ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η κατάσταση στο Αττικόν, ενώ ετοιμάζεται για τη “μεγάλη μάχη”

“Είναι απαράδεκτο, ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, να μην υπάρχουν στρατηγικές εφεδρείες σε πολλά νοσοκομεία και να χρειάζεται να κάνουμε καθημερινές παραγγελίες ή προβλέψεις. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει άμεση επίταξη βασικά των υλικών πρώτης ανάγκης και των μέτρων ασφαλείας, όπως επίσης και μια σειρά άλλα πράγματα που έχουν να κάνουν με τον ιδιωτικό τομέα υγείας» υποστηρίζει μιλώντας στα “Παραπολιτκά” ο εντατικολόγος Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων.

«Την κρίσιμη ώρα επιλέγονται οι πιο «φτηνές» λύσεις της μαζικής καραντίνας», λέει στην Εφημερίδα των Συντακτών (20 Μαρτίου) .

Στο «Αττικόν», εξηγεί ο κ. Ρίζος, στην πρώτη φάση της κρίσης της πανδημίας covid-19 επιστρατεύτηκε η Μονάδα Εδικών Λοιμώξεων για τους βαριά νοσούντες από κορωνοϊό. Ήδη είναι γεμάτη με οκτώ ασθενείς, τρεις από τους οποίους είναι διασωληνωμένοι με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια (σσ. σήμερα 21 Μαρτίου έχασε τη μάχη στη μονάδα αυτή ένας ένας 69χρονος ασθενής).

Πλέον πραγματοποιούνται ταχύρυθμες εργασίες, λέει ο κ. Ρίζος, προκειμένου η γενική ΜΕΘ του νοσοκομείου να είναι έτοιμη σε τρεις μέρες το αργότερο ώστε να περιθάλψει ασθενείς με κορωνοϊό, με οκτώ κρεβάτια, οκτώ αναπνευστήρες, 15 νοσηλευτές. Ταυτόχρονα γίνονται εσωτερικές αλλαγές στο νοσοκομείο, αναβάλλονται τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία, ενώ τρεις πτέρυγες (30 κρεβατιών η κάθε μία) είναι έτοιμες να… δοθούν και αυτές στη μάχη.

Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόβλημα και το νοσοκομείο μπορεί να υποστηρίξει μεγάλο αριθμό ασθενών από τον κορωνοϊό, διαθέτοντας 80-90% των κρεβατιών του για νοσηλείες. «Το πρόβλημα όμως είναι εκθετικό, όπως και η πορεία της νόσου. Τι θα γίνει αν χρειάζονται 200 άτομα νοσηλεία σε ΜΕΘ ή 1.000 μελλοντικά; Υπό κανονικές συνθήκες, το νοσοκομείο όφειλε να διαθέτει 65 κρεβάτια ΜΕΘ (το 10% των 650 κρεβατιών που έχει). Είχε 19 και τώρα προστέθηκαν πέντε ακόμα. Απαιτούνται άμεσα προσωπικό, ειδικές στολές, μάσκες και άλλα κρεβάτια Εντατικής», προσθέτει ο Μ. Ρίζος.

“Η χρηματοδότηση, ο κρίσιμος παράγοντας για την επιβίωση των ανθρώπων στα συστήματα Υγείας είναι αναντίστοιχη του προβλήματος. Κατευθύνεται από την κυβέρνηση, κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και παγκοσμίως, ξανά στη ρευστότητα των τραπεζών και όχι στα συστήματα Υγείας και στην εύρεση του φαρμάκου”, λέει ο πρόεδρος του Σωματείου.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button