ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Πράσινο φως” Βίτσα για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου Σκαραμαγκά

Η διεκδίκηση της ακτής Σκαραμαγκά από το Χαϊδάρι αρχίζει να παίρνει “σάρκα και οστά”. Αυτή τη φορά έφτασε μέχρι το υπουργικό επίπεδο, εξέλιξη που δημιουργεί επιπλέον δεσμεύσεις (ας μην ξεχνάμε ότι το 2009 ήταν ο Αλέξης Τσίπρας αυτός που ζητούσε να δοθεί η μεγάλη προβλήτα 4 στο Χαϊδάρι) και επιτρέπει αισιοδοξία για πιο χειροπιαστές ενέργειες από τη μεριά της κυβέρνησης.

Ο Δημήτρης Βίτσας, λοιπόν, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δήλωσε δημόσια ότι η αξιοποίηση της ακτής Σκαραμαγκά είναι εφικτή και έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Η δήλωση του Χαϊδαριώτη υπουργού έγινε το Σάββατο 23/9 στην εκδήλωση της δημοτικής παράταξης “Πολίτες σε Δράση” Χαϊδαρίου, όπου παρουσιάστηκε η πρόταση για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Χαϊδαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ό ο Δ. Βίτσας ήταν επί σειρά ετών επικεφαλής της παράταξης αυτής, πριν μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή, και είχε ο ίδιος αντιδράσει πειστικά στην υπόθεση κατασκευής λιμανιού στον Σκαραμαγκά το 2008, αλλά και την διεκδίκηση της ακτής. Αυτός ήταν ο λόγος που η εφημερίδα μας τον έχει καλέσει κατ’ επανάληψη να αναλάβει πρωτοβουλίες από την κορυφαία σημερινή θέση του για να προχωρήσει και να ευοδωθεί η παραχώρηση των 220 στρεμμάτων παραθαλάσσιας έκτασης στον Σκαραμαγκά (120 στρ. η προβλήτα νο4 και 100 στρ. ο χερσαίος χώρος πίσω της).

Ο Δημήτρης Βίτσας έκανε μια αναδρομή στα γεγονότα που αφορούν τη μεγάλη προβλήτα  μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι η εφαρμογή της πρότασης δεν είναι ασύμβατη με τη λειτουργία των Ναυπηγείων. Επίσης τόνισε ότι η πρόταση έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και η υλοποίησή της θα αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή. Το δε κόστος ανάπλασης συνολικά δεν είναι απαγορευτικό και θα μπορούσε να αποσβεστεί σε λίγα χρόνια.

Χαϊδάρι Σήμερα Σκαραμαγκάς: “θρίαμβος των τοπίων”, "εξωτικό λιμάνι", “λαμπερή θάλασσα” 3 Η ακτή έχει εξαφανιστεί, αλλά δικαιούμαστε μέρος της παράνομα μπαζωμένης προβλήτας αριστερά, μήκους 370 μέτρων, όπως και τον χώρο πίσω από αυτήν (σύνολο 220 στρ.).

Ο υπουργός έκλεισε ανάβοντας το πράσινο φως στον Δήμο Χαϊδαρίου λέγοντας ότι από τον ήδη τελεσίδικο χαρακτηρισμό της διεκδικούμενης με βάση την πρόταση έκτασης ως δημόσιας, είναι κατάλληλη στιγμή να αναληφθεί πρωτοβουλία από το Δήμο, προκειμένου να δρομολογηθεί η υλοποίηση του έργου έστω και τμηματικά.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου πήρε ομόφωνη απόφαση να διεκδικήσει ο Δήμος την επιστροφή της προβλήτας στον Σκαραμαγκά.

Παρουσιάζοντας την πρόταση της παράταξης Πολιτών σε Δράση, ο επικεφαλής Θοδωρής Σπηλιοπουλος, επισήμανε ότι μπορεί να είναι αφετηρία για την επίσημη έναρξη διαβούλευσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Περιφέρεια Αττικής και την Πολιτεία, με δεδομένη και δέσμευση του Αντιπεριφερειάρχη Σπύρου Τζόκα για ουσιαστική υποστήριξη και χρηματοδότηση κάθε συστηματικά μελετημένης και στοχευμένης – δράσης, που θα υποβληθεί εκ μέρους του Δήμου Χαϊδαρίου για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και τη λειτουργική του σύνδεση με το Χαϊδάρι, προς όφελος του συνόλου των τοπικών κοινωνικών της Δυτικής Αθήνας αλλά και των όμορων στον κόλπο της Ελευσίνας.

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Σπύρος Τζόκας, ανακοίνωσε τη δέσμευσή του κατόπιν συνεννόησης με την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου για υποστήριξη της αναπτυξιακής πρότασης που καταθέτουν οι Πολίτες σε Δράση, διαμέσου χρηματοδότησης μελετών και έργων υποδομής με αντικείμενο την αξιοποίηση της ακτής Σκαραμαγκά και του πολιτιστικού – φυσικού αποθέματος του Δήμου Χαϊδαρίου.

Ο κ. Τζαννέτος Φιλιππάκος, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών, επίσης Χαϊδαριώτης, δήλωσε ότι αξίζει η τοπική κοινωνία να δει την αναπτυξιακή πρόταση να αρχίζει να υλοποιείται και δήλωσε ότι από τη πλευρά του θα συνδράμει σε ό,τι του αναλογεί.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button