Σε εξέλιξη η ανάπτυξη οπτικής ίνας στο κεντρικό Χαϊδάρι
Τις τελευταίες μέρες τεχνικοί της Nova εργάζονται στα ΚΑΦΑΟ της περιοχής της Αστυθέας για τη σύνδεση της οπτικής ίνας με σπίτια και επιχειρήσεις και την αναβάθμιση του επιπέδου των τηλεπικοινωνιών στο κεντρικό και νότιο Χαϊδάρι.
Κατά τους προηγούμενους μήνες η United Fiber, θυγατρική της United Group (τέταρτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα στην οποία ανήκει και η Nova), πέρασε το δίκτυο FTTH (τεχνολογία Fiber to the Cabinet) στους δρόμους του νότιου Χαϊδαρίου.
Η United Group είναι ο 4ος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα, με επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ για τη Nova και την United Fiber ως το 2027, εκ των οποίων 500 εκατομμύρια είχαν ήδη επενδυθεί ως το τέλος του 2023.
Οι εργασίες που γίνονται αυτή την περίοδο στις νέες καμπίνες στο Χαϊδάρι για την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι προσφέρουν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πολύ γρήγορο internet και αναβαθμισμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες. Στην παρούσα φάση η δυνατότητα για ταχύτητες φτάνει τα 300 mbps. Στο κοντινό μέλλον, όπως μάς είπε ο τεχνικός, οι ταχύτητες θα μπορούν να αυξηθούν θεαματικά, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της κοινωνίας του Gigabit.
Αγώνας δρόμου για να βγούμε από τη θέση του ουραγού
Αν και οι ταχύτητες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί, καθώς σημειώνεται σημαντική άνοδος των πακέτων από 100 Mbps και πάνω, η χώρα μας βρίσκεται στους παγκόσμιους ουραγούς στις σταθερές συνδέσεις. Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, οι μέσες ταχύτητες παραμένουν πολύ χαμηλές, με βάση τις μετρήσεις της Ookla, καθώς δεν ξεπερνούν τα 50 Mbps, με την διείσδυση της οπτικής ίνας να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικό της καθυστέρησης στην ανάπτυξη των δικτύων είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα όπου οι ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ μέσω κινητής είναι μεγαλύτερες από αυτές των σταθερών δικτύων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ookla οι ταχύτητες λήψης των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων φέρνουν την Ελλάδα στην 97η θέση διεθνώς (καλοκαίρι 2023), κάτω από χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, το Κιργιστάν, το Κόσοβο, τη Μογγολία, την Αλβανία και το Καζακστάν.
Το πρόβλημα παρόλο που είχαν σκάψει πριν 5 ετία για vdsl vectoring τα πρόβληματα άρχισαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και ή λύση είναι αυτή μόνο ή τεχνολογία Ftth που αναπτύσσετε σε ρυθμούς χελώνας. Οπότε αναμένεται κουνέλια, δάσος, άνω δάσος Δαφνί και Σκαραμαγκάς που τους έχουν σε τελευταία μοίρα.