ΑΓΟΡΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Πώς να επιλέξετε και να συντηρήσετε έναν πυροσβεστήρα

Ένας φορητός πυροσβεστήρας αποτελεί έναν ζωτικής σημασίας εξοπλισμό, που μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος. Για τον λόγο αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι να τον επιλέγουμε με αμέριστη προσοχή και να φροντίζουμε για την κατάλληλη συντήρησή του.

Η επιλογή πυροσβεστήρα

Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος φορητών πυροσβεστήρων, ο καθένας ιδανικός για διαφορετικό είδος φωτιάς. Δυστυχώς, προς το παρόν, δεν έχει κατασκευαστεί πυροσβεστήρας ικανός να τα σβήνει όλα. Οι φωτιές κατηγοριοποιούνται ως εξής:

Κλάση Α, στην οποία καύσιμη ύλη μπορούν να αποτελέσουν συνηθισμένα εύφλεκτα αντικείμενα, όπως χαρτί, ξύλο, ύφασμα, πλαστικό, απορρίμματα

Κλάση Β, η οποία προκαλείται από καύση εύφλεκτων υγρών, όπως βενζίνη, βερνίκι, αλκοόλ, λαδομπογιές, γράσα

Κλάση C, η οποία προκαλείται από καύση εύφλεκτων αερίων, όπως φυσικό αέριο, προπάνιο, μεθάνιο κλπ

Κλάση D, που προκαλείται από καύση μετάλλων

Κλάση Ε, η οποία μπορεί να προκληθεί από εξοπλισμό που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, όπως πρίζες ή υπολογιστές

Κλάση F, η οποία προξενείται από ακόρεστα έλαια και λίπη σε εστίες μαγειρέματος

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις παραπάνω 6 κατηγορίες πυρκαγιών, μπορούμε να επιλέξουμε τον κατάλληλο πυροσβεστήρα για εμάς, σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Οι φορητοί πυροσβεστήρες χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

Νερού: ο πυροσβεστήρας και η πυροσβεστική φωλιά που εκτοξεύουν νερό χρησιμοποιούνται για τις πυρκαγιές τύπου Α. Συνήθως εξοβελίζεται υπό πίεση, σχηματίζοντας έναν ελεγχόμενο μακρύ πίδακα, ικανό να ψύξει το φλεγόμενο υλικό, απορροφώντας τη ζέστη. Ο συγκεκριμένος πυροσβεστήρας μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνο αν χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρικές συσκευές.

Αφρού: Το σπρέι αφρού AFFF (Aqueous FilmForming Foam) χρησιμοποιείται για φωτιές που ανήκουν στις κατηγορίες Α και Β. Εξοβελίζεται σε μορφή σπρέι και δημιουργεί μια «κουβέρτα» πάνω από το φλεγόμενο υλικό ή υγρό, ψυχραίνοντας και διώχνοντας το οξυγόνο, «σφραγίζοντας» την επιφάνεια και αποτρέποντας αναπύρωση. Παρ’ όλο που κι αυτή η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για ηλεκτρικές συσκευές, κάποια προϊόντα κατασκευαστών έχουν περάσει με επιτυχία αντίστοιχα τεστ ηλεκτρικής αγωγιμότητας.

Διοξειδίου του Άνθρακα: Αυτή η κατηγορία πυροσβεστήρων είναι κατάλληλη για πυρκαγιές τύπου Ε, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί κακό αγωγό του ηλεκτρισμού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρικές συσκευές. Παρ’ όλα αυτά, για την ασφάλειά σας, ο πάροχος ενέργειας θα πρέπει να απενεργοποιηθεί όταν αυτό είναι εφικτό. Επιπλέον, το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να εξαλείψει φωτιές τύπου Β, απομακρύνοντας το οξυγόνο. Είναι μη τοξικό, καθαρό και αβλαβές ακόμα και για τον πιο ευαίσθητο εξοπλισμό, όπως οι υπολογιστές. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνος αν χρησιμοποιηθεί σε κάποιον περιορισμένο χώρο, εφόσον μπορεί να προκαλέσει ασφυξία. Εξοβελίζεται υπό μεγάλη πίεση και σε μεγάλη πυκνότητα, μειώνοντας το οξυγόνο του περιβάλλοντος, αλλά, καθώς δεν παγώνει, μπορεί να συμβεί αναζωπύρωση.

Ξηράς σκόνης: Αυτού του είδους οι πυροσβεστήρες είναι πολυχρηστικοί, καθώς είναι ικανά μέσα για να σβήσουν φωτιές τύπου Α, Β, C και Ε. Επιπλέον, είναι αποτελεσματικοί για φωτιές οχημάτων και κατάλληλοι για τις περισσότερες επικίνδυνες καταστάσεις. Η σκόνη κατατροπώνει τις φλόγες, περιορίζοντας χημικά την καύση. Όταν χρησιμοποιείται σε κτίρια, είναι πιθανό να περιορίσει την όρασή σας. Ακόμα, υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος ξηράς σκόνης, ο οποίος έχει δημιουργηθεί ειδικά για να χρησιμοποιείται σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως σε πετροχημικές βιομηχανίες, που δεν ανήκουν στην κατηγορία πυρκαγιών Α.

Wet Chemical: Ικανό να σβήσει πυρκαγιές τύπου F. Περιέχουν οξικό κάλιο, ανθρακικό κάλιο ή κιτρικό κάλιο και προσφέρουν ένα διπλό αποτέλεσμα πυρόσβεσης, κατατροπώνοντας τις φλόγες σε δευτερόλεπτα και καλύπτοντας το λάδι με μια κρούστα σαν σαπουνιού, η οποία αποτρέπει την αναζωπύρωση της φωτιάς. Κάποιοι κατασκευαστές προτείνουν το Wet Chemical και για απόσβεση φωτιών τύπου Α.

Οι φορητοί πυροσβεστήρες είναι ένα σπουδαίο μέσο που αποτρέπει μικρές φωτιές να μετατραπούν σε μεγάλες πυρκαγιές. Παρ’ όλα αυτά, η επιλογή του πυροσβεστήρα δεν είναι η μόνη δουλειά που πρέπει να κάνετε σε ό,τι αφορά την προφύλαξή σας από τις φλόγες. Εξίσου σημαντική είναι η συντήρηση του πυροσβεστήρα σε άρτια κατάσταση, ώστε να είναι ικανός να σας προφυλάξει σε περίπτωση ανάγκης.

Η συντήρηση του πυροσβεστήρα

Κατά τη συντήρηση ενός πυροσβεστήρα ξηράς, οφείλουμε να ακολουθούμε κάποιους συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι είναι ικανοί να μας προστατεύσουν αν παραστεί η ανάγκη απόσβεσης μιας φωτιάς. Παρακάτω παραθέτουμε τους κανονισμούς που ισχύουν σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και την αναγόμωση των πυροσβεστήρων, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αρχικά, ο πυροσβεστήρας πρέπει να συντηρείται απαραίτητα κάθε χρόνο, και όχι μόνο επειδή το επιβάλλει ο νόμος. Σε αυτό το διάστημα, η σκόνη που περιέχει ο πυροσβεστήρας μπορεί να δημιουργήσει σβόλους και, αν παραμείνει σε αυτή την κατάσταση, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην εξοβελιστεί σωστά το υλικό του πυροσβεστήρα και να μη σβήσει μία πιθανή φωτιά. Επιπλέον, ο πυροσβεστήρας που διαθέτετε πρέπει να έχει κατασκευαστεί το πολύ πριν από 20 χρόνια και το υλικό του να είναι σε άριστη κατάσταση και να μην έχει υποστεί χτυπήματα που μπορεί να επηρεάσουν το εξωτερικό ή το εσωτερικό του.

Αφότου ελέγξουμε την εξωτερική κατάσταση του πυροσβεστήρα και έχουμε μεριμνήσει για το εσωτερικό του, πρέπει να αποσυμπιέσουμε τον πυροσβεστήρα και να ανοίξουμε και να αφαιρέσετε προσεκτικά το κλείστρο του. Τότε, έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την κατάσταση της σκόνης στο εσωτερικό του πυροσβεστήρα και να την ανακατέψουμε ώστε να “αφρατέψει” και να μπορέσει να εξοβελιστεί σωστά μέσα από το στόμιο του πυροσβεστήρα. Αν δούμε ότι η σκόνη έχει σκληρύνει, συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το ειδικό μηχάνημα, έως ότου το υλικό του εσωτερικού να επανέλθει στην επιθυμητή κατάσταση.

Έπειτα, αλλάζουμε το λαστιχάκι που εφαρμόζει στη βάση του κλείστρου του πυροσβεστήρα και ελέγχουμε την κατάσταση των εμβόλων του κλείστρου και τα ξεσκονίζουμε. Είναι σημαντικό να μην ξεχάσουμε να τοποθετήσουμε τον δακτύλιο στο στόμιο του δοχείου, ώστε να καθίσταται γνωστό πως ο πυροσβεστήρας έχει συντηρηθεί. Αυτό γνωστοποιείται, καθώς ο δακτύλιος αλλάζει χρώμα κάθε χρόνο.

Τέλος, επαναφέρουμε την συμπίεση στον πυροσβεστήρα στα αρχικά επίπεδα, σιγουρευμένοι για τη σωστή συμπίεση του υλικού στο εσωτερικό του πυροσβεστήρα, ενώ δεν ξεχνάμε να αναγράψουμε την ημερομηνία συντήρησης στην ετικέτα του πυροσβεστήρα, καθώς και την ημερομηνία της επόμενης προβλεπόμενης συντήρησης, ώστε να θυμηθούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία το επόμενο έτος.

Η αναγόμωση του πυροσβεστήρα

Πέραν της ετήσιας συντήρησης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πραγματοποιείται η αναγόμωση πυροσβεστήρα κατά το 5ο, 10ο και 15ο έτος από την ημερομηνία της κατασκευής του. Η διαδικασία που ακολουθείται κατά την αναγόμωση είναι η εξής:

Πρώτο βήμα είναι να ανοίξουμε το κέλυφος του πυροσβεστήρα και να αδειάσουμε τη σκόνη που εμπεριέχει. Έπειτα, ελέγχουμε τα εξαρτήματά του (μανόμετρο, κλείστρο, σωλήνας εκτόξευσης κλπ) και τα αντικαθιστούμε σε περίπτωση που είναι προβληματικά. Γεμίζουμε τη φιάλη με νέα σκόνη ΑΒC 40%, τοποθετούμε τον δακτύλιο ελέγχου και πιέζουμε τη φιάλη με άζωτο. Τέλος, κλείνουμε τη φιάλη και αναγράφουμε πάνω στην ετικέτα του πυροσβεστήρα την ημερομηνία της αναγόμωσης και την ημερομηνία της επόμενης προβλεπόμενης αναγόμωσης.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button