ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Αφόρητη κατάσταση στη γειτονιά μας – Θα βρεθεί λύση για τον άστεγο;”

Για “υγειονομική βόμβα στο κέντρο της πόλης” μιλούν στην εφημερίδα μας κάτοικοι της οδού Κερασούντος, αναφερόμενοι στον άστεγο που ζει στον Πεζόδρομο επί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο η συζήτηση ανακυκλώνεται πάλι και πάλι, χωρίς να φαίνεται λύση στον ορίζοντα.

Χτες το πρωί τηλεφώνησαν στην εφημερίδα μας πολίτες που ζουν στο κεντρικό αυτό σημείο του Χαϊδαρίου. Περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στην περιοχή, η οποία, όπως είναι αναμενόμενο, αφορά την καθαριότητα. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι μας είπαν ότι ο άστεγος ικανοποιεί τις φυσικές του ανάγκες σε παρακείμενο γιαπί, στη συμβολή Κερασούντος και Καραϊσκάκη, με αποτέλεσμα μετά από τόσο καιρό η δυσωδία να είναι αφόρητη. “Παραμερίζει ένα φύλλο τσίγκο και μπαίνει εκεί για τουαλέτα”, μας είπαν.

Έχουν επανειλημμένα απευθυνθεί στον Δήμο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η βασική απάντηση που πήραν είναι ότι ο άνθρωπος αυτός μεταφέρθηκε σε κάποια δομή του Δήμου Αθηναίων, αλλά “μετά από 2 περίπου εβδομάδες επέστρεψε στην οδό Καραϊσκάκη”, σύμφωνα και με τα όσα απάντησε ο Δήμος σε παλιότερο δημοσίευμά μας για την ίδια υπόθεση.

Οι κάτοικοι μας λένε ότι η γειτονιά δεν θέλει να τα βάλει με έναν ευάλωτο άνθρωπο και ότι μάλιστα τον βοήθησαν όλοι στην αρχή με ένα πιάτο φαΐ και κάποιοι συνεχίζουν και τώρα. Αλλά οι συνομιλητές μας πιστεύουν ότι επίτηδες μένει σε αυτό το σημείο με αρκετούς περαστικούς, διότι κάποιοι του δίνουν χρήματα. 

Ζητήσαμε και την άποψη της ομάδας “Αρχή Διαλόγου”, που προσφέρει βοήθεια σε άστεγους στο Χαϊδάρι και βρίσκεται σε επαφή με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Τους ρωτήσαμε αν αυτός έχει διάθεση να μετακινηθεί ή αν “βολεύεται” εκεί, γιατί του δίνουν χρήματα οι  περαστικοί. Μας απάντησαν ότι ο άστεγος δεν θέλει να κοιμάται στο δρόμο και επιθυμεί να ζήσει σε ένα σπίτι ή μια δομή. Μας είπαν μάλιστα ότι καλούν όποιον θέλει, από τον Δήμο ή τη γειτονιά, πάνε μαζί τους για να το επιβεβαιώσουν και από τον ίδιο. Το πού, είναι το θέμα.

Οπότε το “μπαλάκι” επιστρέφει πάλι στον Δήμο, ως καθ’ ύλην αρμόδιο. Έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα να εξασφαλίσει κάποια στέγη για τους άστεγους συνανθρώπους μας;

Πέρα από το γενικότερο πλαίσιο της συζήτησης, θυμίζουμε ότι με βάση την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 986/22.3.2020) για την επιβολή περιορισμών της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, προβλέπεται ότι “Άστεγοι και τοξικοεξαρτημένα ανέστια άτομα μετακινούνται, με μέριμνα της οικείας δημοτικής αρχής, σε κατάλληλους δημοτικούς χώρους φιλοξενίας και τους παρέχεται κάθε δυνατή φροντίδα, συσσίτιο και περίθαλψη”. Αυτό διότι η ζωή στον δρόμο, υπό τις συνθήκες της πανδημίας, είναι επικίνδυνη και για τους ίδιους και για το κοινωνικό σύνολο. 

Τι έχει γίνει στον Δήμο μας εδώ και 8 ημέρες από την έναρξη ισχύος της Υπουργικής Απόφασης; Η απάντηση είναι ακόμη τίποτα. Φημολογείται η ενοικίαση ξενοδοχείου για ένα μήνα. Όμως αυτό το περιορισμένο διάστημα δεν οδηγεί πουθενά αλλού, παρά από το να μπαίνουν και να βγαίνουν οι άστεγοι στις δομές, χωρίς ουσιαστική συμβολή στην κοινωνική επανένταξή τους και στην αναζήτηση εργασίας, για όσους είναι ικανοί. Οι υπολογισμοί για τους άστεγους του Χαϊδαρίου είναι από 10, αριθμό στον οποίο είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μας, έως 25, αναφέρουν νεότερες πληροφορίες μας, καθώς αρκετοί ζουν σε απομονωμένα μέρη και γιαπιά.

Ποια θα είναι η συνέχεια, αν ξεσπάσει ένα νέο μεγάλο κύμα ανεργίας, λόγω της ασθένειας covid 19; Αν δεν ληφθούν πραγματικά μέτρα πρόνοιας για τους ευάλωτους, αυτά που συμβαίνουν τώρα στην οδό Κερασούντος ίσως πολλαπλασιαστούν. Οι άνθρωποι δεν γίνεται να κρυφτούν κάτω από το χαλί. Κάτι θα υπάρχει να τους θυμίζει, πχ η αποφορά τουαλέτας.

Μ.Χ.

   

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button