ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προσοχή! Τσούχτρες σε Λουτράκι – Ψάθα – Πόρτο Γερμενό

Tο φαινόμενο της παρουσίας μεδουσών στις κοντινές παραλίες του Κορινθιακού -Λουτράκι, Ψάθα, Πόρτο Γερμενό- είναι τον φετινό Μάιο έντονο. Για κάποιους, που δέχτηκαν το επώδυνο τσίμπημα, το πρώτο μπάνιο του 2017 θα μείνει αξέχαστο. Ανάλογες μαρτυρίες υπάρχουν και από Ξυλόκαστρο, Ακράτα, παραλίες της Βοιωτίας και αλλού.

Ωστόσο οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί για τη συνέχεια του καλοκαιριού. Από την άλλη, θεωρούν ότι οι ανθρωπογενείς αλλαγές στο οικοσύστημα είναι υπεύθυνες για την συχνότερη εμφάνιση των… απρόσκλητων επισκεπτών.

Δεν είναι πρωτοφανές

Η παρουσία των μεδουσών (κοινά τσούχτρες) ήταν ακόμη μεγαλύτερη πέρυσι, οπότε εκατοντάδες λουόμενοι δέχθηκαν τα επώδυνα τσιμπήματά τους. Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταστηματάρχες εξέφραζαν την ανησυχία τους για την εξάπλωση του φαινομένου. Στις παραλίες του Σαρωνικού, όπως η Κινέτα, δεν αναφέρεται ανάλογο πρόβλημα.

Πάντως δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Στην ημερίδα του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου ( Σ.Π.Ο.Α.Κ) «Ο Αρίων» ανακοινώθηκε ότι το φαινόμενο είναι διαχρονικό και ο μέσος κύκλος εμφάνισής του στη περιοχή είναι κάθε 8-10 χρόνια. Η περίοδος διατήρησής του έχει διάρκεια 1-2 έτη. Το φαινόμενο του υπερπληθυσμού της μέδουσας μειώνεται στην πορεία του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Toxins, ένας απλός τρόπος να εξουδετερωθεί το δηλητήριο της μέδουσας είναι η εμβύθιση του πάσχοντος μέρους του σώματος σε ζεστό νερό.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Toxins, ένας απλός τρόπος να εξουδετερωθεί το δηλητήριο της μέδουσας είναι η εμβύθιση του πάσχοντος μέρους του σώματος σε ζεστό νερό.

Η μετακίνηση των μεδουσών είναι θέμα κατεύθυνσης του ανέμου και μόνο, αφού δεν μπορούν να κινηθούν από μόνες τους.

Ο Σύλλογος Αυτοδυτών Λουτρακίου με ανακοίνωσή του αποδίδει την αυξημένη παρουσία τους στις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, (αυξημένη θερμοκρασία θάλασσας, πρώιμη άνοιξη). Επίσης τη μείωση των φυσικών εχθρών (δελφίνια, τόνοι, σκουμπρί, φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες κλπ.).

Τα δυο είδη που συναντάμε στις παραλίες του Κορινθιακού είναι η μέδουσα “Πελάγια” (pelagia nuctiluca, φωτό εξωφύλλου) και η μέδουσα “Κοτυλόριζα”(cotylorhiza turberculata, φωτό κάτω)). Μόνο το πρώτο χαρακτηρίζεται ως τσούχτρα (τα πλοκάμια της φτάνουν και τα 5 μέτρα) και το τσίμπημα της είναι επώδυνο για τον άνθρωπο.

Προσοχή! Τσούχτρες σε Λουτράκι - Ψάθα - Πόρτο Γερμενό 1


ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
– Σε περίπτωση οπτικής επαφής αποφεύγουμε το κολύμπι, γιατί συνήθως ταξιδεύουν σε κοπάδια.
– Σε περίπτωση επαφής απομακρύνουμε τα πλοκάμια απο το δέρμα μας χρησιμοποιώντας λιγο χώμα απο την παραλία,peeling,οχι με γυμνά χέρια και ποτέ με φρέσκο νερό.
Διάλυμα ξυδιού με νερό εχει αποδειχθεί οτι βοηθάει.
– Κατόπιν χρησιμοποιούμε πάγο για μείωση της φλεγμονής και κάποια από τις αλοιφές για τσιμπήματα.
– Αντί-ισταμινικά μόνο με συνταγή γιατρού.
– Σε περίπτωση αλλεργικού σοκ επικοινωνούμε με γιατρό η νοσοκομείο.

Η ενόχληση λόγω της τοξίνης παραμένει για αρκετές ημέρες. 

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Toxins, ένας απλός τρόπος να εξουδετερωθεί το δηλητήριο είναι η εμβύθιση του πάσχοντος μέρους του σώματος σε ζεστό νερό.

Ο λόγος είναι ότι το δηλητήριο της μέδουσας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη θερμότητα, οπότε το ζεστό νερό το «απενεργοποιεί», δηλώνει η Κρίστι Γουίλκοξ από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης.

ΠΡΟΣΟΧΗ
ΔΕΝ βγάζουμε τις μέδουσες στην παραλία, γιατί αποτελούν σημεία μόλυνσης και δυσοσμίας λόγω της αποσύνθεσης τους.

Σημείωση
Οι μέδουσες αποτελούν βασικό κρίκο στην διατροφική αλυσίδα των θαλάσσιων ειδών, αφού καταναλώνουν πλαγκτόν και μετά καταναλώνονται από ψάρια. Μια φάλαινα καταναλώνει πάνω από 100 κιλά μέδουσες σε μια ημέρα.

Φωτογραφίες από το αρχείο των “ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ”

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button