ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Προϋπολογισμός Δήμου Χαϊδαρίου 2019 – Τρεις οπτικές γωνίες

Την Τετάρτη 19/12/2018 το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε τον Προϋπολογισμό έτους 2019 του Δήμου Χαϊδαρίου. Παραθέτουμε την εισηγητική του ομιλία του αντιδήμαρχου Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Παναγιώτη Μοσχονά, τις θέσεις του επικεφαλής της παράταξης “Χαϊδάρι Ξανά”, Βαγγέλη Ντηνιακού, και του επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες σε Δράση, Θοδωρή Σπηλιόπουλου

………………………………………………………..

Δημοτική αρχή – Πάνος Μοσχονάς

Η εισήγηση του αντιδήμαρχου Οικονομικών

Προϋπολογισμός Δήμου Χαϊδαρίου 2019 - Τρεις οπτικές γωνίες 3

Ασφυκτικό πλαίσιο

«…Ο φετινός προϋπολογισμός έχει το εξής χαρακτηριστικό: είναι ο πιο δύσκολος που έχει κατατεθεί σε αυτή τη θητεία από την δημοτική αρχή και παράλληλα ο τελευταίος πριν από τις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση που θα γίνουν την επόμενη χρονιά. Η νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων προς τους ΟΤΑ που δημιουργείται (ενδεικτικά στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2019 οι ΚΑΠ είναι μειωμένοι κατά 642 εκατ. ευρώ, ενώ δεν εφαρμόζεται ο Ν. 3852/2010 με αποτέλεσμα η Τοπική Διοίκηση αντί να εισπράξει 5,985 δις ευρώ να εισπράττει μόλις 1,76 δις ευρώ…. ), η μεταβίβαση νέων αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων προς τους ΟΤΑ χωρίς την αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση (πχ επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, παροχές σε είδος σε διευρυμένες κατηγορίες εργαζομένων κλπ ώστε να φαινόμαστε ως κυβερνώντες καλοί αλλά άλλοι να πληρώνουν το μάρμαρο που λέει ο λαός μας), δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Δε θα μπορούσε φυσικά να συμβαίνει κάτι διαφορετικό στο Δήμο μας.

Η εικόνα

Θα ήταν σκόπιμο σε αυτό το σημείο να δώσουμε την εικόνα σε σχέση με την αρχική περίοδο ανάληψης της διοίκησης του Δήμου μας από την δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Στον προϋπολογισμό του 2015 τα τακτικά έσοδα του Δήμου (κωδ. 0) ανερχόταν σε 13.436.470,45€, ενώ στον φετινό ανέρχονται σε 11.885.636,64 €, δηλαδή μείωση μέσα σε 4 χρόνια της τάξεως περίπου 12%.

Ακολουθώντας λοιπόν τις αναγκαστικές κατευθύνσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία όπως έχουμε αναφέρει σε κάθε συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αποτελεί το κρατικό «ευαγγέλιο» κατάρτισης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, ο μόνος δρόμος που επιδιώκουν να ακολουθήσουν οι Δήμοι για να αντιμετωπίσουν τις περικοπές αυτές είναι η λεγόμενη περιοριστική πολιτική. Δηλαδή να προβούν σε μειώσεις μη ανελαστικών δαπανών, ως εκ τούτου να μειωθούν δαπάνες που θα έπρεπε να διατεθούν για την ουσιαστική αντιμετώπιση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, καθώς και για έργα υποδομής. Μόνο έτσι μπορούν να είναι ισοσκελισμένοι οι προϋπολογισμοί και να αποφύγεις την παγίδα της λεγόμενης « εξυγίανσης».

Βέβαια, το ίδιο το κράτος στο όνομα της οικονομικής αυτοτέλειας κατευθύνει και σε έναν άλλο δρόμο….

Τις αυξήσεις της φορολογίας, την επιβολή τροφείων, τελών, κάθε είδους χαράτσι που θα αυξάνει τα έσοδα των δήμων, θα μειώνει, όμως, ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών, οι οποίες μετά την τεράστια φοροληστεία που υφίστανται να βάλουν για άλλη μια φορά βαθιά το χέρι στη τσέπη για να έχουν τα παιδιά τους ποιοτικές υπηρεσίες στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τους παιδικούς σταθμούς κλπ.

Δεν συναινούμε

Εμείς, σαν Δημοτική Αρχή, αντιπαλεύουμε αυτήν την πολιτική από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στις «νουθεσίες» της κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης και τώρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, να τα πληρώσουν οι δημότες, ο εργαζόμενος λαός.

Αλλά και τώρα που φαίνονται κάποια αναιμικά σημάδια μιας «ανάπτυξης», στα πλαίσια βέβαια του συστήματος και σε βάρος πάντοτε των λαϊκών στρωμάτων, δεν πρόκειται να συμμετέχουμε. Δεν θα υιοθετήσουμε προτάσεις και κατευθύνσεις που και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο υποστηρίζονται από διάφορες παρατάξεις, να στραφούμε σε προγράμματα τα οποία είτε κατευθείαν, είτε με συγχρηματοδότηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγούν τους ιδιώτες από την πίσω πόρτα, όπως λέει ο λαός μας, στο να ελέγξουν σιγά – σιγά τις δημοτικές υπηρεσίες, εις βάρος των δημοτών με την περαιτέρω φορολόγηση (πχ. ΣΔΙΤ σε καθαριότητα, κοινωνική πρόνοια, αθλητισμό κλπ).

Αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε, όχι για να υπηρετήσουμε το σύστημα

Είχαμε πει και άλλες φορές ότι ένας προϋπολογισμός ποτέ δεν είναι απλά ένα λογιστικό φύλλο. Πάντα αποτελεί σε ένα βαθμό την έκφραση μιας πολιτικής. Βέβαια η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι στην ουσία ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας στους δήμους δεν υφίσταται. Είχαμε διαχρονικά την άρνηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προχωρήσουμε στην απαλλαγή των δημοτικών τελών για ανέργους, τρίτεκνες οικογένειες κλπ. Και ενώ είχαμε χορτάσει από τις εξαγγελίες για περισσότερη και πιο «άμεση δημοκρατία» που θα έφερνε ο «Κλεισθένης» με ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης κ.ά., φέτος η Αποκεντρωμένη προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και απαγορεύει και τη μείωση στους νέους εμποροβιοτέχνες καθώς και στους εμποροβιοτέχνες με καταστήματα έως 100 τμ.

Τι δείχνει αυτό; Ότι είτε με νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, είτε με «σοσιαλιστική», είτε με «αριστερή», όπως υποστηρίζει πως είναι η σημερινή, η πολιτική που εφαρμόζεται είναι αυτή που ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο και φορτώνει τα βάρη όλα στον εργαζόμενο ή άνεργο λαό μας, είτε σε στενή συνεργασία, είτε καθ’ υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι αυτό και απευθυνόμενοι στους συμπολίτες μας, τους κοιτάμε στα μάτια και τους λέμε: «αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε και όχι για να υπηρετήσουμε αυτό το σύστημα, για την κατάργηση κάθε φορολογίας και όχι απλά να γίνει λιγότερο επώδυνη για όλους μας. Σε αυτόν τον αγώνα θέλουμε τους Δημότες συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες».

«…Συνοψίζοντας ο προϋπολογισμός, ο οποίος παρουσιάζεται σήμερα δεν είναι αυτός που οραματιζόμαστε σαν δημοτική αρχή. Στο βαθμό που μπορούμε, προσπαθούμε να ελαφρύνουμε όσο μπορούμε τα λαϊκά στρώματα, όπως για παράδειγμα με την κατάργηση ή τις μειώσεις των τροφείων για πολλούς συμπολίτες μας που έχουν παιδιά στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, με τις χαμηλές ως μηδενικές συνδρομές στα προγράμματα των διευθύνσεων του Αθλητισμού και Πολιτισμού. Παράλληλα διατηρείται η μείωση των ανταποδοτικών τελών για τις κατοικίες μέχρι 90 τμ.

Ανεργία 30% στο Χαϊδάρι

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά επίσης ότι κανένας Δήμαρχος ή δημοτική αρχή δεν θα μπορούσε να λύσει τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τα λαϊκά στρώματα όπως η ανεργία, η ακρίβεια στα βασικά είδη διαβίωσης κλπ.

Για παράδειγμα, με την ανεργία στο Χαϊδάρι να αγγίζει πλέον περίπου το 30%, δεν ξέρω πως και πού θα βρει όλος αυτός ο κόσμος μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες. Μήπως με τα ΣΔΙΤ; Ή μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ και των ΜΚΟ της απλήρωτης ή κακοπληρωμένης εργασίας;

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορεί ο Δήμος από μόνος του να παρακάμψει το αντιδραστικό πλαίσιο αυτής της εξουσίας και της πολιτικής που εφαρμόζεται. Γι’ αυτό αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε προκειμένου να αποσπάσουμε κάποιες θετικές κατακτήσεις για τους πολίτες και την πόλη. Για να μπορέσει, όμως, να δει ο τόπος μας πραγματικά άσπρη μέρα, που λέει ο λαός μας, πρέπει να ανατρέψει την πολιτική και την εξουσία του κεφαλαίου.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι ο κόσμος πρέπει να γυρίσει την πλάτη σε αυτούς που καλλιεργούν αυταπάτες ότι μπορούν να λυθούν τα προβλήματα με εναλλαγή απλά διαχειριστών της τοπικής εξουσίας. Μαζικά να κινητοποιηθεί, να απαιτήσει μεγαλύτερη αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων, να απαιτήσει έργα με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες στις πόλεις που να αντιμετωπίζουν τα τεράστια προβλήματα σε έλλειψη αθλητικών χώρων, σε υποδομές, σε αντιπλημμυρικά, σε ελεύθερους χώρους, σε διαμόρφωση πλατειών, κοινόχρηστων χώρων, θεματικών πάρκων και όλα αυτά και όχι να δίνονται με κατευθύνσεις σε συγκεκριμένους τομείς που δραστηριοποιείται το μεγάλο κεφάλαιο…»

……………………………………………………………

Χαϊδάρι Ξανά – Βαγγέλης Ντηνιακός

Θέσεις για τον Προϋπολογισμό 

Προϋπολογισμός Δήμου Χαϊδαρίου 2019 - Τρεις οπτικές γωνίες 5Αφετηριακά, σημειώνω ότι ο Προϋπολογισμός του Δήμου ήρθε καθυστερημένα και ακόμη μία φορά δεν έγινε καμία ουσιαστική διαβούλευση.

Λαϊκές συνελεύσεις

Υπάρχει συγκεκριμένη θεμελίωση για το πώς αξιοποιήσατε τις τοπικές Συνελεύσεις για τη σύνταξη του Προϋπολογισμού; Υπάρχει συγκεκριμένη καταγραφή και ανάλυση; Πχ στην τάδε γειτονιά, την τάδε του μηνός ζητήθηκε αυτό και υλοποιήθηκε εκείνο. Φαντάζομαι όχι. Οι συνελεύσεις αποδεικνύονται ότι είναι απλά ένα εργαλείο της προπαγάνδας σας και της μετάθεσης ευθυνών στους άλλους για την ανυπαρξία έργου σας. Στις Λαϊκές Συνελεύσεις λέτε ψέμματα για την παράταξή μας, που δείχνουν τη μικρόψυχη λογική σας.

– Ψέμματα ότι για τα δέντρα και για το φωτισμό τη μια σας λέμε έτσι και αλλιώς. Παραφράζετε τα λεγόμενά μας.

– Ψέμματα ότι σας λέμε δήθεν να μην φωτίζετε, επειδή σας κάναμε παρατήρηση για τη λάθος εγκατάσταση κάποιων λαμπών στην Στρ. Καραϊσκάκη.

– Ψέμματα σε σχέση και με άλλα θέματα (πχ Μετρό).

Η στάση σας είναι αντιφατική και ψεύτικη αρχίζει, χάνεται την αξιοπιστία σας. Εάν χρειαστεί θα επανέλθω στο θέμα.

Υπάρχουσα κατάσταση

Καθαριότητα. Απελπιστική κατάσταση. Αμφιβάλλουμε εάν χρειαζόταν να πάρουμε δάνειο, όταν τα Δημοτικά Τέλη είναι τόσο υψηλά.

Φωτισμός . Απελπιστική κατάσταση. Τίθεται και θέμα ασφάλειας. Η πόλη αφώτιστη, η εγκληματικότητα παραμονεύει.

Συγκοινωνία. Μεγάλο πρόβλημα. Καμία πίεση δεν απέδωσε. Κανένα σχέδιο δεν έχετε για τοπική συγκοινωνία σε ένα Δήμο τόσο μεγάλο σε έκταση.

Πράσινο. Κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη του πρασίνου. Τα δέντρα κόπηκαν χωρίς σχεδιασμό, ενώ πολλά μπορούσαν να είχαν σωθεί. Θα μπορούσε να δοκιμαστεί υποστήλωση δέντρων, σε συνεργασία με Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Βοτανικό Κήπο, Ινστιτούτα.

Αθλητισμός. Η ίδια ιστορία κάθε χρόνο με τα γήπεδα. Νέες ομάδες έρχονται, χωρίς να υπάρχουν οι υποδομές. Η παραφιλολογία σχετικά με την αιτία δημιουργίας των ομάδων αυτών συνεχίζεται. Τα γήπεδα σε άσχημη κατάσταση.

Πολιτισμός – Χώροι πολιτισμού. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και φέτος το Καλοκαίρι φτωχές σε σχέση με άλλους δήμους. Η συναυλία με τα “Κίτρινα Ποδήλατα” δεν άξιζε αυτής της τύχης. Ελάχιστη ανταπόκριση, κάτι φταίει γι’ αυτό.

Για τα οραματικά θέματα

Στη “Γιορτή” θα κάνατε -λέγατε- αγώνα. “Κατόπιν εορτής”, δεν κάνατε τίποτα.

Στην ακτή Σκαραμαγκά κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου, θέσαμε ερώτημα για την έκταση που βγαίνει προς πώληση, αλλά καμία πίεση στους αρμόδιους. Επικαλείστε το ιδιοκτησιακό, ώστε να μην κάνετε καμία μελέτη.

Στο Στρατόπεδο τα 66 στρέμματα είναι εκεί και περιμένουν.

Νέα έργα

Πεζογέφυρες – Αντιπλυμμυρικό. Εάν θεωρηθούν ως τα δύο έργα της πενταετίας σας στον Δήμο, ούτε αυτά δεν κάνατε. Η κατλασταση σήμερα είναι το αποτέλεσμα των καθυστερήσεων, αλλά και της κακής χωροθέτησης των έργων. Έργων της Περιφέρειας, που ουσιαστικά θα έπρεπε εσείς να επιμεληθείτε. 

Άλλοι Δήμοι λειτουργούν πραγματικά και ουσιαστικά. Σήμερα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εγκαινίασε τη διαδικασία Συμμετοχικού Προϋπολογισμού.

Δημιουργική αντιπολίτευση

Πριν κάνετε αίτηση για το wi-fi εμείς το προτείναμε, ώστε να μη χαθεί η προθεσμία. Ποτέ δεν θα παραδεχόσασταν ότι το προτείναμε εμείς, αλλά όμως είναι γεγονός. Από την αρχή θέλαμε να δώσουμε άλλο νόημα στην αντιπολίτευση. Εσείς όμως μέχρι τέλους συνεχίζετε την ίδια παλαιοκομματική τακτική, τα ψέμματα, την παραπληροφόρηση. Λόγω της δικής σας ευθύνης δεν υπήρξε συνεργασία.

Εμείς προτείναμε:

 • Οργανωμένο σχέδιο για την Καθαριότητα.
 • Οργανωμένες καμπάνιες ανακύκλωσης
 • Κάδους ανακύκλωσης.
 • Στρατηγικό σχεδιασμό αποκομιδής απορριμάτων.
 • Με σχέδιο για ανανέωση και επέκταση του Δημοτικού Φωτισμού, που θα επιφέρει και την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων για τον Δήμο μας
 • Πολιτιστικές εκδηλώσεις έξυπνες, ελκυστικές. Το δείξαμε με το Μινόρε της Αυγής. Θα το δείξουμε μεθαύριο με την χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που κάνουμε μπροστά στα γραφεία μας.
 • Διασύνδεση της βραβευμένης πλατφόρμας  maw Haidari Agenda με το Δήμο Χαϊδαρίου, ώστε ο Δημότης να ακούγεται άμεσα και να λύνονται τα θέματα το συντομότερο.
 • Να είναι πραγματικά ο δημότης συμμέτοχος με τον Συμμετοχικό Προϋπολογισμό. Να ενημερώνεται με όλα τα μέσα για οποιοδήποτε νέο έργο και να παλεύει μαζί μας για περαιτέρω διεκδικήσεις. Με δεσμευτικό χαρακτήρα των αποφάσεων των πολιτών και όχι παραφιλολογίες.
 • Ολοκληρωμένο σχέδιο Συγκοινωνίας. Το έχουμε παρουσιάσει και ήδη ψάχνουμε ενδεχόμενους πόρους. Υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα για πιλοτική αξιοποίηση ηλεκτροκίνητων λεωφορείων.

Στήριξη της τοπικής αγοράς

Με συνεργασία φορέων, Εμπορικού Συλλόγου -όχι κομματικά δέσμιου-, με σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας και μάρκετινγκ.

Διεκδίκηση

 • Για τα οραματικά και τα μικρά.
 • Για τον Σκαραμαγκά, για το Μετρό, για την άμβλυνση των ανισοτήτων με τα Βόρεια και τα Νότια Προάστεια.

Με το νέο εκλογικό νόμο, που δεν σας αρέσει γιατί είσαστε κομματικά δέσμιοι, οι βουλευτές που θα εκλεγούν στη Δυτική Αθήνα και οι ενδεχόμενοι Υπουργοί θα βρεθούν απέναντί μας, εάν δεν προσπαθούν για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων μας. Εάν δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους θα μας βρίσκουν απέναντι. Με πραγματικούς αγώνες.

Για να γίνει η πόλη ξανά ελκυστική το Χαϊδάρι χρειάζεται να τονώσει το brand name του, το όραμα στον Χαϊδαριώτη και να διεκδικήσει. 

……………………………………………………………….

Πολίτες σε Δράση – Θοδωρής Σπηλιόπουλος

Προϋπολογισμός Δήμου Χαϊδαρίου 2019 - Τρεις οπτικές γωνίες 7Ακολουθεί βίντεο με την εισήγηση του Θοδωρή Σπηλιόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με τον Προϋπολογισμό.

Κλικάρετε εδώ:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1983034441777740&id=699873326760531

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button