ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Θοδωρής Κολυδάς: Πουνέντες, ο δυτικός άνεμος που έκαψε την Αττική

 

Είναι γνωστό ότι η συχνότητα πνοής του πουνέντε, του δυτικού ανέμου, στον Ελληνικό χώρο είναι μικρή, όμως έχει ως κύρια χαρακτηριστικά του την σημαντική ενίσχυσή του σε ορισμένες περιοχές όπως είναι ο Κορινθιακός κόλπος και το Κρητικό πέλαγος.

Ο ζέφυρος, ο δροσερός δυτικός άνεμος που στην αρχαιότητα ήταν αδελφός του Βορέα και του Νότου, στα ιταλικά ονομάστηκε πουνέντες, από τα λατινικά ponens + solis που σημαίνει: η δύση του ήλιου ή με ελεύθερη μετάφραση ο άνεμους που έρχεται από την δύση του ηλίου.

Αυτός ο Δυτικός Βορειοδυτικός άνεμος χθες, λίγο μετά την πυρκαγιά στα Γεράνεια ενισχύθηκε σημαντικά και στην παραπάνω δορυφορική φωτογραφία φαίνεται καθαρά το ίχνος (plume) του καπνού που εξαπλώθηκε προς τον Σαρωνικό.

Θοδωρής Κολυδάς: Πουνέντες, ο δυτικός άνεμος που έκαψε την Αττική 3

Σημείωση εφημερίδας: Όταν φυσά αυτός ο δυτικός άνεμος, ο πουνέντες, το Χαϊδάρι επηρεάζεται σημαντικά, αφού και η έντασή του ενισχύεται καθώς περνά ορμητικά μέσα από την κοιλάδα του Δαφνίου, που έχει κατεύθυνση ανατολή – δύση. Στο σημείο αυτό η βλάστηση είναι πυκνή και είναι θα πολύ επικίνδυνη μια συνάντησή του με πυρκαγιά, όπως έγινε εχθές στα Γεράνεια. Στη φωτό φωτιά στις 19 Ιουλίου 2017 στην Εθνική Οδό, λίγο μετά τη Μονή Δαφνίου. Μετά τα χτεσινά τραγικά γεγονότα αντιλαμβανόμαστε πόσο τυχεροί σταθήκαμε εκείνη την ημέρα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Πανικός στο Δαφνί – Πυρκαγιά στην Εθνική Οδό

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button