Το “καμπανάκι”  για τις πινακίδες οδοσήμανσης το χτύπησε ένας κούριερ που ήρθε για παράδοση στο γραφείο μας. Μάς είπε: “Μια και μπήκα σε εφημερίδα, θα ήθελα να σας πω κάτι σοβαρό. Κάνω τη δουλειά αυτή σε διάφορους Δήμους. Αυτό που συμβαίνει στο Χαϊδάρι, δεν υπάρχει πουθενά. Δεν βρίσκεις πινακίδες σχεδόν σε κανένα δρόμο, σε καμία διασταύρωση. Ψάχνεις στα τυφλά!”. Πράγματι, εικόνα σαν την εισαγωγική του άρθρου με πινακίδες σε γωνιά δρόμων, έστω και ταλαιπωρημένες, είναι κάτι καθόλου συνηθισμένο στην πόλη μας.

Πολλοί από εμάς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος, γιατί στο Χαϊδάρι κινούμαστε σε γνωστό περιβάλλον και σπάνια θα χρειαστεί να γυρίσουμε να κοιτάξουμε το όνομα του δρόμου σε μια γωνία. Όμως τι κάνει ο ξένος, επισκέπτης ή επαγγελματίας; Ας αναλογιστούμε πόσο εκνευριστικό είναι το να ψάχνεις σε άλλη πόλη μια διεύθυνση και να μην βρίσκεις μπλε πινακίδα. Αλλά και το αντίθετο: Αν κινηθείς στην Πετρούπολη, για παράδειγμα, αντικρίζεις σε κάθε γωνία στήλη με τα ονόματα των δρόμων, ευδιάκριτη και πεντακάθαρη.

Την καινούργια αυτή πινακίδα τοποθέτησαν μόνοι τους κάτοικοι του δρόμου.

Στους περισσότερους δρόμους του Χαϊδαρίου δεν υπάρχει η μπλε πινακίδα με το όνομά τους. Αλλά και όπου την εντοπίζεις, αυτή έχει ξεθωριάσει με το πέρασμα του χρόνου και δεν διαβάζεται. Ταυτόχρονα, σε αρκετές περιπτώσεις διάφοροι ανόητοι, οπαδοί κυρίως ποδοσφαιρικών ομάδων, τοποθετούν πάνω σε αυτές αυτοκόλλητα, όπως και στα σήματα του Κ.Ο.Κ. Έτσι κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης μας πρέπει να μαντέψουν πού βρίσκεται η ταχυδρομική διεύθυνση που αναζητούν.

«Να το δούμε συνολικά»

Για το πρόβλημα αυτό ρωτήσαμε τον δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το ζήτημα της έλλειψης οδοσημάνσεων είναι σοβαρό. Διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει αντιμετωπιστεί συνολικά για ολόκληρη την πόλη και όχι τμηματικά.

Για έχοντες όραση γερακιού!

Σε πρώτο στάδιο ο Δήμος θα διοργανώσει μία εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού. Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι της πόλης θα κληθούν για να καθαρίσουν όλοι μαζί τις πινακίδες των οδών από τα αυτοκόλλητα και άλλες παραποιήσεις που έχουν υποστεί.

Πρόσθεσε ακόμα πως πρόσφατα ο Δήμος μας προμηθεύτηκε σήματα του Κ.Ο.Κ τα οποία θα τοποθετήσουν το επόμενο διάστημα συνεργεία του Δήμου, αντικαθιστώντας παραποιημένες και φθαρμένες από το χρόνο πινακίδες της Τροχαίας.