ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

“Πράσινο φως” για το γιγάντιο εμπορικό κέντρο “Academy Garden” στη Λεωφόρου Κηφισού

Αίρονται τα τελευταία εμπόδια για την δημιουργία του εμπορικού κέντρου “Academy Garden” επί της Λεωφόρου Κηφισού, δίπλα στα ΚΤΕΛ. Είναι μια επένδυση θυγατρικής τoυ επενδυτικού κολοσσού BlackRoc, η οποία θα ανέλθει στα 300 εκ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πολυχώρο με μεικτές χρήσεις -εμπορικές και ψυχαγωγικές – και επιφάνεια 55.000 τ.μ προς εκμίσθωση για καταστήματα λιανικής.

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” έχει αναφερθεί και άλλες φορές στο μεγάλο project, που είχε βαλτώσει εδώ και καιρό και το οποίο προκαλεί την ανησυχία του εμπορικού κόσμου στη δυτική Αθήνα. Ωστόσο με πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ καλύπτονται οι απαιτήσεις του ΣτΕ για τους όρους δόμησης, που είχαν φρενάρει την επένδυση στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Το “Academy Garden”, θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων επί της Λ. Κηφισού. Η Artume, η οποία ανήκει στον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο της Blackrock, δαπάνησε 37.000.000 ευρώ το 2007 για την αγορά του ακινήτου της Μουζάκης, όπου βρισκόταν το εργοστάσιο της ομώνυμης Κλωστοϋφαντουργίας, και γειτονικού ακινήτου από την οικογένεια Λαναρά. Η όλη διαδικασία ήδη μετρά περίπου 10 χρόνια προσπαθειών!

Το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Ενέργειας & Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, για τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. 

Η νέα ρύθμιση λαμβάνει υπόψη την επισήμανση του ΣτΕ ότι η προτεινόμενη ρύθμιση πρέπει να προκύψει από την συνεκτίμηση των πολεοδομικών αναγκών και της ανάγκης για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος, καθώς και τις εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου Ενέργειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. 

Η τροποποίηση των όρων δόμησης συνδέεται με την ανάπλαση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, έως τη Λ. Κηφισού “επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών”. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συνταχθεί Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της “Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης ακινήτου και κινητής περιουσίας”. 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button