ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Ποινικό αδίκημα ο τρόπος αποκομιδής σκουπιδιών στη Δομή Σκαραμαγκά”

του Δημήτρη Σταυρίδη

Η αποκομιδή των απορριμμάτων στη δομή φιλοξενίας προσφύγων του Σκαραμαγκά

Με αφορμή δημοσίευμά σας με τίτλο “Δραματική καταγγελία εργαζομένων στο καμπ Σκαραμαγκά: “Μας φέρονται σαν να είμαστε σκουπίδια!”, θα ήθελα να συμβάλω στη συζήτηση που έχει ανοίξει, με τη διπλή μου ιδιότητα

  • τόσο του Γραμματέα του Συλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαϊδαρίου
  • όσο και του αν. Διευθυντή της Υπηρεσίας Ελέγχου & Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου.

Ξεκινώ λέγοντας πως η συλλογή των απορριμμάτων στη δομή φιλοξενίας προσφύγων, αν γίνεται σήμερα με τον τρόπο που φαίνεται τόσο στις φωτογραφίες, όσο και στο video που συνοδεύουν το κείμενο της καταγγελίας των εργαζομένων στο καμπ Σκαραμαγκά, αποτελεί ευθεία προσβολή σε κάθε έννοια σχετική με Ασφάλεια και Υγιεινή Εργαζομένων, δικαιολογεί πλήρως το θυμό και την αγανάκτηση τους, στοιχειοθετεί ποινικό αδίκημα για τους υπευθύνους της δομής και θα έπρεπε να προκαλέσει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση των οργάνων της Πολιτείας.

Στο video βλέπουμε εργαζόμενους να συλλέγουν απορρίματα χύδην και να προσπαθούν να τα εναποθέσουν σε υπερπλήρεις κάδους απορριμμάτων χωρίς καπάκια και τροχούς, πλήρως κατεστραμμένους από πυρκαϊά. Οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε στοιχειωδώς προστατευμένοι, δεν φέρουν και δεν φορούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, κάποιοι διακρίνονται χωρίς ούτε κάν τη στοιχειώδη μάσκα στο πρόσωπο. Πρόκειται για κατάφωρη και πλήρη καταστρατήγηση κάθε κανονισμού και κάθε πρωτοκόλλου, ιδιαίτερα σε μιά δομή που έχει αποδεδειγμένα και καταγεγραμμένα κρούσματα covid-19.

Δε φταίνε βέβαια οι εργαζόμενοι γι’ αυτό. Ούτε είναι επιλογή τους να εργάζονται στο μεροκάματο του τρόμου, εκτεθειμένοι σε κάθε λογής μολύνσεις.

Ας αναζητηθούν λοιπόν οι αρμόδιοι, ας τεθούν μπροστά στις ευθύνες τους και ας αναλάβουν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν. Στην κατεύθυνση αυτή πολύ καλά κάνουν οι εργαζόμενοι και δημοσιοποιούν την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, πολύ καλά κάνει και η εφημερίδα που τους δίνει το αναγκαίο βήμα για ν’ ακουστούν!

Σε ό,τι αφορά τη Διεύθυνση Ελέγχου & Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου, υπεύθυνη μεταξύ άλλων για την αποκομιδή των στερεών αποβλήτων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας, καλό είναι να διευκρινισθούν τα εξής:

Μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, ο Δήμος μας δεν είχε συμμετοχή στην αποκομιδή των απορριμμάτων στη δομή φιλοξενίας προσφύγων του Σκαραμαγκά. Αυτή γινόταν με απορριμματοφόρα και προσωπικό άλλων Δήμων & φορέων.

Στις αρχές του δεύτερου δεκαήμερου του Σεπτεμβρίου (δηλαδή εδώ και κάτι περισσότερο από ένα μήνα) εκλήθη από τη Διοίκηση του Δήμου εσπευσμένα η Διεύθυνση Ελέγχου & Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου μας να αναλάβει εξ ολοκλήρου την αποκομιδή των απορριμμάτων από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων του Σκαραμαγκά και μάλιστα επειγόντως.

Ας θυμηθούμε ότι λίγες ημέρες πριν, οι Δήμοι & φορείς που μέχρι τα τέλη Αυγούστου ήταν υπεύθυνοι για την αποκομιδή των απορριμμάτων στη δομή φιλοξενίας προσφύγων του Σκαραμαγκά, απλώς σταμάτησαν να την πραγματοποιούν.

Ας θυμηθούμε επίσης πως, την ίδια περίοδο, φωτιά στο καμπ του Σκαραμαγκά στο χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων της δομής κατέστρεψε πλήρως το μεγαλύτερο μέρος των κάδων απορριμμάτων και άφησε τους υπόλοιπους λειτουργικά ακατάλληλους για αποκομιδή. Αποτέλεσμα είναι τα απορρίμματα να μην τοποθετούνται σε κάδους (όπως απαιτείται για τη μηχανική αποκομιδή), αλλά να διασπείρονται ανεξέλεγκτα σε μιά μεγάλη έκταση μέσα στο καμπ του Σκαραμαγκά.

Υπό αυτές τις συνθήκες η Διεύθυνση μας, με προφορική εντολή της Διοίκησης του Δήμου, πραγματοποιεί την αποκομιδή των απορριμμάτων της δομής τρείς φορές την εβδομάδα, με απορριμματοφόρο όχημα, οδηγό και εργάτες του Δήμου. Οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας μας, που λαμβάνουν μέρος στη αποκομιδή, εισέρχονται στη δομή πλήρως εξοπλισμένοι και εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας που προβλέπονται από τους κανονισμούς Υγιεινής & Ασφάλειας Εργαζομένων, αλλά και από τα ισχύοντα πρωτόκολλα που επιβάλλει η αντιμετώπιση του covid-19. Το απορριμματοφόρο όχημα μετά το πέρας της αποστολής του πλένεται και απολυμαίνεται.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στην καθαριότητα της δομής στο καμπ Σκαραμαγκά, οι οποίοι προέβησαν και στη σχετική καταγγελία, διευκρινίζω πως αυτοί δεν αποτελούν προσωπικό της Υπηρεσίας Ελέγχου & Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου, δεν βρίσκονται στην κατάσταση των εργαζομένων που λαμβάνουν Μέσα Ατομικής Προστασίας και δεν εμπίπτει η εργασία τους σε κανενός είδους έλεγχο από τη Διεύθυνση μας.

Η Υπηρεσία μας θα συνεχίσει να πραγματοποιεί την αποκομιδή των απορριμμάτων της δομής, για όσο χρονικό διάστημα η Διοίκηση του Δήμου της το ζητήσει, για να είναι όμως η αποκομιδή αυτή αποδοτική, πρέπει να επιλυθούν ορισμένα πρακτικά ζητήματα, για τα οποία οι υπεύθυνοι της δομής Σκαραμαγκά έχουν ενημερωθεί. Μεταξύ αυτών είναι (με ευθύνη της δομής Σκαραμαγκά):

  • η ανάγκη προμήθειας νέων μεταλλικών κάδων αποκομιδής απορριμμάτων χωρητικότητας 1.100 λίτρων, σε αντικατάσταση όσων καταστράφηκαν από τη φωτιά
  • ο έλεγχος ώστε η εναπόθεση των απορριμμάτων να γίνεται εντός των κάδων, ώστε να είναι δυνατή η μηχανική αποκομιδή τους
  • ο έλεγχος και η μέριμνα για την αποτροπή διασποράς χύδην απορριμμάτων πέριξ των κάδων ή σε άλλους χώρους του καμπ.

* Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαϊδαρίου, & αν. Διευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου & Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button