ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

“Πράσινο φως” για 2.000 “πράσινα” ταξί

Άναψε το… πράσινο φως για τα «πράσινα» ταξί. Το πρόγραμμα, που ανοίγει για αιτήσεις στις 9 Ιανουαρίου του 2023 αφορά την αντικατάσταση 2.000 παλαιών ταξί με νέα ηλεκτρικά οχήματα.

Με ανακοίνωση του στο Twitter ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας αναφέρει: «Ξεκινάει ο πρόγραμμα «Πράσινα ΤΑΞΙ», ύψους 40 εκατ. ευρώ. Ενισχύουμε με 22.500 ευρώ την αντικατάσταση 2.000 παλαιών ΤΑΞΙ με νέα, ηλεκτρικά οχήματα ενώ λαμβάνουμε ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ, τις οικογένειες με 3 εξαρτώμενα τέκνα & άνω, και τους νέους έως 29 ετών».

Η επιδότηση (οικολογικό bonus) ανέρχεται σε ποσοστό 40%, με το μέγιστο ποσό να αγγίζει τις 17.500 ευρώ και την υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ΤΑΞΙ, να επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ. Επίσης, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ, τις οικογένειες με 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω και τους νέους έως 29 ετών, με ξεχωριστή προσαύξηση σε κάθε κατηγορία.

• Κάθε ωφελούμενος δικαιούται την αγορά ή σύναψη χρονομίσθωσης (leasing) ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου μηδενικών εκπομπών ρύπων, ανά άδεια.

• Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να προβούν σε απόσυρση και καταστροφή του παλαιού οχήματος ΤΑΞΙ. Το ποσό επιδότησης για την απόσυρση συνυπολογίζεται στο τελικό ποσό του οικολογικού bonus.

Η δράση «πράσινα ταξί» προβλέπει:

I. Για τις κατηγορίες ΑμεΑ, προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος Ταξί.

II. Για τις κατηγορίες οικογενειών με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος Ταξί.

III. Για νέους έως 29 ετών, που είναι ήδη κάτοχοι άδειας οχήματος ΤΑΞΙ, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://prasinataxi.gov.gr η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα γίνεται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023. Η δράση είναι συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. Ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button