ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Θα συμμετέχει ο Δήμος Χαϊδαρίου στο πιλοτικό πρόγραμμα διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης;”

 Η παράταξη Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου διατυπώνει ερωτήματα σχετικά με τη συμμετοχή του Δήμου Χαϊδαρίου σε πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων που εξήγγειλε το Υπουργείο περιβάλλοντος, στο οποίο φέρεται να περιλαμβάνεται και το Χαϊδάρι. Συγκεκριμένα πρόκειται για πρόγραμμα διαλογής στην πηγή και κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων σε έξι δήμους της δυτικής Αττικής, που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Γράφουν οι Πολίτες σε Δράση:

"Θα συμμετέχει ο Δήμος Χαϊδαρίου στο πιλοτικό πρόγραμμα διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης;" 1Δύο καίρια ερωτήματα για τη (μη;) συμμετοχή του Δήμου Χαϊδαρίου σε πιλοτικό πρόγραμμα για τα απορρίμματα

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου και το Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έξι Δήμοι της Δυτικής Αττικής έχουν επιλεγεί- «υιοθετηθεί» για να εφαρμόσουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων, επιταχύνοντας τη μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία»
Οι Δήμοι που έχουν επιλεγεί από το Υπουργείο για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος διάρκειας 18 μηνών, με παράλληλη τεχνική στήριξη, είναι: Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Περιστερίου, Νίκαιας – Ρέντη, Κορυδαλλού και Χαϊδαρίου.
Τα ερωτήματα προς τη Δημοτική αρχή είναι:
  1. Θα συμμετέχει ο Δήμος Χαϊδαρίου «στην εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος Διαλογής στην Πηγή, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων, επιταχύνοντας τη μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία»;
  2. Γιατί δεν συμμετείχε ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου (ή εκπρόσωπός του) στη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε στις 8 Μαΐου 2019 το ΥΠΕΝ για την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος;
  3. Σημειωτέον ότι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε από τον Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλο συμμετείχαν εκπρόσωποι των  Δήμων Αγίας Βαρβάρας (Δήμαρχος Γ. Καπλάνης), Αιγάλεω (Δήμαρχος Δ. Μπίρμπας), Κορυδαλλού (Δήμαρχος Στ. Κασιμάτης), Νίκαιας- Αγ. Ιωαν. Ρέντη (Δήμαρχος Γ. Ιωακειμίδης) και Περιστερίου (Αντιδήμαρχος Μ. Τσιώτα). Ο μοναδικός Δήμος που δεν συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου και δεν έστειλε εκπρόσωπο ήταν ο Δήμος Χαϊδαρίου.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον να μάθουμε την απάντηση της Δημοτικής αρχής στα παραπάνω ερωτήματα.
Η μείωση και η διαχείριση των αποβλήτων είναι μείζονος σημασίας για τη χώρα μας, και ιδιαίτερα για το Δήμο Χαϊδαρίου, και σε αυτή την προσπάθεια χωρίς μικροκομματισμούς και παρωπίδες πρέπει να συμβάλλουμε όλοι.
Θοδωρής Σπηλιόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος – Υποψήφιος Δήμαρχος με το συνδυασμό «Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου»

Στο φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα αναφέρεται δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής:

Την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος διαλογής στην πηγή και κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων σε έξι δήμους της δυτικής Αττικής, υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε ο αν. υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Θα συμμετέχει ο Δήμος Χαϊδαρίου στο πιλοτικό πρόγραμμα διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης;" 3

Πρόκειται για μία από τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο της προσπάθειας επιτάχυνσης της μετάβασης στην κυκλική οικονομία.

Οι έξι δήμοι που επελέγησαν για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος του υπουργείου είναι οι Περιστερίου, Αιγάλεω, Νίκαιας-Ρέντη, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας και Κορυδαλλού. Αποτελούν το 11,8% του συνολικού πληθυσμού της περιφέρειας Αττικής και ευθύνονται για την παραγωγή ποσοστού 10,7% αστικών στερεών αποβλήτων.

Σεμινάριο Επάρκειας
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή και κομποστοποίησης στοχεύει στο να αναπτυχθεί ένα κατάλληλο σύστημα ξεχωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του κάθε δήμου. Η εφαρμογή του προγράμματος περιλαμβάνει δράσεις σχεδιασμού, με την ενσωμάτωση αποτελεσματικών ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών, υλικοτεχνικές υποδομές και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ύψους 1,2 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων. Εκτός από τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, που θα αποφέρει το πρόγραμμα, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανταποδοτικότητά του, καθώς η επιτυχία του θα έχει άμεσο όφελος για τον δημότη, με τη μορφή της μείωσης στα δημοτικά τέλη.

Όπως σημείωσε ο κ. Φάμελλος, το υπουργείο έχει ανοίξει έναν κύκλο πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της χωριστής συλλογής αποβλήτων, πρωτοβουλίες είτε οριζόντιες σε χώρους μεγάλης παραγωγής οργανικού υλικού (στρατόπεδα, λαϊκές αγορές, φυλακές, μαζική εστίαση, δημόσια κτήρια κ.λπ), είτε στοχευμένες, μέσα στις οποίες είναι και η υποστήριξη των έξι δήμων στο συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα επεξεργασίας των απορριμμάτων τους, καθώς και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων και έργων.

Σημειώνεται ότι τα βιοαπόβλητα, δηλαδή υπολείμματα τροφών και πράσινα απόβλητα (αυτά που προέρχονται από κήπους και πάρκα), είναι προτεραιότητα στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, αφού αποτελούν κατά μέσο όρο το 40% των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων.

Για πολύτιμο εργαλείο στο δύσκολο έργο της διαχείρισης των αποβλήτων, κατ΄ αρχάς με την παροχή μελετών σε επιχειρησιακό επίπεδο -μελέτες τις οποίες οι δήμοι αδυνατούν και υλικοτεχνικά και οικονομικά να διεκπεραιώσουν- έκαναν λόγο από την πλευρά τους οι επικεφαλής των δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, μετά το κλείσιμο, σε έναν χρόνο, του ΧΥΤΑ Φυλής.

«Δεν τίθεται θέμα κινδύνου στη διαχείριση απορριμμάτων μετά το κλείσιμο της Φυλής» διαβεβαίωσε ο αν. υπουργός, εξηγώντας πώς «όταν γίνει πραγματικότητα η χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων στην Αττική, δεν θα συζητά κανείς για Φυλή» και υπενθυμίζοντας πως υπάρχουν σε εξέλιξη πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία τουλάχιστον δύο μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων και προγραμματισμός, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, για συνολικά έξι μονάδες επεξεργασίας μετά την ανακύκλωση. Είναι, δε, όπως τόνισε, εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για σχετικές υποδομές τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button