ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

“Εγκαταλειμμένα οχήματα στους δρόμους του Χαϊδαρίου – Αδιαφορία των αρχών”

Ο συμπολίτης Β.Π. σχολιάζει το πρόβλημα με τα εγκαταλειμμένα οχήματα σε διάφορους δρόμους της πόλης, το οποίο δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα. 

Η επιστολή του:

Είμαι φίλος της σελίδας σας εδώ και πολύ καιρό, μιας και τα τελευταία 12 χρόνια ζω στο Χαϊδάρι και αισθάνομαι ως ένα βαθμό και εγώ «Χαϊδαριώτης». Με με ενδιαφέρει να μαθαίνω τα νέα και να ενημερώνομαι για θέματα που αφορούν τον τόπο που μένω.

Ο λόγος που σας γράφω είναι διότι έχω δει κατά καιρούς να κάνετε αναφορά σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας και επηρεάζουν τη ζωή τον συμπολιτών μας είτε άμεσα είτε έμμεσα, με σκοπό να προβληματίσουν το κοινωνικό σύνολο και -γιατί όχι- να οδηγήσουν στην εύρεση λύσεων.

Μιας και πιστεύω στη δύναμη που διαθέτουν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και το διαδίκτυο, αποφάσισα λοιπόν να θίξω δημόσια και εγώ ένα ζήτημα που αφορά την περιοχή που μένω και επηρεάζει αρνητικά εμένα αλλά και τους ανθρώπους που ζουν γύρω μου. Ίσως με τον τρόπο αυτό να υπάρξει κάποιου είδους κινητοποίηση και ίσως τελικά να προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Το πρόβλημα τα εγκαταλειμμένα οχήματα στους δρόμους και τις γειτονιές του Χαϊδαρίου, τα οποία για μήνες και ύστερα για χρόνια παραμένουν στο ίδιο σημείο να ρημάζουν και να σαπίζουν από τη φθορά του χρόνου. Ασφαλώς δεν αναφέρομαι στα οχήματα τα οποία διαθέτουν πινακίδες και παρότι δεν κινούνται συστηματικά οι ιδιοκτήτες τους φροντίζουν να καταβάλουν τις ανάλογες κρατικές εισφορές. Αναφέρομαι στα εντελώς εγκαταλειμμένα χωρίς πινακίδες αυτοκίνητα, ορισμένες φορές τρακαρισμένα, εκείνα που δεν έχεις δει ποτέ κανέναν να εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης, που τα λάστιχά τους έχουν πλέον ξεφουσκώσει εντελώς και από τη σκόνη δεν μπορείς να διακρίνεις πλέον για τι ακριβώς όχημα πρόκειται.

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο σε μερικούς, ναι υπάρχει σχετική νομοθεσία που αναφέρεται στην διαδικασία περισυλλογής ενός εγκαταλελειμμένου αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας (βάση του Π.Δ. 116/2004) έχει ως εξής:

  • Ενημερώνεται το Γραφείο Εγκαταλελειμμένων Οχημάτων από τα Τμήματα Αποκομιδής ή Οδοκαθαρισμού, από τις Δημοτικές Κοινότητες και τους δημότες.
  • Κατόπιν, υπάλληλοι του Δήμου, έπειτα από επόπτευση, καταγράφουν το όχημα και τοποθετείται σε αυτό αυτοκόλλητη ειδοποίηση απομάκρυνσης.
  • Το όχημα, εφόσον δεν φέρει πινακίδες απομακρύνεται μετά την πάροδο 45 ημερών, ενώ όταν φέρει πινακίδες αλλά δεν έχει επικολλημένο το σήμα τελών κυκλοφορίας απομακρύνεται μετά την πάροδο 90 ημερών.
  • Τα εγκαταλειμμένα οχήματα που περισυλλέγονται στη συνέχεια οδηγούνται προς ανακύκλωση.

Δυστυχώς δεν είμαι κάτοχος ιδιωτικού χώρου στάθμευσης και αναγκάζομαι, όπως και οι περισσότεροι συμπολίτες μου, να σταθμεύω το αυτοκίνητο μου στον δρόμο. Αυτό πολλές φορές δημιουργεί πονοκέφαλο μιας και στους ήδη φορτωμένους δρόμους της ευρύτερης περιοχής όπου διαμένω υπάρχουν εγκαταλειμμένα οχήματα. Ασφαλώς αν δεν υπήρχαν δεν θα έλυναν το πρόβλημα, όμως σίγουρα θα βελτίωναν σε ένα βαθμό την κατάσταση.

Για τον λόγω αυτό θέλησα λοιπόν να κάνω μία προσπάθεια μέσω της νόμιμης διαδικασίας να κινητοποιήσω την δημοτική αρχή ώστε να απομακρύνει τα εγκαταλειμμένα οχήματα που έχουν αρχίσει πλέον να ρυπαίνουν την περιοχή. Ήρθα σε επαφή με το αρμόδιο τμήμα του δήμου Χαϊδαρίου περισσότερες από 10 φορές για χρονικό διάστημα άνω του ενός έτους και πάντα έπαιρνα την ίδια απάντηση. Ότι δηλαδή το τμήμα θα βγει να καταγράψει τα οχήματα αυτά, πράγμα το οποίο ποτέ δεν έγινε. Αφήνονται τα συγκερκιμένα οχήματα να σαπίζουν χρόνο με τον χρόνο και όλοι εμείς κάνουμε κύκλους στις γύρω γειτονιές για αναζήτηση χώρου στάθμευσης.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης μας, αλλά και για την αποσυμφόρηση του προβλήματος της έλλειψης χώρων στάθμευσης αποτελεί η απομάκρυνση των παλαιών οχημάτων. Για τον λόγο αυτό θέλησα να πάρω αυτή την πρωτοβουλία και να συντάξω αυτό το γράμμα και παράλληλα συνεχίζω να ψάχνω λύση στο πρόβλημα που αναφέρθηκε.

Έτσι λοιπόν θα ήθελα να μάθω αν κάποιος συμπολίτης μας έχει κάνει παρόμοια προσπάθεια και αν τελικά έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τη διαδικασία περισυλλογής μέσω του δήμου Χαϊδαρίου. Επίσης εάν διαβάζει το παρόν κείμενο κάποιος υπεύθυνος, ο οποίος έχει σχέση με την δημοτική αρχή, θα τον παρακαλούσα να μας βοηθήσει δίνοντάς μας ορισμένες οδηγίες για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε στο να δώσουμε μία λύση στο πρόβλημα αυτό.

Β.Π.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button