ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Κλείσαμε τα μαγαζιά μας, αλλά δεν κλείνουμε τα μάτια σε όσα συμβαίνουν γύρω μας”

Επαγγελματικός και Εμπορικός Σύλλογος Χαϊδαρίου

Η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ανακοίνωσε για τον κορονοϊό, επιλέγει για άλλη μια φορά να βάλει πλάτη στους μεγαλοεργοδότες και τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, αφήνοντας ακάλυπτους αυτοαπασχολούμενους και μικρομάγαζα, εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους.

Και ενώ γίνονται πια ολοένα και πιο φανερά τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις στην Υγεία, ακούμε συνέχεια για την “ατομική μας ευθύνη” επειδή υποτίθεται, «δεν συμμορφωνόμαστε προς τας υποδείξεις»…

Στεκόμαστε στο πλάι αυτών που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή και απαιτούμε:

 • Να ανοίξουν ΣΗΜΕΡΑ όλες οι κλειστές ΜΕΘ
 • Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα για διορισμούς και προστατευτικό εξοπλισμό των νοσοκομειακών γιατρών, που δίνουν αυτή τη στιγμή, μαζί με όλο το υπόλοιπο προσωπικό της Υγείας ένα σκληρό αλλά άνισο αγώνα, αφού τους έχουν αφήσει κυριολεκτικά στη τύχη τους.
 • Να ενισχυθεί με όλο το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό το Νοσοκομείο «Αττικόν» και να λειτουργήσει άμεσα ως Γενικό Νοσοκομείο το «Αγία Βαρβάρα» (Λοιμωδών).
 • Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας– όχι να επιδοτείται κι από πάνω, για να βγάζει διπλά και τριπλά κέρδη, πατώντας στην ανάγκη του λαού σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση.
 • Να παρθούν μέτρα προφύλαξης της υγείας προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά γιατί οι συνθήκες ζωής είναι άθλιες και αν προκύψει κρούσμα θα θρηνήσουμε εκατοντάδες νεκρούς.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ δεν αντέχουμε άλλο και δεν θα δεχτούμε να ξαναπληρώσουμε τα σπασμένα.  Είναι δεδομένο ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης θα οδηγηθούμε στα λουκέτα, πνιγμένοι στα χρέη!

Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας  αφορά όλους τους κλάδους αφού η αναδουλειά είναι γενικευμένη, όμως πλήττει κυρίως  τους αυτοαπασχολούμενους με περιορισμένο εισόδημα, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που θα κληθούν και πάλι να δώσουν μάχη επιβίωσης.

Κύριο κριτήριο αυτή τη στιγμή οφείλει να είναι η στήριξη αυτών που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη λόγω χαμηλότερου εισοδήματος και όχι αποκλειστικά η οριζόντια λήψη μέτρων (ανά ΚΑΔ). Επιπρόσθετα πρέπει να στηριχτούν ορισμένες ειδικές κατηγορίες όπως για παράδειγμα όσοι δεν έχουν άλλο οικογενειακό εισόδημα, οι νέες μητέρες, οι πάσχοντες από χρόνια προβλήματα υγείας που συνεχίζουν εξ ανάγκης να εργάζονται παρά τους κινδύνους.

Για αυτό ως σύλλογος διεκδικούμε άμεσα μέτρα στήριξης για όλους τους α/α, με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνει η κυβέρνηση για τους α/α είναι με το σταγονόμετρο και πρέπει να διευρυνθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες, τρέχουσες ανάγκες, αλλά και τα αδιέξοδα που θα πολλαπλασιαστούν στη συνέχεια. Αυτή τη στιγμή μπορεί η κυβέρνηση να δίνει αναστολή στις προθεσμίες για μια σειρά οικονομικές υποχρεώσεις (στην εφορία, στο ταμείο, στις τράπεζες), ωστόσο αυτές θα επιστρέψουν πολλαπλάσιες το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα νέα χρέη θα προστεθούν στα παλιά και σε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν καθημερινά οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ.

Επομένως απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα στήριξης, που να δίνουν πραγματική ανάσα στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους.

Απαιτούμε: 

 1. Να δοθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ σε όλους τους α/α χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.
 2. Άμεση αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (αναστολή προθεσμιών καταβολής ΦΠΑ και ρυθμίσεων) για 4 μήνες. Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Χωρίς αυτά, η δυνατότητα επιβίωσης των α/α χαμηλότερων εισοδημάτων το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι πρακτικά αδύνατη.
 3. Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα Γενάρη-Μάη (η εισφορά του Γενάρη πληρώνεται αυτές τις μέρες) χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας. Χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας.
 4. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη. Η αναστολή να αφορά όλα τα χαμηλά εισοδήματα, μισθωτούς-αυτοαπασχολούμενους-συνταξιούχους και το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.
 5. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Καμία χρέωση σε φώς, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας
 6. Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών– που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη είτε προς Δημόσιο είτε προς ιδιώτες, προμηθευτές κλπ μέχρι το τέλος του χρόνου.
 7. Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες καθώς και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις πχ για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια, πωλητές-παραγωγοί λαϊκών αγορών κλπ.
 8. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 9. Απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους. Άμεση έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button