ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

H πρώτη ήττα του Παχατουρίδη – “Αλλαγή φρουράς” στον ΑΣΔΑ με φόντο 80 εκατ. ευρώ

Το να χάνει μια εκλογική μάχη ο Ανδρέας Παχατουρίδης μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έγινε όμως πραγματικότητα σε μια κρίσιμη ψηφοφορία για τη Δυτική Αθήνα, κατά την οποία μάλιστα ο δήμαρχος Περιστερίου αποκαθηλώθηκε από μια σημαντική θέση που κατείχε.

Πρεστίζ αλλά και ουσία έχει ο έλεγχος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ). Το πιο βασικό φυσικά είναι το δεύτερο, μια και αφορά τη διαχείριση αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από αναπτυξιακά προγράμματα.

Την Παρασκευή 9/2 έγινε η συνεδρίαση των εκπροσώπων των 8 Δήμων της Δυτικής Αθήνας που συναποτελούν τον ΑΣΔΑ, προκειμένου να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο (μέχρι τώρα ήταν ο Α. Παχατουρίδης), τον αντιπρόεδρο και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Στη διαδικασία πήραν μέρος 21 εκπρόσωποι των Δήμων, οι οποίοι εκλέγονται από τα Δημοτικά Συμβούλια, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε Δήμου, και αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΣΔΑ (πχ ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει δύο εκπροσώπους, η Αγία Βαρβάρα 1 και το Περιστέρι 5).

Στην έναρξη της διαδικασίας, ο προεδρεύων Ανδρέας Παχατουρίδης διάβασε υπηρεσιακή γνωμάτευση του ΑΣΔΑ, βάσει της οποίας ήταν άκυρη η υποψηφιότητα του δημάρχου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Σταύρου Τσίρμπα, διότι η επιλογή των υποψηφίων στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού έγινε με μυστική ψηφοφορία, αντί ανοιχτής, παραβιάζοντας σχετική εγκύκλιο του ΑΣΔΑ.

Εδώ χρειάζεται μία παρένθεση, για να περιγραφεί η “πολιτική ανθρωπογεωγραφία” της Δυτικής Αθήνας, όπως διαμορφώθηκε από τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, σε συνδυασμό με τα μπλοκ που διεκδίκησαν τον έλεγχο του ΑΣΔΑ.

Πιο συγκεκριμένα, γιατί ο Α. Παχατουρίδης “στόχευσε” τον Σταύρο Τσίρμπα; Το έκανε διότι από αυτόν κινδύνευε να χάσει τη θέση του προέδρου, μια και ο δήμαρχος των Αγίων Αναργύρων ηγείτο ενός μπλοκ με 9 εκλέκτορες, νεοδημοκρατικής αλλά και πασοκικής προέλευσης. Ο ίδιος ο Τσίρμπας ΝΔ, όπως και η Ανδριάνα Αλεβίζου-Κουκουβίνου, νέα δήμαρχος Ιλίου. Κοντά τους ο Λάμπρος Μίχος της Αγίας Βαρβάρας ΠΑΣΟΚ, όπως και ο Λάμπρος Σκλαβούνος του Αιγάλεω. Τον Ανδρέα Παχατουρίδη (7 εκλέκτορες) στήριζε ο νεοδημοκράτης δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. Το τρίτο μπλοκ αποτελούσε η Λαϊκή Συσπείρωση με 5 εκλέκτορες από Χαϊδάρι και Πετρούπολη (δήμαρχοι Μιχάλης Σελέκος – Βαγγέλης Σίμος).

Ο Α. Παχατουρίδης, λοιπόν, γνώριζε ότι είχε το παιχνίδι χαμένο. Βέβαια είχαν προηγηθεί εκ μέρους του σοβαρά πολιτικά λάθη που οδήγησαν σε αυτή την κατάληξη, καθώς είχε υποστηρίξει ανοιχτά δημάρχους που ηττήθηκαν στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου: Ντηνιακός στο Χαϊδάρι, Γκίκας στο Αιγάλεω, Ζενέτος στο Ίλιον, Βλάχος στην Πετρούπολη. Όμως δεν ήταν μόνο αυτό που του στοίχισε. Υπήρχαν παράπονα σε δήμους της Δυτικής Αθήνας ότι στο Περιστέρι κατέληγε η “μερίδα του λέοντος” από τα κονδύλια για τον πολιτισμό (συναυλίες κτλ).

Κλείνει η παρένθεση. Μέσα σε αυτό το κλίμα έγινε η διαδικασία εκλογής προεδρείου της Ε.Ε. του ΑΣΔΑ. Η πρόταση Παχατουρίδη για μη εκλογιμότητα του Τσίρμπα δεν έγινε αποδεκτή, οπότε δήλωσε ότι ματαιώνει τη συνεδρίαση, πράγμα όμως που δεν ήταν νόμιμο, αφού έπρεπε να είχε ακυρώσει εγκαίρως και εγγράφως τη διαδικασία. Το μπλοκ του Παχατουρίδη αποχώρησε. Η Λαϊκή Συσπείρωση αποσύρθηκε καταγγέλλοντας “φιάσκο”.

Έμειναν λοιπόν μόνο οι εκλέκτορες που υποστήριζαν τον Στ. Τσίρμπα, το μπλοκ του οποίου εξέλεξε και τους τρεις της Εκτελεστικής Επιτροπής:
Σταύρος Τσίρμπας – πρόεδρος,
Νίκος Χουσαρλάς (δήμαρχος Κορυδαλλού) – αντιπρόεδρος,
Δημήτρης Κουκουβίνος (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου) – μέλος.

H πρώτη ήττα του Παχατουρίδη - "Αλλαγή φρουράς" στον ΑΣΔΑ με φόντο 80 εκατ. ευρώ 3
Σταύρος Τσίρμπας

Ο νέος πρόεδρος εμφανίστηκε ενωτικός και δήλωσε μετά την εκλογή του: «Μία νέα εποχή ξεκινάει σήμερα για τη διοίκηση του ΑΣΔΑ, αλλά και ουσιαστικά για τους 9 Δήμους της Δυτικής Αθήνας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Δημάρχους, καθώς και τα μέλη για τη στήριξή τους αλλά και τη στάση τους στη σημερινή γενική συνέλευση.

Ο πήχης είναι ήδη ψηλά για μένα, καθώς διαδέχομαι έναν άξιο Δήμαρχο και πρόεδρο επί 9 συναπτά έτη. Έχουμε αρκετή δουλειά μπροστά μας, ανταποκρινόμενοι στις υψηλές απαιτήσεις των συμπολιτών μας για ένα ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον για κάθε Δήμο του συνδέσμου μας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι ενωμένοι, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα της Δυτικής Αθήνας, δημιουργώντας για τις πόλεις μας όλα όσα αξίζουμε. Θέλω να ευχηθώ καλή θητεία σε όλο του Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΣΔΑ». 

Ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου, που πήρε μέρος στην εκλογή, δήλωσε για λογαριασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης στο “Χαϊδάρι Σήμερα”: “Ήταν μια εκφυλιστική διαδικασία, αντί να αποτελέσει μια ενωτική κίνηση και όλοι μαζί οι Δήμοι του ΑΣΔΑ να διεκδικήσουμε περισσότερα για την υποβαθμισμένη Δυτική Αθήνα. Το μόνο τους μέλημα ήταν για την προεδρία”.

Η νέα ηγεσία του ΑΣΔΑ έχει μπροστά της μία πολύ σημαντική πρόκληση, καθώς “θα τρέξει” το νέο πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button