Χαϊδάρι Σήμερα Πήραν τα παιδιά από το Σκαραμαγκά -

Μαζική μετακίνηση παιδιών με ειδικές ανάγκες πραγματοποιήθηκε το πρωί της 17 Οκτωβρίου, μετά από εισαγγελική παραγγελία.

Με απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος Χρονίων Παθήσεων, τα 29 παιδιά που φιλοξενούνταν στον Σκαραμαγκά μεταφέρθηκαν στο αντίστοιχο τμήμα του Νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα, πρώην Λοιμωδών.

Για την ασφαλή μετακίνησή τους κλήθηκε αστυνομική δύναμη. Από την πρώτη στιγμή έφτασαν στο σημείο ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, γονείς των παιδιών και εκπρόσωποι συλλόγων ΑΜΕΑ. Όλοι τους στρέφονται εναντίον αυτής της απόφασης, που βάζει «λουκέτο» στο συγκεκριμένο Ίδρυμα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο μας ανέφερε πως τέτοιου είδους αποφάσεις σκοπό τους έχουν το δημόσιο ξεπούλημα, θεωρώντας ότι στο στόχαστρο έχει μπει το ακίνητο του Ιδρύματος στον Σκαραμαγκά. Μάς είπε πως η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να είναι συμπαραστάτης στις κινητοποιήσεις που γίνονται από γονείς και άλλους φορείς.

Άσχημες συνθήκες

Το Ίδρυμα Σκαραμαγκά εδώ και 28 χρόνια παρείχε φροντίδα και περίθαλψη σε άτομα με χρόνιες παθήσεις. Κατά το παρελθόν φιλοξενούσε πάνω από 70 άτομα αλλά τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεγάλης υποβάθμισης των παροχών στην περίθαλψη και της έλλειψης προσωπικού, έμειναν μόλις 29 παιδιά. «Αρκετοί γονείς που μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά πήραν τα παιδιά τους και έφυγαν, επειδή οι συνθήκες δεν ήταν καλές. Τα 29 παιδιά έχουν από πίσω τους οικογένειες οι οποίες είναι σε μεγάλη δυσκολία και δεν μπορούν να τα μεταφέρουν. Η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα της στο πλαίσιο το ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Ο λόγος που κλείνει είναι γιατί θέλουν να ξεπουλήσουν το φιλέτο», είπε στον «Ε.Τ.» ο  πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, Γιάννης Βουτσινάς. «Η υπουργός κυρία Θεανώ Φωτίου δεν μας δίνει απαντήσεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να κλείσει το ίδρυμα των χρόνιων παθήσεων πατώντας πάνω σε πρόσφατη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία ανέφερε πως υπήρχαν άσχημες συνθήκες για τα άτομα που περιθάλπονταν και πως το προσωπικό δεν επαρκούσε.

«Σήμερα θέλουν να κλείσουν τη δομή, γιατί είναι φιλέτο και θέλουν να το πουλήσουν. Η κατάσταση που βιώνουμε είναι πολύ δύσκολη και τα παιδιά μας κινδυνεύουν», λέει η κυρία Ελένη Παντουβά, μητέρα παιδιού ΑμΕΑ.  

Ο κ. Γιάννης Βουτσινάς, κάνει λόγο για μετεγκατάσταση σε χώρους με συνθήκες και διαστάσεις… φυλακής.

Φωτό από 902.gr