ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Στην τελική ευθεία ο Τριπλός Κόμβος Σκαραμαγκά! – Πότε θα γίνει η δημοπράτηση

Με την πρόσληψη Τεχνικών Συμβούλων μπαίνουμε στην αντίστροφη μέτρηση για το έργο του Τριπλού Κόμβου Σκαραμαγκά.

Πιο συγκεκριμένα, για το έργο του Τριπλού Κόμβου Σκαραμαγκά δεσμεύτηκε ποσό με ΦΠΑ ύψους 1,1 εκατ. ευρώ για την παροχή υπηρεσιών Συμβούλου για την υποστήριξη της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών (Δ13) στην ωρίμανση των διαδικασιών ανάθεσης του έργου “Σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Ε.Ο. Αθηνών υφιστάμενων κόμβων”. Και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται σύντομα η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο.

Κατά πάσα πιθανότητα ο Κόμβος οδεύει σε δημοπράτηση στις αρχές του 2023. Σύμφωνα με το ypodomes.gr αυτή την εποχή ολοκληρώνεται η έγκριση της Περιβαλλοντικής Μελέτης και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Η χρηματοδότηση του μεγάλου αυτού οδικού έργου θα καλυφθεί σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσω του ΠΕΠ Αττικής. Τελικά αποφασίστηκε η επιστροφή του από την Περιφέρεια στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το κόστος του έργου ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ (θυμίζουμε ότι η προ πενταετίας εκτίμηση του κόστους ήταν γύρω στα 50 εκατ. ευρώ). Μετά την ολοκλήρωση των μελετών θα οριστικοποιηθεί και επικαιροποιηθεί το σημερινό κόστος, μετά τις μεγάλες αυξήσεις σε υλικά και ενέργεια. 

Ο Κόμβος Σκαραμαγκά έχει προϊστορία 25 χρόνων (!), ενώ μετά από πρόσκαιρη ανακίνησή του και ένταξη στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής το 2017, έμεινε και πάλι στα συρτάρια επί μία πενταετία. Τον Μάιο του 2019, ο τότε αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Υπηρεσιών, Χρήστος Καραμάνος, απαντώντας σε ερώτηση του “Χαϊδάρι Σήμερα”, δήλωσε ότι το έργο “σκοντάφτει” στον μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ (παράλληλα με τη Λ. Σχιστού καταλήγει στον Πειραιά), που κατασκευάστηκε στο μεταξύ στην περιοχή του Σκαραμαγκά και μέχρι να μετακινηθεί δεν μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή του Κόμβου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 11/10/21 ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας για το έργο, το οποίο χαρακτήρισε ως “εθνικής σημασίας”, το συνδύασε και με διαπλάτυνση της Λ. Αθηνών στο τμήμα Δαφνί – Ασπρόπυργος. Θεωρείται βέβαιο ότι ενώ θα ολοκληρωθούν και θα λειτουργήσουν και ο διανοιγμένες Σήραγγες “φαντάσματα” που είναι στη στροφή προς Σκαραμαγκά και πριν την Λίμνη Κουμουνδούρου. Αποτελούν μέρος της εργολαβίας και θα διερευνηθεί εξονυχιστικά η σημερινή τους κατάσταση.

Για το 25χρονο (!) "σήριαλ" του Κόμβου Σκαραμαγκά, καθώς και αναλυτική παρουσίαση της μελέτης του έργου, εδώ: Υπερ-κόμβος Σκαραμαγκά: Από το 1997 έως το 2020… κατάφεραν δυο τρύπες στο βουνό! 

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button