μηχανικός με εντολή να διαφωτίσει σημαντικά τεχνικά στοιχεία της υπόθεσης. Έτσι το θέμα πήγε τρία χρόνια πίσω. Ωστόσο έγινε μία απολύτως εμπεριστατωμένη μελέτη, αφού αναζητήθηκαν και αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία από όλες τις υπάρχουσες πηγές του Ελληνικού Κράτους. (Αρχεία του Κράτους, της Εκκλησίας, υποθηκοφυλάκων, Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού κλπ.).
Επίσης αναζητήθηκαν πιθανά ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Ι. Μονής Δαφνίου στην περιοχή. Αποδείχτηκε λοιπόν ότι η Μονή Δαφνίου, ως σχολάζουσα Μονή, απεκδύθηκε της εδαφικής περιουσίας της, κυρίως υπέρ των αγωνιστών του 1821. Ταυτόχρονα αποδείχτηκε ότι η Μονή Κλειστών έχει μεν στην ιδιοκτησία της 19.000 στρέμματα (το δάσος Σκαραμαγκά), αλλά η επίδικη έκταση των 30 περίπου στρεμμάτων (όπου και οι νεροτσουλήθρες) δεν συμπεριλαμβάνονται στα παραπάνω 19.000 στρέμματα.
«Ο πραγματογνώμονας που όρισε το Εφετείο Αθηνών έκανε μια εμπεριστατωμένη πολύμηνη έρευνα και επίπονη εργασία. Με μία έκθεση 200 περίπου σελίδων, που συνοδεύεται από αποκαλυπτικά και αδιαμφισβήτητης επιστημονικής ακρίβειας και επάρκειας τοπογραφικά διαγράμματα, απεκάλυψε πλήρως το διαχρονικό ιδιοκτησιακό καθεστώς από την Μονή Δαφνίου έως την ακτογραμμή του Σκαραμαγκά, περιλαμβανομένων και των οικισμών της περιοχής. Πραγματοποίησε δηλαδή διαχρονική ταυτοποίηση όλων των ιδιοκτησιών στην περιοχή, από την απελευθέρωση του 1821 έως σήμερα μέχρι την παραλία», τονίζει ο κ. Αργυρός.
Ο ίδιος ο κ. Αργυρός, από την πλευρά του, ως τεχνικός σύμβουλος της πλευράς Αγγελόπουλου, εφάρμοσε στο έδαφος όλους τους τίτλους και τα σχεδιαγράμματα του παρελθόντος (τουλάχιστον από το έτος 1870 και εντεύθεν). Επικεντρώθηκε ειδικά στον συνδυασμό των υπαρχόντων σχεδιαγραμμάτων της εποχής μεταξύ των ετών 1900 και 1940 με εκείνες τις αεροφωτογραφίες των ετών 1937 και 1945 της περιοχής.
Με αυτή την εξειδικευμένη εργασία, επειδή οι αεροφωτογραφίες που πάρθηκαν σε ανύποπτο χρόνο, περιλαμβάνουν επακριβώς τη θέση της Ιεράς Οδού, την ακτογραμμή του Σκαραμαγκά και πλήθος άλλων τοπογραφικών λεπτομερειών, ο συνδυασμός τους με τα παλαιά σχεδιαγράμματα έδειξε την αλήθεια σε ό,τι αφορά τη θέση της κάθε ιδιοκτησίας. Έτσι μπορούσε κάθε τίτλος ιδιοκτησίας με το σχεδιάγραμμά του να τοποθετηθεί στο έδαφος και να βρεθεί η αλήθεια. Τα ευρήματα της εργασίας του αυτής, που ήταν τελείως ανεξάρτητη, όπως προβλέπεται, από την εργασία του πραγματογνώμονα, κοινοποίησε αρμοδίως στους ενδιαφερομένους.
Μετά τα παραπάνω, οι αμφισβητήσεις, απορίες, προβλήματα ιδιοκτησιακού χαρακτήρα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή δυτικότερα της Μονής Δαφνίου και έως την παραλία Σκαραμαγκά, μπορούν να ερμηνευθούν – εξηγηθούν και επομένως να διακανονισθούν, κλείνει ο κ. Αργυρός.
Φως στα σκοτεινά σημεία της Δημοτικής Περιουσίας
Αξιοποιούμε την ευκαιρία της συζήτησης με τον έμπειρο στα εξειδικευμένα τοπογραφικά θέματα εφαρμογών παλαιών τίτλων ιδιοκτησίας και φωτοερμηνείας αεροφωτογραφιών και δορυφορικών εικόνων συμπολίτη μας για να ρωτήσουμε σχετικά με άλλες σοβαρές εκκρεμότητες της πόλης μας, που αφορούν τη δημοτική περιουσία.
Κύριε Αργυρέ, μπορούν με την ίδια μεθοδολογία να αντιμετωπιστούν πολύχρονες εκκρεμότητες της δημοτικής περιουσίας στο Άνω Δάσος, όπου υπάρχουν καταγγελίες για μη καταβολή στον Δήμο εισφορών σε γη και χρήμα από τους μεγάλους ιδιοκτήτες της περιοχής, όταν αυτή εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης το 1987;
Σαφέστατα μπορούν, διότι ανήκουν στο τεχνικό πεδίο, που είναι η εφαρμογή παλαιών τίτλων και διαγραμμάτων στο έδαφος, με τη συνδρομή των αρχαιοτέρων αεροφωτογραφιών, όπου υπάρχουν (σσ. στην περιοχή μας από το 1937). Είναι μεν ζήτημα που απαιτεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εμπειρία από τον τεχνικό σύμβουλο που θα οριστεί από τον Δήμο ενώπιον των ανακριτικών αρχών, αλλά θα καταλήξει με βεβαιότητα σε συμπεράσματα αδιαμφισβήτητα από οποιονδήποτε. Ως ενεργός δικαστικός πραγματογνώμων επί 30 έτη στην Εισαγγελία – Εφετείο – Πρωτοδικείο Αθηνών, με υποθέσεις σε όλη την Ελλάδα, σας απαντώ ότι μπορείτε να βρείτε την αλήθεια για το παραπάνω θέμα. Όσον αφορά το νταμάρι της οδού Μάνης, εκεί υπάρχουν πλείστα στοιχεία για να διαφανεί η αλήθεια, ώστε η Δικαιοσύνη να έχει πλήρη και σωστή εικόνα, πέραν αυτής που κακώς σχημάτισε πρωτόδικα.