ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυργούσηδες, δίνετε τόση ομορφιά στο ιστορικό Χαϊδάρι

Κοσμοσυρροή για άλλη μια χρονιά στη πίτα των Πυργούσων

Είναι η έκτη χρόνια που παρακολουθώ την εκδήλωσή τους για τον ερχομό του νέου έτους. Κάθε φορά μένω εντυπωσιασμένος και κάτι καινούργιο έχω να δω! Συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο, όχι μόνο από κάθε γωνιά της Αττικής, αλλά έρχονται και από το ακριτικό νησί τους. Σκοπό δεν έχουν μόνο τη διάσωση και τη διάδοση των εθίμων τους, αλλά και να διαφημίσουν και να στηρίξουν με κάθε τρόπο το αγαπημένο τους νησί. Φυσικά και το δικό τους χωριό, που παράγει την περισσότερη μαστίχα από όλα τα μαστιχοχώρια της Χίου. Ακόμα, δεν ξεχνάνε να βραβεύσουν τους συγχωριανούς τους νέους φοιτητές.

«Σύντομα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου μας»

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, λοιπόν, έκοψε το απόγευμα της Κυριακής ο Σύλλογος Πυργούσων Αττικής «Το Πυργί της Χίου», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Μπρη-Παπαμακάριου, που έκανε έναν σύντομο απολογισμό για τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς. Όπως ανέφερε παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, με τη οικονομική στήριξη όλων των φίλων και μελών του, ο σύλλογος τους θα συνεχίσει το έργο του. Κάλεσε μάλιστα όλους, να παροτρύνουν τα παιδιά τους να ενταχθούν σε αυτόν. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Δήμο Χαϊδαρίου, για την υπόσχεση που αναμένεται να υλοποιήσει σύντομα. Μιλάμε για την ανέγερση Μνημείου Πυργούσων στο κεντρικό Χαϊδάρι. Κλείνοντας ευχαρίστησε όλο το διοικητικό συμβούλιο για την υποστήριξη του, τονίζοντας πως η προσπάθεια που γίνεται στο σύλλογο είναι συλλογική.

Πυργούσηδες, δίνετε τόση ομορφιά στο ιστορικό Χαϊδάρι 1
Πυργούσηδες 2018, Χαϊδάρι, Μαρία Μπρη Παπαμακάριου

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τα παραδοσιακά κάλαντα της Χίου και άλλα εορταστικά τραγούδια. Τα ερμήνευσε το χορευτικό τμήμα και μέλη της Χορωδίας του Ωδείου Χαϊδαρίου. Τους συνόδεψαν η Θεοδώρα Κούνη στο αρμόνιο και ο Κώστας Σταυρίδης στην κιθάρα.

Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο πατήρ Γεώργιος Φραγκιαδάκης. Όπως το συνηθίζει, τους αφιέρωσε μια μαντινάδα:

Πυργούσηδες σας έχουμε
Καθημερνό καμάρι
Δίνετε τόση ομορφιά
Στο ιστορικό Χαϊδάρι

Φαίνεται όμως πως ζήλεψε η κ. Μπρη, αυτή τη μαντινάδα. Για αυτό το λόγο του ανταπάντησε με ένα τετράστιχο:

Όσο μαστίχι καθερνούν
Στη Χίο κάθε χρόνο
Τόσες ευχές σας δίνω εγώ
Για τον καινούριο χρόνο.

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, είπε τιμούν την πατρίδα τους ιδιαίτερα όχι μόνο στο Χαϊδάρι, αλλά και σε ολόκληρη την Αττική. Τους συνεχάρη για την έντονη δραστηριότητά τους και ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες.

Ο βουλευτής Χίου της Ν.Δ., κ. Νότης Μηταράκης, συνεχάρη το σύλλογο όχι μόνο γιατί χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ενεργός, αλλά επειδή κρατάει μια ζωντανή σχέση. Πρόσθεσε πως τα πράγματα στη Χίο είναι δύσκολα, αλλά όραμα τους είναι ο τόπος τους να βρει ένα καλύτερο μέλλον.

Πυργούσηδες 2018 Χαϊδάρι, Μιχαηλίδης ,Μηταράκης

Ο Πυργούσης Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, κ. Βασίλης Παντελάρος, απευθυνόμενος προς τους συγχωριανούς του έκρινε, πως πάντα ανοίγει η ψυχή τους όταν βρίσκονται σε εκδήλωση του συλλόγου τους. Συμπλήρωσε πως την ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του, δύσκολα την έχουν άλλοι σύλλογοι.

Πυργούσηδες 2018, Χαϊδάρι, Παντελάρος

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής Αργύρης Κοκκινάκης, αφιέρωσε το κομμάτι που έκοψε σε μια πνευματική ιδέα, την ελπίδα. Γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρχει ούτε παρόν, ούτε μέλλον. Εκείνη τη στιγμή θυμήθηκε ένα τραγούδι από τα μαθητικά του χρόνια. «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Μακριά λοιπόν από τη μελαγχολία που οδηγεί στην κατάθλιψη. Ελπίδα, ελπίδα, ελπίδα», είπε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε την άποψη πως ο σύλλογος τους συγκαταλέγεται στην κορυφή σε σχέση με τους άλλους χιακούς συλλόγους. Αυτό οφείλεται στην μαζική παρουσία τους, στη διάθεση τους και στο διοικητικό τους συμβούλιο. Χαιρετισμό απεύθυναν όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Στη σκηνή ανέβηκε και πάλι το χορευτικό τμήμα. Παρουσίασε μια σειρά από παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας τους, υπό τις οδηγίες του χοροδιδασκάλου Στάθη Καραστέργιου. Το κοινό εντυπωσιάστηκε για άλλη μια φορά από τις χορευτικές τους επιδείξεις και τους αποθέωσε με ένα δυνατό χειροκρότημα.

Πυργούσηδες, δίνετε τόση ομορφιά στο ιστορικό Χαϊδάρι 3
Πυργούσηδες 2018, Χαϊδάρι

«Αγαπάμε τα δάση και τα προστατεύουμε»

Σειρά είχαν οι τιμητικές διακρίσεις. Για πρώτη φορά βραβεύτηκε Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυργιού. Η γραμματέας του συλλόγου Ειρήνη Γεωργιάδη τόνισε πως στις δύσκολες στιγμές που διανύει η χώρα μας και στο κλίμα του ατομικισμού και του ωχαδερφισμού μια παρέα νέων παιδιών από το χωριό τους αποφάσισαν το 2013 να δημιουργήσουν αυτή την ομάδα. Αφορμή στάθηκε η μεγάλη πυρκαγιά του 2012 που κατέστρεψε 147.000 στρέμματα και το 40% των μαστιχοδέντρων, των οποίων η καλλιέργεια από το 2014 η μαστιχοκαλλιέργεια έχει ενταχτεί στην λίστα της παγκόσμιας άυλης κληρονομιάς. Έκρινε πως τα παιδιά αυτά φυλάνε Θερμοπύλες, όμως το έργο τους δεν σταματάει στην δασοπροστασία και στη δασοπυρόσβεση. Συνδράμουν όπως μπορούν σε ό,τι χρειαστεί η περιοχή τους, με διάφορες ενέργειες. Τους ευχαρίστησε για την αλτρουιστική τους προσφορά και τους απένειμε τιμητική πλακέτα.

Οι νέοι «επιστήμονες» από το Πυργί

Η βραδιά έκλεισε με την απονομή επαίνων στους καταγόμενους από το Πυργί μαθητές που πέρυσι πέτυχαν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας μας. Οι περυσινοί απόφοιτοι Λυκείου και σημερινοί φοιτητές είναι:

Αλεξοπούλου Ελευθερία του Δημητρίου, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιώς
Αναστασάκη Ειρήνη του Σταύρου, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ζερβούδη Μαρία του Κωνσταντίνου, Τμήμα Οδοντικής τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας
Θεοτοκά Δήμητρα του Ισιδώρου, Τμήμα λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Θεοτοκάς Κώστας του Ισιδώρου, Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Ιγνατιάδης Φραγκίσκος του Χρήστου, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Πατρών
Κότσαρη Δήμητρα, Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Λάρισας
Λιβανός Κώστας του Νικολάου, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΤΕΙ Πελοποννήσου
Μάγκας Γιώργος, Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Μαργιολάκης Γιώργος του Ευαγγέλου, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ντούλης Κωνσταντίνος του Νικολάου, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Παντελάρος Γιώργος του Στυλιανού, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Σιδεράκη Αργυρώ του Κωνσταντίνου, Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Σιώρας Άγγελος του Αποστόλου, Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Πληροφοριακών Συστημάτων του ΤΕΙ Αθήνας

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, που εκείνη την ώρα έφτασε στο χώρο της εκδήλωσης λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων που είχε, έκρινε θετικό το γεγονός ότι ο σύλλογος συνδυάζει την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με τη βράβευση αυτών των παιδιών. Γιατί-κατά την άποψη του- πρέπει να τιμούνται όχι μόνο τα παιδιά που δίνουν αυτόν το αγώνα, αλλά και οι γονείς που στηρίζουν αυτές τις προσπάθειες για να πετύχουν τους στόχους τους. Κλείνοντας υποσχέθηκε πως το 2018 θα είναι η χρονιά, που θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τους.

Πυργούσηδες 2018, Χαϊδάρι, Ειρήνη Λυμπουσάκη

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button