ANIMALSΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Καβγάδες για τα αδέσποτα

 

Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει σε μια γειτονιά της πόλης, με αφορμή την παρουσία αδέσποτων σκύλων. Η αντιδικία κρατάει πολύ καιρό και “ο πόλεμος” έχει γενικευτεί με αλληλομηνύσεις πολιτών και καταγγελίες εναντίον του Δήμου. Από τη μια πλευρά συμπολίτες με φιλοζωικά αισθήματα ταΐζουν τα τετράποδα, από την άλλη όμως μερικοί αντιδρούν και επικαλούνται ενόχληση ή και κινδύνους από την παρουσία των αδέσποτων σε αγέλη. 

«Στο σχολείο μας λειτουργεί μαθητική φιλοζωική ομάδα»

Τα σκυλιά για τα οποία μιλάμε, 10-15 κατά περιόδους, ζουν κοντά στο φράχτη του Στρατοπέδου, δίπλα στο 6ο Γυμνάσιο, στην οδό Μπουμπουλίνας, και εκεί τα ταΐζουν φιλόζωοι. Συχνά περιφέρονται στο δρόμο σε ομάδες, τις οποίες κάποιοι που φοβούνται χαρακτηρίζουν “επιθετικές αγέλες”.

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» απευθύνθηκε στον διευθυντή του 6ου Γυμνασίου, κ. Στέλιο Μπάλλο, ο οποίος μας ανέφερε πως το θέμα με τα αδέσποτα το έχουν εξαντλήσει στη σχολική τους κοινότητα μετά από πολλές συζητήσεις. Παραδέχτηκε πως κάποια σκυλιά κυκλοφορούν έξω από το Σχολείο, χωρίς όμως να δημιουργούν κανένα πρόβλημα σε γονείς, καθηγητές και μαθητές. Μας είπε πως δεν μπαίνουν στο προαύλιο του σχολείου την ώρα των μαθημάτων. Παλαιότερα κάποιοι γονείς είχαν στείλει σχετική επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας, καταγγέλλοντας την παρουσία των σκύλων δίπλα στο σχολείο. Με τη συνδρομή του ΠΕΣΥΔΑΠ βρέθηκε μια λύση στο πρόβλημα, που υποσχέθηκε ότι θα τα εμβολιάζει και να μην φοβούνται.

Τη φετινή χρονιά δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο με τετράποδο και δεν υπήρξε καμιά διαμαρτυρία προς τη διεύθυνση του Σχολείου. Παράλληλα στη σχολική κοινότητα λειτουργεί φιλοζωική ομάδα μαθητών. Κάποια κουταβάκια τα πήραν στο σπίτι τους και κάποια άλλα τα έδωσαν για υιοθεσία. Πρόσθεσε πως ο ΠΕΣΥΔΑΠ τους ενημέρωσε πως δεν μπορεί να φιλοξενήσει άλλα σκυλάκια στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων.

«Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι άφοβοι                   απέναντι σε έναν σκύλο»

Στο ζήτημα τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 23 Νοεμβρίου. Ο δήμαρχος αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα και υποστήριξε μάλιστα πως σε κάποιες περιπτώσεις τα σκυλιά αυτά έχουν δαγκώσει συνδημότες μας. Κάποιοι άλλοι, όπως μικρά παιδιά και ηλικιωμένες γυναίκες, τα φοβούνται. Ο Δήμος μας, σύμφωνα με τον κ. Σελέκο, μπορεί να κάνει ενέργειες μόνο μέσω του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας – Πειραιά, που μεταξύ άλλων αναλαμβάνει την περίθαλψη και τη στείρωσή τους. Όμως με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα σκυλιά θα πρέπει να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, δηλαδή στο σημείο από το οποίο τα μάζεψε ο ΠΕΣΥΔΑΠ. Ανέφερε ακόμα πως συνεργεία του Δήμου είχαν κλείσει μια τρύπα στο φράχτη του Στρατοπέδου, από όπου μπαινόβγαιναν τα σκυλιά. 

Καταλήγοντας, υποστήριξε πως το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο ένα κομμάτι της πόλης μας ή μόνο το Χαϊδάρι, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Κατά τη γνώμη του πρέπει να βρεθεί μια λύση από την πολιτεία, διότι δεν μπορεί να ζει ο κόσμος με αυτή την αγωνία. Επίσης δεν μπορούν όλοι να είναι άφοβοι μπροστά σε ένα σκύλο, που δεν γνωρίζουν τη συμπεριφορά του.

«Τα πετροβολούν»

Την πλευρά της Φιλοζωικής Χαϊδαρίου εκφράζει στην εφημερίδα μας η κ. Κατερίνα Κούνουπα. Καταγγέλλει βαναυσότητες κάποιας κατοίκου της γειτονιάς της οδού Μπουμπουλίνας απέναντι στα αδέσποτα. Όπως υποστηρίζει, η συγκεκριμένη κυρία τα πετροβολά και κυνηγά όποιον πάει να τους δώσει φαγητό. Τόνισε πως τα λιγοστά αδέσποτα δεν επιτίθενται σε κανέναν περαστικό.

Η κ. Κούνουπα μας είπε πως τα σκυλιά αυτά είναι εμβολιασμένα από το ΔΙΚΕΠΑΖ και τα φροντίζουν εθελόντριες με δικά τους χρήματα. Στο τέλος της συζήτησης, μας μετέφερε μια χαρακτηριστική  εικόνα: Μια μέρα τα παιδιά είδαν υπαλλήλους του ΔΙΚΕΠΑΖ να μαζεύουν σκυλιά της περιοχής. Προς στιγμή νόμιζαν πως θα τους έκαναν κακό και έτρεξαν να τα προστατέψουν. Ησύχασαν μόνο αφού οι υπάλληλοι τους εξήγησαν το ρόλο τους, 

Θα μελετήσει το πρόβλημα επιτροπή

Το θέμα με τα αδέσποτα ζώα γύρω από το 6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, στην οδό Μπουμπουλίνας, έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23ης Νοεμβρίου, ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος, επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση. Το χαρακτήρισε δύσκολο θέμα, αφού το ενεργό φιλοζωικό κίνημα στην πόλη μας φροντίζει τα σκυλιά, αλλά κάποιοι κάτοικοι επιμένουν πως τα αδέσποτα αυτά παίρνουν χαρακτηριστικά αγέλης. Ο κ. Σπηλιόπουλος θέλησε να μάθει πως αντιμετωπίζει ο Δήμος αυτό το ζήτημα. 

Προαναφέραμε τη θέση του δημάρχου. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μόσχος Χουδελούδης, απάντησε πως γύρω από το 6ο Γυμνάσιο υπάρχει έντονη διχογνωμία ανάμεσα στους κατοίκους και έχουν υποβληθεί αλληλομηνύσεις, αλλά και μηνύσεις προς τον Δήμο. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Βασίλης Παντελάρος, πρόσθεσε πως τις επόμενες μέρες ο Δήμος προχωράει σε συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για αυτό το ζήτημα.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button