ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πώς «σώθηκαν» οι χτεσινές εκλογές στο Χαϊδάρι! – Όλο το παρασκήνιο…

Οι χτεσινές εκλογές στο Χαϊδάρι διέτρεξαν συνολικά έναν σοβαρό κίνδυνο. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή διασώθηκαν και αυτό συνέβη χάρη στην παρατηρητικότητα και την εμπειρία του Τρύφωνα Δάρα, στελέχους της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Συναγερμός

Το μεσημέρι του Σαββάτου, λοιπόν, ο πολύπειρος περί τα εκλογικά συμπολίτης μας διαπίστωσε ότι τα ψηφοδέλτια του συνδυασμού τού Βαγγέλη Ντηνιακού «Χαϊδάρι Ξανά», που ήδη είχαν διατεθεί από την παράταξη στον Δήμο και είχαν διανεμηθεί από αυτόν στα εκλογικά κέντρα, έπασχαν από σοβαρή και δεδομένη ακυρότητα. Αυτό διότι οι διαστάσεις τους ήταν μεγαλύτερες από τα όρια που η οικεία Υ.Α. προέβλεπε (14Χ60 αντί για 14Χ50 εκ.)

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην παράταξη Ντηνιακού, η οποία αποδύθηκε σε έναν αγώνα δρόμου. Έπρεπε να προλάβει να τυπώσει νέα ψηφοδέλτια, στις σωστές διαστάσεις, και να τα διανείμει στα εκλογικά κέντρα. Ήταν κάτι που είχε δικαίωμα να κάνει, καθώς σύμφωνα με το νόμο η εκτύπωση και ο εφοδιασμός των εκλογικών τμημάτων ανήκει στην ευθύνη των συνδυασμών. Μπορούν να αντικαταστήσουν τα ψηφοδέλτιά τους οποτεδήποτε, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Κολοσσιαία κινητοποίηση

Αυτό τελικά έγινε. Έτσι με την έναρξη της ψηφοφορίας σε όλα τα εκλογικά τμήματα υπήρχαν τα σωστά ψηφοδέλτια. Βεβαίως με την αντικατάσταση αυτή η παράταξη Ντηνιακού αναλάμβανε ένα ρίσκο: Να υπάρξουν αρκετά άκυρα ψηφοδέλτια από αυτά που είχαν ήδη διανεμηθεί στους ψηφοφόρους κατά τις προηγούμενες μέρες και είχαν τις λάθος διαστάσεις. Εκ του αποτελέσματος όμως και με δεδομένο ότι ο αριθμός αυτών των ψηφοδελτίων δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλός, προκύπτει ότι η εκστρατεία ενημέρωσης των ψηφοφόρων από τη μεριά του μηχανισμού της παράταξης έπιασε τόπο…

Πράγματι, η κινητοποίηση των στελεχών της παράταξης ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή σε ταχύτητα αντίδρασης και κολοσσιαία σε όγκο δουλειάς πόρτα-πόρτα.

Τι θα γινόταν αν…

Υπάρχει βέβαια το εξής σημαντικό ερώτημα: Τι θα συνέβαινε αν δεν γινόταν αντιληπτό το λάθος και οι εκλογές διεξάγονταν με τα «αντικανονικά» ψηφοδέλτια μιας παράταξης; Πρέπει να σημειώσουμε ότι αντίστοιχα περιστατικά έχουν συμβεί στο παρελθόν ανά την επικράτεια.

Ο ίδιος ο Τρύφωνας Δάρας, τον οποίο ρωτήσαμε, μας εξήγησε ότι με βάση την ισχυρή νομολογία που έχει δημιουργηθεί, οι συνέπειες δεν θα αφορούσαν μόνο τη συγκεκριμένη παράταξη. Αλλά το κύρος των δημοτικών εκλογών συνολικά στην πόλη μας. Δηλαδή δεν θα είχαμε απλώς ακύρωση των ψηφοδελτίων Ντηνιακού είτε στα εκλογικά τμήματα από τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τις εφορευτικές επιτροπές (μπορεί φυσικά να συνέβαινε και αυτό) είτε αργότερα από το Πρωτοδικείο, κατόπιν ενστάσεων. Θα είχαμε ολική ακύρωση των εκλογών! Και επανάληψή τους με τη συμμετοχή όλων των συνδυασμών που πήραν μέρος στις εκλογές, με την ίδια ακριβώς σύνθεση των ψηφοδελτίων κλπ.

Δηλαδή με απλά λόγια το πρόβλημα δεν θα το είχε η συγκεκριμένη παράταξη, αλλά όλη η πόλη, καθώς -ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγόταν την προσεχή Κυριακή- η εκλογή του θα ήταν «στον αέρα». Δεν θα μπορούσε καν να αναλάβει καθήκοντα (στην περίπτωση που δεν εκλεγόταν ο νυν Δήμαρχος) μέχρι να λυθεί οριστικά το ζήτημα.

Πότε θα γινόταν αυτό; Όχι πριν ολοκληρωθεί η εκδίκαση των σχετικών ενστάσεων κλπ. και σε κάθε περίπτωση, όπως λένε οι γνωρίζοντες, όχι συντομότερα από ένα εξάμηνο!

Αυτό σημαίνει ότι για όλο αυτό το διάστημα θα υπήρχε στην πόλη μια μεγάλη αναστάτωση και μια τεράστια θεσμική εκκρεμότητα που μάλιστα στο τέλος του δρόμου θα είχε μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Αυτός ο κίνδυνος αποφεύχθηκε και τελικά όλα κύλησαν ομαλά.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button