ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δύσκολες οι πλειοψηφίες στη Δυτική Αθήνα – Δημοτικά Συμβούλια σε… διαρκή κρίση

Ένα οδοιπορικό στους Δήμους της δυτικής Αθήνας πείθει ότι η επόμενη μέρα των εκλογών θα προκαλέσει πολλούς αυτοδιοικητικούς πονοκεφάλους ελέω… απλής αναλογικής. 

Είναι δημοκρατικά σωστή η εκπροσώπηση των δημοτικών παρατάξεων με βάση τη βούληση του εκλογικού σώματος, αλλά η διαμόρφωση πλειοψηφιών στους περισσότερους δήμους της περιοχής μας φαντάζει επίπονο έργο, όπως πολλοί είχαν προβλέψει.    

Αυτό που διαφοροποιεί τις φετινές δημοτικές εκλογές είναι το γεγονός πως ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων για κάθε παράταξη αποφασίζεται οριστικά την πρώτη Κυριακή, αναλογικά με το ποσοστό της κάθε παράταξης. Ο νικητής του δεύτερου γύρου εκλέγεται μεν δήμαρχος, αλλά δεν παίρνει κανένα πριμ ώστε να αποκτήσει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Εν προκειμένω, στο Περιστέρι δεν τίθεται κανένα θέμα. Ο Ανδρέας Παχατουρίδης με ποσοστό 74,18% έχει 33 συμβούλους στους 43! Αλλά από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. 

Στην Αγία Βαρβάρα το Δημοτικό Συμβούλιο έχει 27 έδρες. Από αυτές 11 έχει ο Λάμπρος Μίχος (41,62%) και 6 ο αντίπαλός του στον Β΄γύρο, Γιώργος Καπλάνης. Ο πρώτος χρειάζεται 3 ακόμη για να σχηματίζει πλειοψηφίες στα ψηφιζόμενα θέματα, ενώ ο δεύτερος 8. 

Στους Αγίους Αναργύρους – Καματερό πέρασαν στη δεύτερη Κυριακή ο Νίκος Σαράντης με 30,35% (12 έδρες) και ο Γιώργος Τσίρμπας με 21,64% 9 έδρες. Το Δημοτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από 41 συμβούλους και η πλειοψηφία διαμορφώνεται στους 21. 

Στο Αιγάλεω πέρασαν στη δεύτερη Κυριακή ο Γιάννης Γκίκας με 26,4% (11 έδρες) και ο Δημήτρης Μπίρμπας 25,98% (10 έδρες). Το Δημοτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από 41 συμβούλους και η πλειοψηφία διαμορφώνεται στους 21. 

Στο Ίλιον τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Πέρασαν στη δεύτερη Κυριακή ο Νίκος Ζενέτος με 49,54% (20 έδρες) και ο Αντώνης Κακούρης με 19,08% (8 έδρες). Το Δημοτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από 41 συμβούλους και η πλειοψηφία διαμορφώνεται στους 21. 

Στην Πετρούπολη πέρασαν στη δεύτερη Κυριακή ο Βαγγέλης Σίμος με 23,69% (11 έδρες) και ο Στέφανος Βλάχος με 17,27 (6 έδρες). Το Δημοτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από 33 συμβούλους και η πλειοψηφία διαμορφώνεται στους 17.

Στο Χαϊδάρι τα αποτελέσματα μάς είναι γνωστά. Πέρασαν στη δεύτερη Κυριακή ο Βαγγέλης Ντηνιακός με 41,06% (14 έδρες) και ο Μιχάλης Σελέκος 25,43% (8 έδρες). Το Δημοτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από 33 συμβούλους και η πλειοψηφία διαμορφώνεται στους 17. 

 

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button