ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πώς θα μπορούσαμε εμείς στο Χαϊδάρι να συμβάλλουμε στη σωτηρία του πλανήτη;

Πώς θα μπορούσαμε εμείς στο Χαϊδάρι να συμβάλλουμε στη σωτηρία του πλανήτη; 3Θοδωρής Σπηλιόπουλος, επικεφαλής των «Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου»

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου διαβάζουμε πως ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Πως οι ωκεανοί υπερθερμαίνονται. Πως η ατμοσφαιρική ρύπανση στοιχίζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Πως η  υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή είναι προ των πυλών.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, ας σκεφθούμε πώς θα μπορούσαμε εμείς στο Δήμο μας να συμβάλλουμε στη σωτηρία του πλανήτη, τι ενέργειες θα μπορούσαμε εμείς να κάνουμε, ποιες δράσεις θα μπορούσαμε εμείς να υποστηρίξουμε σε τοπικό επίπεδο.
Πολλές από τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά βρίσκονται ενσωματωμένες στο Πρόγραμμά μας, στο Πρόγραμμα των «Πολιτών σε Δράση».

Παρουσιάζουμε μερικές:

 • Είναι οι θέσεις μας για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και για τη σύγχρονη, επιστημονική,  οικολογική και εναλλακτική  διαχείριση των απορριμμάτων.
 • Είναι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την ενεργειακή αναβάθμιση της στην πόλη μας.
 • Είναι η λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της εξάντλησης των φυσικών πόρων.
 • Είναι η μείωση των εκπομπών CO2 από μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε όλες τις δημοτικές δραστηριότητες, κτίρια και οχήματα.
 • Είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στον κτιριακό τομέα και η αντικατάσταση όλων των συμβατικών ενεργοβόρων λαμπτήρων στον οδοφωτισμό με λαμπτήρες Led χαμηλής κατανάλωσης.
 • Είναι η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου για κάλυψη όλων των δημοτικών κτιρίων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, που θα οδηγήσει στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο.
 • Είναι η πίεσή μας να εφαρμοσθεί το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, που το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο έχει ψηφίσει από το 2015.
 • Είναι η επιμονή μας να δημιουργηθούν Γωνιές Ανακύκλωσης και Μικρά Πράσινα Σημεία,  για δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση των δημοτών και των μαθητών στα σχολεία.
 • Είναι η συνολική διαχείριση των κλαδεμάτων και των βιοαποβλήτων του Δήμου μας, με παραγωγή κομπόστ.
 • Είναι η αξιοποίηση της βιομάζας για παραγωγή πέλλετ και η στήριξη συμπολιτών μας με θέρμανση το χειμώνα σε δράσεις καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.
 • Είναι η εγκατάσταση “χαρτοφάγων” σε όλα τα σχολεία για την εναλλακτική διαχείριση χαρτιού χωρίς κόστος για το Δήμο.
 • Είναι η σχεδίαση ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων με ορίζοντα τα Μηδενικά Απόβλητα.
 • Είναι η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, η προστασία και η διατήρηση του φυσικού κύκλου του νερού. Είναι η σωστή αξιοποίηση και λειτουργία των γεωτρήσεων και των πηγαδιών του Δήμου. Είναι η μείωση της χρήσης πόσιμου νερού από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ για τις ανάγκες άρδευσης και πυρόσβεσης.
 • Είναι η κατασκευή μικρών ανασχετικών λίθινων φραγμάτων στο Ποικίλο Όρος, που θα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και στην αποτροπή των χειμαρρικών φαινομένων και της διάβρωσης του εδάφους.
 • Είναι η απομάκρυνση των βυθισμένων σκαφών και ο  καθαρισμός του βυθού της μικρής ακτής στο λιμανάκι του Σκαραμαγκά.

Είναι..είναι… είναι…

Είναι και η δράση των μελών, των φίλων και των στελεχών της Παράταξης και των τριών δημοτικών συμβούλων που αναδείξαμε στις πρόσφατες εκλογές. Μια δράση που θα συνεχισθεί και θα ενταθεί, ώστε να αποτελέσει σταθερό μοχλό πίεσης για σωστές αποφάσεις, με θετικό οικολογικό και περιβαλλοντικό πρόσημο για την πόλη μας, τη χώρα και τον πλανήτη στο σύνολο του.
5 Ιουνίου 2019
Θοδωρής Σπηλιόπουλος
Επικεφαλής των «Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου»

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button