ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδάρι: Πολιτική Προστασία με ευχές ή με πράξεις;

“Η Πολιτική Προστασία βρίσκει απαντήσεις στην επικαιροποιημένη πρόταση των Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου για τη διακυβέρνηση της πόλης μας.”

Βασίλης Τσίτσος
Πολιτικός Μηχανικός MSc, Υπ. Διδάκτορας ΕΜΠ
Υποψήφιος Δήμαρχος Χαϊδαρίου

Όπως είναι γνωστό από 1η Μαΐου ξεκινάει η νέα αντιπυρική περίοδος. Το προηγούμενο καλοκαίρι στο Χαϊδάρι, από καθαρή τύχη και από την αυταπάρνηση των υπαλλήλων του Δήμου, γλιτώσαμε τα χειρότερα. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, η φετινή περίοδος μας βρίσκει για μία ακόμη φορά ευάλωτους σε κίνδυνο πυρκαγιάς.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προσληφθεί το απαραίτητο εποχικό προσωπικό, δεν έχουν καθαριστεί τα ιδιωτικά οικόπεδα και δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες εργασίες αποψίλωσης και αποκομιδής απορριμμάτων στο μεγαλύτερο μέρος των περιαστικών δασών της πόλης μας.

Ακόμα και οι πρόσφατες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από το Δασαρχείο Αιγάλεω, στο Άλσος του Δαφνίου, άφησαν ως κατάλοιπα στο έδαφος, σημαντικές ποσότητες κλαδιών που αποτελούν εύφλεκτη καύσιμη ύλη.

Χαϊδάρι: Πολιτική Προστασία με ευχές ή με πράξεις; 3

Δεν έχουμε σκοπό ούτε να κινδυνολογήσουμε ούτε να επιρρίψουμε ευθύνες. Σημασία έχει, άλλωστε, να μη γίνει το κακό και όχι να δικάζουμε εκ των υστέρων ενόχους. Στα πλαίσια αυτά, θέτουμε ως βασική προτεραιότητα της πολιτικής μας, τα θέματα που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας, εφαρμόζοντας στοχευμένες δράσεις πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Δεν αρκεί η υιοθέτηση στα χαρτιά, των Γενικών Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας (ΙΟΛΑΟΣ 2 για τις Δασικές Πυρκαγιές, ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2 για τους Σεισμούς, ΒΟΡΕΑΣ 2 για τις Χιονοπτώσεις και τον Παγετό, ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2 για τις Πλημμύρες κ.α.) αλλά η εφαρμογή τους στη πράξη με συγκεκριμένες ενέργειες και έργα.

Πολιτική Προστασία με ενέργειες και έργα

Για παράδειγμα:

Χαϊδάρι: Πολιτική Προστασία με ευχές ή με πράξεις; 5
Φωτό αρχείου, οδός Κορυτσάς
  • Όσα ειδικά ή γενικά σχέδια και να ψηφίσουμε, αν δεν ολοκληρωθεί το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Λ. Αθηνών (Γιατί καθυστερεί άραγε; Τι έκαναν οι δημοτικές αρχές του Χαϊδαρίου για την υλοποίησή του; Ας μας πουν) δεν μπορούμε να πούμε στον κάτοικο της Κορυτσάς, της Βελεστίνου, της Επαύλεως κ.τ.λ. ότι δεν κινδυνεύει ο ίδιος και η περιουσία του κάθε φορά που βρέχει!
  • Αν δεν διευθετηθεί η λεκάνη απορροής του Ποικίλου Όρους και αν δεν οδηγηθούν τα όμβρια ύδατα της περιοχής προς έναν κεντρικό συλλεκτήριο αγωγό, δεν μπορούμε να πούμε στους κατοίκους κάτω από το ΚΕΒΟΠ ότι δεν θα επαναληφθεί η ιστορία του 2014!
  • Αν δεν ελέγξουμε τα σχολεία της πόλης δεν μπορούμε να πούμε στον κάθε γονέα ότι το παιδί του δεν κινδυνεύει από τον επόμενο μεγάλο σεισμό!
  • Αν δεν καθαρίσουμε τα δάση γύρω μας από ξερά κλαδιά και από σκουπίδια, αν δεν φροντίσουμε να λειτουργούν τα μέσα πυρόσβεσης, αν δεν προσλάβουμε το απαραίτητο προσωπικό κ.τ.λ. δεν μπορούμε να πούμε στον κάτοικο του Δάσους, του Προφήτη Ηλία, του Δαφνίου και της Αφαίας ότι θα μπορεί να κοιμάται ήσυχος ένα καλοκαιρινό βράδυ με υψηλή θερμοκρασία και ισχυρό άνεμο!
  • Αν δεν φροντίσουμε να έχουμε επισκευασμένα οδοστρώματα, κατάλληλα μηχανήματα και προσωπικό δεν μπορούμε να πούμε στον κάτοικο του Άνω Δάσους ότι ακόμα και να χιονίσει θα μπορεί να πάει στη δουλειά του χωρίς να κινδυνεύει!
Χαϊδάρι: Πολιτική Προστασία με ευχές ή με πράξεις; 7

Αυτά και άλλα πιο εξειδικευμένα θέματα Πολιτικής Προστασίας περιέχονται στην επικαιροποιημένη πρόταση των Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου για τη διακυβέρνηση της πόλης μας. Έχουμε τη τεχνογνωσία, τη διάθεση και τη βούληση να τα υλοποιήσουμε.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button