ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς επηρεάζει η καραντίνα και ο περιορισμός κατ’ οίκον την ψυχολογία των ατόμων;

Η εξάπλωση του COVID- 19 συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς σε πολλά μέρη του κόσμου. Η Ευρώπη φαίνεται ότι έχει πλέον πολλά κρούσματα και πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει τη διαμονή των πολιτών στο σπίτι και την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και να προστατέψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των πολιτών. Τα μέτρα προστασίας όμως και η τήρηση των μέτρων υγιεινής προς όφελος όλων έχουν μεγάλες ψυχολογικές επιπτώσεις σε ορισμένους ανθρώπους.

Η καραντίνα είναι σίγουρα μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση και περιλαμβάνει την απομάκρυνση από αγαπημένα πρόσωπα, την απώλεια ελευθερίας και φυσικά την πλήξη.  Η ένταση της μοναξιάς και της απομόνωσης μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ψυχική και πνευματική υγεία. Πολλές φορές κάνουν την εμφάνιση τους καταστάσεις όπως έντονο άγχος, ανησυχία, φόβος και κόπωση. Επίσης η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει και σε σωματικά συμπτώματα όπως είναι ο πονοκέφαλος, η σωματική κόπωση, η αδυναμία και η ζάλη.

Ένα άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει έντονα την ψυχολογία των ατόμων που μένουν περιορισμένοι στο σπίτι είναι η άγνοια για το πότε θα τελειώσει η απομόνωση. Η αβεβαιότητα και η αδυναμία προγραμματισμού κάνει τα άτομα πιο ευάλωτα σε αισθήματα άγχους και φόβου για το μέλλον. Τέλος ένα ακόμα συχνό φαινόμενο είναι η ψυχολογική κούραση που μπορεί να προκληθεί από τη συνεχή φροντίδα και προσπάθεια απολύμανσης. Το άτομο ανησυχεί συνεχώς και προσπαθεί να διατηρεί καθαρές όλες τις πιθανές επιφάνειες που μπορεί να υπάρχουν μικρόβια με αποτέλεσμα να προκύπτουν πέρα από τις ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις, όπως η χαρακτηριστική ευαισθησία στα χέρια από τα απολυμαντικά.

Σε όλα τα παραπάνω η τεχνολογία είναι απαραίτητη για να βοηθήσει τους περισσότερους να αισθάνονται χρήσιμοι και δημιουργικοί. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι ή να κάνουν ηλεκτρονικά μαθήματα, αν πρόκειται για τους μικρότερους σε ηλικία συμπολίτες μας. Επίσης η χρήση νέων τρόπων επικοινωνίας όπως το Skype και Viber μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην επικοινωνία και να μειώσουν πιθανά αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιπροσθέτως μπορεί να αποτελούν την αγαπημένη ασχολία των νεότερων, όμως είναι μεγάλος και ο αριθμός ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που γνωρίζουν και τους αρέσει να τα χρησιμοποιούν. Αποτελούν μία μορφή επικοινωνίας, ενημέρωσης και διασκέδασης.

Η ανθρώπινη επαφή είναι σίγουρα αναντικατάστατη και πολύτιμη. Όμως υπάρχουν και οι στιγμές που οι συνθήκες ορίζουν να βρεθούν άλλοι εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας, εργασίας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για ένα σύντομο ας ελπίσουμε όλοι χρονικό διάστημα.

Εν μέσω της πανδημίας, τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης είναι αναγκαία και δυστυχώς αναπόφευκτα. Στόχος είναι η προφύλαξη όσων των δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας και η διακοπή εξάπλωσης του ιού σε ευρύτερο πλαίσιο.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button