ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΗΜΟΤΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Όχι κατασχέσεις για μικροοφειλές νοικοκυριών στο Χαϊδάρι” – 16.019 άτομα χρωστούν 9.773.211 στον Δήμο

 

Αποκαλυπτική όσο και διεκδικητική ήταν η σύσκεψη φορέων (φωτό) με πρόσκληση του Δήμου ενάντια στις κατασχέσεις περιουσίας νοικοκυριών στο Χαϊδάρι. Η συζήτηση έγινε στη βάση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για διεκδίκηση από την Κυβέρνηση νομοθετικής ρύθμισης, που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς με κριτήριο την οικονομική της κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος οικονομικών Παναγιώτης Μοσχονάς παρουσίασε τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Δήμο. Συγκεκριμένα, το σύνολο των οφειλών από παλαιά χρέη είναι 9.773.211,09 € και αντιστοιχεί σε 16.019 οφειλέτες. Το εντυπωσιακό είναι ότι από αυτούς οφειλέτες μόνο 13 άτομα οφείλουν 5.698.246,14€, δηλαδή ποσοστό 58,31%!

Οι προσπάθειες είσπραξης από την κατηγορία των μεγαλοοφειλετών έχουν πενιχρά έως αμελητέα αποτελέσματα, όπως είπε ο αντιδήμαρχος, διότι οι δημοτικές υπηρεσίες είτε συναντούν μηδενικούς λογαριασμούς στις τράπεζες είτε οι μεγάλοι οφειλέτες συχνά καλύπτονται από νόμους και δικαστικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα τα μεγάλα ποσά να είναι επισφαλή ως προς την είσπραξή τους (πχ Ελληνικά Ναυπηγεία).

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δήμου για τη σύσκεψη, καθώς και ολόκληρη η εισήγηση του αντιδημάρχου οικονομικών, Παναγιώτη Μοσχονά.   

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

"Όχι κατασχέσεις για μικροοφειλές νοικοκυριών στο Χαϊδάρι" - 16.019 άτομα χρωστούν 9.773.211 στον Δήμο 3Ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή πολλών φορέων η σύσκεψη που κάλεσε η δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου για την οργάνωση της πάλης ενάντια στου Πλειστηριασμούς που προωθεί η Κυβέρνηση για οφειλές του λαού προς τους Δήμους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν 17 φορείς από το Χαϊδάρι. Ανάμεσά τους ήταν εργατικά σωματεία, Εθνικοτοπικοί Σύλλογοι, Αθλητικά Σωματεία, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων της πόλης μας και Πολιτιστικοί και Εξωραϊστικοί Σύλλογοι.

Την Εισηγητική Ομιλία στη Σύσκεψη έκανε ο Παναγιώτης Μοσχονάς, Αντιδήμαρχος των Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«…Στο στόχαστρο της κυβέρνησης, των κομμάτων που υπηρετούν την πολιτική της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά που χρωστούν μικρά ποσά. Την ίδια ώρα που τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα κατάφεραν, όπως και στο παρελθόν, τα τεράστια χρέη τους να θεωρούνται πλέον «ξεγραμμένα». Θυμίζουμε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί και η σημερινή, με νόμο έχουν δώσει 60 απαλλαγές στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, αποσυνδέοντας τα έσοδα από την φορολογία που πρέπει να πληρώσουν και το αντικατέστησε αυτό , με ένα πολύ μικρό παράβολο για να αποφεύγει την φορολογία. Δηλαδή είτε 1εκ.€ κέρδη έχει από ένα πλοίο, είτε 1δις € , θα πληρώσει 5.300 δολάρια…»

Ενώ σε άλλο σημείο της εισήγηση ανέφερε ότι:

«…Το συμπέρασμα που βγαίνει και από τη διαδικασία του διακανονισμού των 100 δόσεων είναι ότι υπάρχει δυσκολία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μισθωτών και των συνταξιούχων, που αποτελούσαν την πλειοψηφία όσων μπήκαν σε ρύθμιση, να ανταποκριθούν στην εκτεταμένη φοροληστεία.

Μας απασχολεί σαν δημοτική αρχή πως θα μπορέσουμε να συμβάλουμε σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μην λεηλατηθεί η περιουσία και οι κόποι μιας ζωής της λαϊκής οικογένειας στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Γι’ αυτό και σκοπεύουμε με τη σημερινή  σύσκεψη, με την συμμετοχή φορέων της πόλης μας, από κοινού να δώσουμε απάντηση σε αυτά που βιώνει σήμερα ο λαός μας.

"Όχι κατασχέσεις για μικροοφειλές νοικοκυριών στο Χαϊδάρι" - 16.019 άτομα χρωστούν 9.773.211 στον Δήμο 5
Νίκος Καραγιάννης

Δηλώνουμε ότι όσο μας αφορά ως Δημοτική Αρχή δεν θα επιτρέψουμε για μικροοφειλές στο δήμο, για ανθρώπους και νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν, να γίνουν κατασχέσεις στην περιουσία τους. Να κινδυνέψει το σπιτικό τους και να είναι αφορμή ο Δήμος και οι οφειλές σε αυτόν. Αυτό δεν θα μας το συγχωρέσει κανένας, ούτε σε εμάς, ούτε στις υπηρεσίες και οφείλουμε να μπούμε εμπόδιο στην επιδρομή που γίνεται μεθοδικά στο λαϊκό βιός. Οφείλουμε να το κάνουμε με το λαό και το κίνημά του συμπαραστάτη και αρωγό.

Σε αυτή την κατεύθυνση το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει:

Τη Διεκδίκηση από την Κυβέρνηση άμεσης νομοθετικής ρύθμισης, που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις με γνώμονα την οικονομική της κατάσταση και να δίνει το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτούς που αποδεδειγμένα ούτε μπορούν, ούτε έχουν να πληρώσουν.

Πιο συγκεκριμένα αποφάσισε να προχωρήσει στα εξής:

α)  Πλήρη διαγραφή των οφειλών σε μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ

β)  Πλήρη διαγραφή των οφειλών σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000€, μία (1) κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.

γ) Πλήρη διαγραφή των οφειλών σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000€ και μία (1) κατοικία.

δ) Από 12.000€-25.000€ οικογενειακό εισόδημα, να γίνει διαγραφή προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις.

ε) Από 25.000-50.000€ διαγραφή προσαυξήσεων και αποπληρωμή του χρέους σε 150 μηνιαίες δόσεις…»

Μαζί με τους φορείς της πόλης να προχωρήσουμε σε:

  • Πρωτοβουλίες δράσης και ενημέρωση του λαού για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Πρωτοβουλίες στην εφορία, στον ΟΑΕΕ και αλλού προκειμένου να μην γίνουν πλειστηριασμοί για χρέη προς αυτούς τους φορείς.
  • Λειτουργία της Επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης των Φορολογικών Διαφορών και αμφισβητήσεων.

Στη Σύσκεψη συμμετείχαν οι: Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου, Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο», ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΑ «Δαφνί», Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Χαϊδαρίου, Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω- Αγ. Βαρβάρας- Χαϊδαρίου, Σύλλογος Γυναικών Χαϊδαρίου (ΟΓΕ), Ένωση Γονέων Χαϊδαρίου, Σύλλογος Κάτω Αφαίας, Σύλλογος Γονέων 14ου Δημοτικού Σχολείου, Παράρτημα του ΕΣΥΝ Χαϊδαρίου, ΑΕ Χαϊδαρίου, ΔΣ Συλλόγου Γονέων 1ου Λυκείου Χαϊδαρίου, Αθλητικός Σύλλογος Ξιφασκίας Χαϊδαρίου, Εξωραϊστικός Σύλλογος Αφαίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Δάσους Χαϊδαρίου, Ένωση Μακεδόνων και Θρακιωτών Δυτικής Αττικής και Σύλλογος Πυργουσών Αττικής «Το Πυργί Χίου».

Εισήγηση Αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Παναγιώτη Μοσχονά στη σύσκεψη φορέων για τους πλειστηριασμούς

"Όχι κατασχέσεις για μικροοφειλές νοικοκυριών στο Χαϊδάρι" - 16.019 άτομα χρωστούν 9.773.211 στον Δήμο 7
Παναγιώτης Μοσχονάς

Με το Ν. 4472/19-5-2017 (πολυνομοσχέδιο) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε το δρόμο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Στη συνέχεια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε) εξέδωσε την εγκύκλιο 1017/1-02-2018 που περιλαμβάνει και τους Δήμους που πρέπει υποχρεωτικά από 1η Μάη 2018 να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για κατάσχεση κινητών και ακινήτων. Γίνεται πλέον φανερό ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε φαινόμενα μαζικών πλειστηριασμών από το σύνολο των κρατικών φορέων (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.α.).

Η επίθεση αφορά όλα όσα, με κόπους μιας ολόκληρης ζωής, έχει κατακτήσει η λαϊκή οικογένεια, όπως το σπίτι, το μαγαζί, το αυτοκίνητο (ιδιωτικό και επαγγελματικό),ο επαγγελματικός εξοπλισμός , το χωράφι του μικρού αγρότη. Στόχος Κυβέρνησης – Ε.Ε. είναι η ενίσχυση της λεγόμενης «επιχειρηματικότητας» μέσα από την σύνθλιψη των μικρομεσαίων ΕΒΕ και η επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε μια περίοδο που η λεηλασία των οικογενειακών εισοδημάτων συνεχίζεται για κάθε λαϊκή οικογένεια, το βίαιο ξεκλήρισμα των αγροτών στην ύπαιθρο, των επαγγελματιών και βιοτεχνών στην πόλη, συνθέτουν την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός μας στη νέα φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση εναλλάσσει τους εκβιασμούς και τις απειλές με την καλλιέργεια κλίματος προσμονής στο λαό, ενώ με το παραμύθι περί «δίκαιης ανάπτυξης» προσπαθεί να αποσπάσει ανοχή και συναίνεση στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που επιταχύνονται.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης, των κομμάτων που υπηρετούν την πολιτική της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά που χρωστούν μικρά ποσά. Την ίδια ώρα που τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα κατάφεραν, όπως και στο παρελθόν, τα τεράστια χρέη τους να θεωρούνται πλέον «ξεγραμμένα». Θυμίζουμε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί και η σημερινή, με νόμο έχουν δώσει 60 απαλλαγές στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, αποσυνδέοντας τα έσοδα από την φορολογία που πρέπει να πληρώσουν και το αντικατέστησε αυτό , με ένα πολύ μικρό παράβολο για να αποφεύγει την φορολογία. Δηλαδή είτε 1εκ.€ κέρδη έχει από ένα πλοίο, είτε 1δις € , θα πληρώσει 5.300 δολάρια.

Στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» που δόθηκε πρόσφατα για διαβούλευση η κυβέρνηση με σειρά από διατάξεις και δυο κεφάλαια με τίτλο «Ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης  και της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ» και «Νέα πεδία αναπτυξιακής δράσης στην ΤΑ και τα Ν.Π των ΟΤΑ», ανοίγει νέα πεδία για την άνθηση της επιχειρηματικότητας και την αποφασιστική συνδρομή της τοπικής διοίκησης σε έργα και υποδομές που υπηρετούν στρατηγικούς σχεδιασμούς μονοπωλιακών ομίλων.

Ζητήματα όπως αυτά της απελευθέρωσης της Ενέργειας και της προώθησης των ΑΠΕ, μεταφορές, αγροτική παραγωγή, διαχείριση των απορριμμάτων, επιχειρηματική αξιοποίηση φυσικών πόρων και δημοτικής γης από το τουριστικό και άλλο κεφάλαιο, η ληστρικά μακρόχρονη παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και των υποδομών με συνοδεία προκλητικών φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων μπαίνουν σε προτεραιότητα.

Για την επίτευξη των παραπάνω έχουν ήδη προωθηθεί σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις, από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ως προς την αυστηρή πιστοποίηση των οφειλών στους Δήμους, την ευθυγράμμιση του χρόνου και των διαδικασιών παραγραφής τους με αυτές του δημοσίου, τον έλεγχο των δημοτικών υπηρεσιών και δημοτικών αρχών από ελεγκτικό συνέδριο, τον καταλογισμό τυχόν παραλήψεων είσπραξης οφειλών σε υπηρεσιακούς παράγοντες και δημοτικές αρχές. Πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις έδωσαν τη δυνατότητα στους Δήμους να διασταυρώνουν στοιχεία οφειλετών με άλλους κρατικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς (εφορεία, Ε9, ΔΕΗ), να μπλοκάρουν και να κάνουν κατασχέσεις λογαριασμών, τη φορολογική ενημερότητα, να κινούν διαδικασίες προκατάσχεσης και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων οφειλετών.

Οι όφειλες προς το Δήμο αφορούν συνήθως σε ανταποδοτικά τέλη, οφειλές από  τροφεία παιδικών σταθμών, τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, το τέλος επιτηδεύματος, τέλη διαφήμισης, χρέη από ενοίκια δημοτικών κτιρίων και υποδομών, κλήσεις από την στάθμευση αυτοκινήτων, ΤΑΠ. κλπ. Αυτές οι οφειλές αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς των Δήμων ως έσοδα παρελθόντων ετών (ΠΟΕ).

Η εικόνα που έχουμε από τις υπηρεσίες του Δήμου μέχρι μέσα Απριλίου είναι η ακόλουθη:

Το σύνολο των οφειλών από παλαιά χρέη είναι 9.773.211,09 € και αντιστοιχεί σε 16019 οφειλέτες. Μέχρι το 2017 έχουν βεβαιωθεί από τις υπηρεσίες η πλειοψηφία των οφειλών για το τέλος παρεπιδημούντων, ξενοδοχείων, κέντρων διασκέδασης, τραπεζοκαθισμάτων, περιπτέρων του Δήμου και οι οφειλές από τα τέλη του 0,5% για τα καταστήματα εστίασης.

Επίσης από κλήσεις (άμεσης δράσης και τροχαίας) μέχρι το 2015, ενώ αντίστοιχα για τις βεβαιώσεις ΤΑΠ έχει γίνει μέχρι το 2016 και για δημοτικά τέλη μέχρι μέσα του 2016.

 

ΣΥΝΟΛΟ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΟΛΟ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΟΣΟΣΤΟ %
    ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ    
         
ΣΥΝΟΛΟ ΟΦΕΙΛΩΝ 13916 1.087.645,14 11,13%  
ΑΠΟ 1-300€        
           
ΣΥΝΟΛΟ ΟΦΕΙΛΩΝ 1081 422.154,14 4,32%  
ΑΠΟ 300,00€-500,00€        
           
ΣΥΝΟΛΟ ΟΦΕΙΛΩΝ 586 409.516,34 4,19%  
ΑΠΟ 500,00€-1.000,00€        
           
ΣΥΝΟΛΟ ΟΦΕΙΛΩΝ 366 931.824,96 9,53%  
ΑΠΟ 1.000,00€- 10.000,00€        
           
           
ΣΥΝΟΛΟ ΟΦΕΙΛΩΝ 57 1.223.824,37 12,52%  
ΑΠΟ 10.000,00€- 50.000,00€        
           
           
ΣΥΝΟΛΟ ΟΦΕΙΛΩΝ 13   5.698.246,14 58,31%  
ΑΠΟ 50.000,00& ΆΝΩ      
       
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 16019 9773211,09€  
         

Αυτό που προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα είναι ότι από τους 16019 οφειλέτες μόνο 13 άτομα οφείλουν 5698246,14€, ποσοστό 58,31% .

Για τους μεγαλοοφειλέτες άνω των 50.000€ η υπηρεσία μας έχει προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης – έχει ολοκληρώσει ήδη την διαδικασία δέσμευσης των τραπεζικών τους λογαριασμών στο σύνολο των συστημικών τραπεζών. Από τις δεσμεύσεις των λογαριασμών, τα αποτελέσματα πλην μεμονωμένων περιπτώσεων ήταν πενιχρά έως αμελητέα στο σύνολο (μηδενικοί λογαριασμοί, είχαν προηγηθεί δεσμεύσεις για οφειλές προς Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικά ταμεία κλπ) .

Επόμενα βήματα της υπηρεσίας μας, στα πλαίσια των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, είναι οι κατασχέσεις ακινήτων.  Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, για την διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη η συμβολή της νομικής υπηρεσίας για να έχουμε αποτελέσματα.

Η πραγματικότητα όμως για τους μεγάλους οφειλέτες είναι ότι πολλές φορές καλύπτονται από νόμους και δικαστικές αποφάσεις και έχουν ασυλία, με αποτέλεσμα αυτά τα μεγάλα ποσά να είναι επισφαλή ως προς την είσπραξη τους ( πχ Ελληνικά Ναυπηγεία).

Για την πλειοψηφία του λαού μας, που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις, το προηγούμενο διάστημα βοηθήσαμε μέσα από την λειτουργία της Συμβιβαστικής Επιτροπής του Δήμου , προτείνοντας προς το Δημοτικό Συμβούλιο την διαγραφή μεγάλου μέρους ή και ολόκληρου του προστίμου και των προσαυξήσεων και το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται με δόσεις. Σας είναι ήδη γνωστές οι αποφάσεις αυτές , γιατί οι διαγραφές γίνονται μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπάρχουν μέχρι σήμερα δεσμευμένα ΑΦΜ κυρίως για ποσά πάνω από 700 ευρώ (με ενέργειες που έχουν γίνει και από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές). Με μια πρώτη εκτίμηση των υπηρεσιών μας υπολογίζονται σε 1.114 περιπτώσεις.

Μέχρι τώρα με τον τελευταίο νόμο των 100 δόσεων που έληξε 31/12/2017 έχουν ενταχτεί στη ρύθμιση, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που τηρούνται στο Δήμο, συνολικά 244 ρυθμίσεις, συνολικού ποσού 1636564,10€. Μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί 232095,04€, ενώ το υπόλοιπο του ποσού από ρυθμίσεις ανέρχεται στα 1404469,06€ .

Ολοκληρωμένες ρυθμίσεις είναι οι 35. Οι συνεπείς ρυθμίσεις είναι 146, που αντιστοιχούν στο ποσό των 1352360,12€. Οι ρυθμίσεις με ληξιπρόθεσμες (1 έως 3 καθυστερημένες μηνιαίες δόσεις) δόσεις είναι 63.

Το συμπέρασμα που βγαίνει και από τη διαδικασία του διακανονισμού των 100 δόσεων είναι ότι υπάρχει δυσκολία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μισθωτών και των συνταξιούχων, που αποτελούσαν την πλειοψηφία όσων μπήκαν σε ρύθμιση, να ανταποκριθούν στην εκτεταμένη φοροληστεία.

Μας απασχολεί σαν δημοτική αρχή πως θα μπορέσουμε να συμβάλουμε σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μην λεηλατηθεί η περιουσία και οι κόποι μιας ζωής της λαϊκής οικογένειας στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Γι’ αυτό και σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε  σύσκεψη, με την συμμετοχή φορέων της πόλης μας, ώστε από κοινού να δώσουμε απάντηση σε αυτά που βιώνει σήμερα ο λαός μας.

Δηλώνουμε ότι όσο μας αφορά ως Δημοτική Αρχή δεν θα επιτρέψουμε για μικροοφειλές στο δήμο, για ανθρώπους και νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν, να γίνουν κατασχέσεις στην περιουσία τους. Να κινδυνέψει το σπιτικό τους και να είναι αφορμή ο Δήμος και οι οφειλές σε αυτόν. Αυτό δεν θα μας το συγχωρέσει κανένας ούτε σε εμάς, ούτε στις υπηρεσίες και οφείλουμε να μπούμε εμπόδιο στην επιδρομή που γίνεται μεθοδικά στο λαϊκό βιός. Οφείλουμε να το κάνουμε με το λαό και το κίνημά του συμπαραστάτη και αρωγό.

Σε αυτή την κατεύθυνση το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει:

Τη Διεκδίκηση από την Κυβέρνηση άμεσης νομοθετικής ρύθμισης, που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις με γνώμονα την οικονομική της κατάσταση και να δίνει το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτούς που αποδεδειγμένα ούτε μπορούν ούτε έχουν να πληρώσουν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του  αποφάσισε να προχωρήσει στα εξής: 

α)  Πλήρη διαγραφή των οφειλών σε μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ

β)  Πλήρη διαγραφή των οφειλών σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000€, μία (1) κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.

γ)Πλήρη διαγραφή των οφειλών σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000€ και μία (1) κατοικία.

δ)Από 12.000€-25.000€ οικογενειακό εισόδημα, να γίνει διαγραφή προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις.

ε)Από 25.000-50.000€ διαγραφή προσαυξήσεων και αποπληρωμή του χρέους σε 150 μηνιαίες δόσεις.

 

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button