ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Θα είμαστε απέναντι σε Κυβέρνηση, Περιφέρεια, ΕΕ έχοντας το λαό στο πλάι μας στις διεκδικήσεις”

Κλείνοντας την προεκλογική περίοδο, ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος κάνει στο “Χαϊδάρι Σήμερα” έναν τελικό απολογισμό του έργου του και βάζει το πλαίσιο της δράσης της Λαϊκής Συσπείρωσης μέσα στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό. Με κεντρικό σύνθημα “συνεχίζουμε” αναφέρει την ανάγκη “να δοθεί συνέχεια το έργο που ξεκινήσαμε πριν 4 χρόνια βάζοντας στο επίκεντρο της προσοχής μας κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της πόλης μας.”

συνέντευξη στον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ                                             …………………….                                                                                                           από το έντυπο Χαϊδάρι Σήμερα

Κύριε δήμαρχε, μετά από τεσσεράμισι χρόνια στη διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου, θα θέλαμε να μας πείτε σε πιο βαθμό αισθάνεστε ότι πετύχατε αυτά που αναλαμβάνοντας είχατε θέσει ως στόχο.

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε μια σειρά κινήσεις που έχουν γίνει στο Δήμο με στόχο τη διευκόλυνση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, και αρκετά ακόμα βέβαια, που έχουν προγραμματιστεί και θα ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Έχει μπει τάξη στη λειτουργία του Δήμου, έχουν υλοποιηθεί παρεμβάσεις σε Σχολεία, σε Παιδικούς Σταθμούς, στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, στην κοινωνική πολιτική, τη μείωση δημοτικών τελών. Έχουν γίνει τεχνικά έργα, σημαντικά για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας και για την ασφάλεια των πολιτών.

Θεωρούμε πως έχει μπει τάξη στη λειτουργία του Δήμου, έχουν υλοποιηθεί παρεμβάσεις σε Σχολεία, σε Παιδικούς Σταθμούς, στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, στην κοινωνική πολιτική, προχωρήσαμε στην κατάργηση των τροφείων, τη μείωση δημοτικών τελών κλπ. Έχουν γίνει τεχνικά έργα, σημαντικά για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας και για την ασφάλεια των πολιτών, ξεχωρίζοντας τον προγραμματισμό για την αντιπλημμυρική θωράκιση, την οποία όλες οι προηγούμενες διοικήσεις είχαν ξεχάσει.

Σε αρκετές δημόσιες τοποθετήσεις έχετε δηλώσει ότι παραλάβατε ένα Δήμο παραδομένο στους ιδιώτες. Ποιες κινήσεις κάνατε για να αντιστρέψετε αυτή την κατάσταση και πώς επηρέασαν τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι πολίτες;

Αναλαμβάνοντας την Διοίκηση γνωρίζαμε τα συσσωρευμένα προβλήματα και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε. Είχε προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ σε σημαντικούς τομείς (Παιδικοί Σταθμοί, Πολιτισμός, Κολυμβητήριο). Πήρε μεγάλες διαστάσεις η εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, η απλήρωτη εργασία, ο αυταρχισμός της εκάστοτε δημοτικής αρχής και η πολιτική ομηρία των εργαζομένων.

Ένας κομμουνιστής δήμαρχος, αν υιοθετούσε το πλαίσιο της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων, θα έπρεπε να αυξήσει τα δημοτικά τέλη για να λειτουργήσει ο Δήμος, ιδιωτικοποιώντας προφανώς υπηρεσίες του.

Υπήρχε μεθόδευση ιδιωτικοποίησης της Υπηρεσίας Καθαριότητας και της Αυτεπιστασίας μέσω της αποδυνάμωσης από εργαζόμενους και μηχανήματα και ήταν έτοιμα να παραδοθούν σε ιδιώτες. Έχοντας ως βασικό στόχο όλες αυτές οι υπηρεσίες να δουλεύουν προς όφελος του δημότη, με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου και με χαμηλό, αν όχι μηδενικό κόστος, προχωρήσαμε στην ανανέωση του στόλου οχημάτων, σε ανανέωση εξοπλισμού, διεκδικήσαμε την πρόσληψη και μονιμοποίηση προσωπικού, στηρίζοντας τους αγώνες και τις δικαστικές διεκδικήσεις των υπαλλήλων, όπως πρόσφατα έγινε με την θετική έκβαση της υπόθεσης για τη μονιμοποίηση των 52 υπαλλήλων των παιδικών σταθμών.

Ανάλογες αποφάσεις έχουμε και για υπαλλήλους της Καθαριότητας. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το Κολυμβητήριο να φιλοξενεί περισσότερους συμπολίτες μας, τα τμήματα πολιτισμού να έχουν χιλιάδες μέλη, οι παιδικοί σταθμοί να φιλοξενούν όλα τα παιδιά με μηδενικά τροφεία για την συντριπτική πλειοψηφία των γονιών.

Η καθαριότητα ήταν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας. Τι απαντάτε σε αυτούς που σας κατηγορούν ότι προμηθευτήκατε τα νέα απορριμματοφόρα λίγο πριν τις εκλογές;

Αρχικά θα πρέπει να πούμε πως κανείς μας δεν ήταν ευχαριστημένος με την εικόνα της πόλης τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα και τώρα, που η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά, θεωρούμε πως έχουμε βήματα ακόμα να μετρήσουμε.

Αποτέλεσμα των ενεργειών μας είναι το Κολυμβητήριο να φιλοξενεί περισσότερους συμπολίτες, τα τμήματα πολιτισμού να έχουν χιλιάδες μέλη, οι παιδικοί σταθμοί να φιλοξενούν όλα τα παιδιά με μηδενικά τροφεία για την συντριπτική πλειοψηφία των γονιών.

Ωστόσο δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι όταν αναλάβαμε το Δήμο λειτουργούσαν 3 απορριμματοφόρα και είχαμε μόνο 18 υπαλλήλους. Αυτή τη στιγμή στους δρόμους κινούνται 8 απορριμματοφόρα και το προσωπικό έχει αυξηθεί σημαντικά. Παράλληλα ενισχύσαμε το στόλο οχημάτων του Δήμου με 2 φορτωτές και 2 φορτηγά για την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων, με μία σκούπα, με 2 οχήματα PickUp, με νέο ανυψωτικό, ενώ σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει και το πλυντήριο κάδων.

Αυτοί που μας κατηγορούν ότι καθυστερήσαμε γνωρίζουν ότι οι διαδικασίες προμήθειας εξοπλισμού τέτοιου προϋπολογισμού είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, καθώς δεν αποτελούν την κύρια κατεύθυνση και τις επιλέξιμες δαπάνες Κυβέρνησης, ΕΕ και Περιφέρειας, που στηρίζουν την ιδιωτικοποίηση του τομέα Καθαριότητας. Αυτό όμως που τους ενοχλεί είναι ότι δεν μπήκαμε στη λογική ξεπουλήματος υπηρεσιών μετακυλίοντας το κόστος στους πολίτες.

Όσο για το αν βγήκαν τα απορριμματοφόρα λίγο πριν τις εκλογές, θα έπρεπε να είμαστε τουλάχιστον αφελείς,αν θέλαμε να διατηρείται μία άσχημη κατάσταση στην καθαριότητα και να υπάρχει δυσαρέσκεια στους πολίτες, προκειμένου δήθεν να αποκομίσουμε προεκλογικά οφέλη.

Γνωρίζουμε ότι στους Δήμους υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης έργων μέσω Ευρωπαϊκών Κονδυλίων, ΕΣΠΑ, κλπ. Σε τι βαθμό αξιοποιήσατε τέτοιους είδους προγράμματα;

Έχουμε αποδείξει ότι αξιοποιούμε οποιαδήποτε χρηματοδότηση είτε προέρχεται από το κράτος είτε από την Περιφέρεια είτε από την ΕΕ, δεδομένου ότι είναι λεφτά του ελληνικού λαού. Ήδη έχουμε εντάξει αρκετά έργα σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως η αναβάθμιση της Οδού Φαβιέρου, η κατασκευή Μουσείου Εθνική Αντίστασης, η ανακατασκευή του θεάτρου της Γρηγορούσας και του ΚΑΠΗ, η ενεργειακή αναβάθμιση Σχολικών και δημοτικών κτηρίων, η δημιουργία σχολικών βιβλιοθηκών μέσω ΕΣΠΑ και άλλα.

Ωστόσο δεν μπορούμε να μη θέσουμε το ζήτημα της επιλεξιμότητας των έργων, καθώς σημαντικά έργα υποδομής που απαιτούνται, όπως τα αντιπλημμυρικά, δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ καθώς δεν είναι ανταποδοτικά, δεν παράγουν κέρδος.

Έχετε πει ότι το πλαίσιο λειτουργίας της «τοπικής διοίκησης», όπως την αποκαλείτε, είναι εξαιρετικά ασφυκτικό εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις εφαρμόζοντας κατευθύνσεις που δίνει η ΕΕ. Ποια είναι τα μέτρα αυτά που θα έπρεπε, κατά τη γνώμη σας, να πάρετε υλοποιώντας αυτές τις πολιτικές και δεν το κάνατε λόγω της πολιτικής σας τοποθέτησης;

Ένας κομμουνιστής δήμαρχος, αν υιοθετούσε το πλαίσιο της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων, θα έπρεπε να αυξήσει τα δημοτικά τέλη για να λειτουργήσει ο Δήμος, ιδιωτικοποιώντας προφανώς υπηρεσίες του. Εδώ να μην ξεχνάμε ότι τα ματωμένα πλεονάσματα για τα οποία καυχιέται ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται, μεταξύ άλλων, και από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους.

Μπορούμε να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε πριν 4 χρόνια βάζοντας στο επίκεντρο της προσοχής μας κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της πόλης μας.

Θα έπρεπε να μη στηρίζει την απαίτηση των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, γιατί είναι κόντρα στις επιταγές της ΕΕ, η οποία μιλάει για ελαστικές σχέσεις εργασίας και εναλλαγή των εργαζομένων. Θα έπρεπε να βάλει πλάτη στην κατάσχεση και τους πλειστηριασμούς των σπιτιών του λαού. Θα έπρεπε να μην κάνει έργα υποδομών που έχει ανάγκη ο λαός, αλλά έργα επιλέξιμα από την ΕΕ, τα οποία είναι κερδοφόρα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε αυτές τις συνθήκες, επομένως, τι μπορεί να περιμένει ο χαϊδαριώτικος λαός εκλέγοντας ξανά για Δήμαρχο τον Μιχάλη Σελέκο;

Ο στόχος όλων όσων στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι σαφής. Να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια όμορφη πόλη. Όμορφη πόλη, όμως είναι μία πόλη χωρίς ανέργους, χωρίς ανέχεια, χωρίς φτώχεια, της οποίας οι κάτοικοί της δεν κινδυνεύουν να καούν το καλοκαίρι και να πνιγούν στην πρώτη πλημμύρα. Μία πόλη στην οποία θα έχουν όλοι δικαίωμα στην υγεία, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό.

Για να το πετύχουμε αυτό, δεσμευόμαστε ότι δε θα κάνουμε υποκλίσεις ούτε θα αποδεχόμαστε όσα επιβάλλουν η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια, η ΕΕ. Θα είμαστε απέναντί τους έχοντας το λαό στο πλάι μας σε όλες τις διεκδικήσεις.

Μπορούμε να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε πριν 4 χρόνια βάζοντας στο επίκεντρο της προσοχής μας κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της πόλης μας. Σε αυτή την προσπάθεια δίνουμε το χέρι μας, καλούμε κάθε καλοπροαίρετο συμπολίτη μας να στηρίξει τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button