ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σε κανονικές τάξεις από φέτος τα προσφυγόπουλα – Κατανομή στο Χαϊδάρι

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα και σε τρία Δημοτικά της πόλης μας οι μαθητές θα καθίσουν για πρώτη φορά στα ίδια θρανία με παιδιά, που πόλεμοι και προσφυγιά τα έφεραν στα μέρη μας. Ο λόγος για τα προσφυγόπουλα που κατοικούν στη Δομή Φιλοξενίας Σκαραμαγκά. Τα περισσότερα από αυτά πέρυσι πήραν μία πρώτη γεύση από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρακολουθώντας ειδικά απογευματινά τμήματα.

Στις ίδιες τάξεις, στα ίδια θρανία

Σε κανονικές τάξεις από φέτος τα προσφυγόπουλα - Κατανομή στο Χαϊδάρι 2
Αδάμ Στάμος

Όπως δήλωσε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, κ. Αδάμ Στάμος, μετά από προτάσεις που έγιναν στο Υπουργείο Παιδείας από μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (βλέπε και στο τέλος του κειμένου), τα προσφυγόπουλα με τη έναρξη της σχολικής χρονιάς θα ενταχθούν στα πρωινά τμήματα. Θα ακολουθούν το κανονικό ωράριο λειτουργίας του σχολείου και θα φοιτήσουν στις ίδιες τάξεις με ελληνόπουλα και παιδιά οικονομικών μεταναστών. Για τη διευκόλυνσή τους στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και των μαθημάτων θα υπάρχει στο σχολείο ειδικός εκπαιδευτικός, γνώστης της μητρικής τους γλώσσας, που θα τα βοηθάει στην κατανόηση του μαθήματος και στις σχολικές τους υποχρεώσεις.

Ρωτήσαμε τον κ. Στάμο την επιστημονική του άποψη για τη δυνατότητα ομαλής ένταξης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μάς απάντησε πως είναι δύσκολο, αλλά θα προσπαθήσει η εκπαιδευτική κοινότητα να τους προσφέρει το καλύτερο, με τη συνδρομή και του ειδικού γι’ αυτά δασκάλου.

Έως 20 οι νέοι συμμαθητές σε κάθε σχολείο 

Τη φετινή χρονιά θα δημιουργηθούν 12 Δομές Υποστήριξης Εκπαίδευσης Προσφύγων, σε Αιγάλεω, Χαϊδάρι και Περιστέρι. Υπολογίζεται πως σε κάθε σχολείο αυτών των πόλεων, όπου θα δημιουργηθεί τμήμα υποδοχής, θα φοιτήσουν από 9-18 προσφυγόπουλα. Αυτό σημαίνει πως αναλογικά σε κάθε πρωινό τμήμα, θα προστεθούν από  ένα έως τρία προσφυγόπουλα. Ειδικότερα στο Χαϊδάρι θα δημιουργηθούν τέτοιες δομές μόνο στο 2ο, στο 5ο και στο 9ο Δημοτικό Σχολείο. Για τα παιδιά των προσφύγων που θα φοιτήσουν για πρώτη φορά σε Ελληνικό Σχολείο θα δημιουργηθούν νέα απογευματινά τμήματα, ανάλογα με τα περυσινά. Υπεύθυνη για την εγγραφή τους στα σχολεία  είναι η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που διαχειρίζεται τη Δομή Φιλοξενίας Σκαραμαγκά.

Τα παραπάνω νούμερα αναφέρουμε με κάποια επιφύλαξη, διότι όπως μαθαίνουμε στη Δομή του Σκαραμαγκά ο αριθμός των προσφύγων έχει μειωθεί σημαντικά, κατά 1.000 άτομα περίπου.

Σε κανονικές τάξεις από φέτος τα προσφυγόπουλα - Κατανομή στο Χαϊδάρι 4
17 Φεβρουαρίου 2017, πρώτη μέρα των προσφυγόπουλων στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου

Και στο σχολείο της γειτονιάς

Τέλος, όσες οικογένειες προσφύγων ενταχθούν στον αστικό ιστό της πόλης μας, κάτι που γίνεται σταδιακά με την ενοικίαση κατοικιών από ΜΚΟ για λογαριασμό τους, τα παιδιά τους θα φοιτήσουν στο σχολείο της περιοχής τους. Αν είναι αρκετός ο αριθμός τους, θα σταλεί και εκεί εκπαιδευτικός που θα τα βοηθάει στα μαθήματα. Ανάλογες αλλαγές και ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Γιατί έγινε διαχωρισμός των μαθητών;

Θυμίζουμε ότι από τον περσαμένο Φεβρουάριο, όταν δημιουργήθηκαν οι ειδικές τάξεις, πολλοί δάσκαλοι θεωρούσαν πιο σωστή την άμεση ένταξη των προσφυγόπουλων στο κανονικό πρόγραμμα του σχολείου. Εκπαιδευτικοί με πείρα μάς είχαν πει ότι θεωρούν εσφαλμένο τον συνολικό χειρισμό του θέματος τότε, δηλαδή τον διαχωρισμό των ξένων μαθητών σε ξεχωριστές τάξεις και διαφορετικό ωράριο.

Ασφαλώς η εισαγωγή των προσφύγων μαθητών στα σχολεία είναι μια περίπλοκη υπόθεση, ιδιαίτερα απαιτητική από την εκπαιδευτική σκοπιά, ενώ έχει και πολιτικοκοινωνικές πτυχές. Πίστευε δηλαδή μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι ήταν απολύτως εφικτή και παιδαγωγικά ορθή η ένταξη των προσφυγόπουλων απευθείας στις κανονικές τάξεις των σχολείων. Θα μπορούσαν να μοιραστούν οι μαθητές του Σκαραμαγκά, περίπου 350 παιδιά, ένας σε κάθε τάξη στα σχολεία Χαϊδαρίου – Αιγάλεω – Περιστερίου και να κυλήσουν όλα ομαλά, όπως άλλωστε γίνεται εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες με τα παιδιά μεταναστών σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς, λένε, επικράτησαν πολιτικά κριτήρια που επέβαλαν τον διαχωρισμό και ο φόβος αντιδράσεων από ακραίους κύκλους, οι οποίοι τελικά επέβαλαν σε εκείνη τη φάση τη φοβική “ατζέντα τους” στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

– ΕΡΕΥΝΑ. Οι πρώτες μέρες των προσφυγόπουλων στα σχολεία του Χαϊδαρίου. Επιτυχίες και προβλήματα

– Θερμή υποδοχή στα προσφυγόπουλα. Σήμερα ξεκίνησαν τα μαθήματα στο Χαϊδάρι

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button