ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλαστικές τσάντες πολλαπλών χρήσεων θα μοιραστούν στα νοικοκυριά

Πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο την περαιτέρω συρρίκνωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. Αφορά μια δράση ανταποδοτικότητας των εισπράξεων από την τιμολόγηση της πλαστικής σακούλας, που εφαρμόζεται από πέρυσι. Θα μοιραστούν πιλοτικά τσάντες πολλαπλών χρήσεων, τροχήλατες τσάντες οικιακής χρήσης, καθώς και υφασμάτινες.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε τέσσερις δήμους, στο Χαλάνδρι, την Αλόννησο, τη Βόλβη και τη Ναύπακτο.

«Είχαμε επισημάνει εξαρχής ότι το τέλος στην πλαστική σακούλα δεν επιβάλλεται για εισπρακτικούς λόγους, αλλά για την αποτροπή της χρήσης της. Στόχος ήταν τα χρήματα που θα εισπραχθούν (τρία λεπτά ανά σακούλα το 2018 και 7 λεπτά το 2019), να διατεθούν στους πολίτες. Εν προκειμένω με τσάντες πολλαπλών χρήσεων, μέσω των ΟΤΑ», σημείωσε ο κ. Φάμελλος σε συνέντευξη Τύπου. Στη διάρκεια της ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εφαρμογής του μέτρου τιμολόγησης της πλαστικής σακούλας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Κατά 80% η μείωση της σακούλας

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο 9μηνο 2018 βεβαιώθηκαν έσοδα της τάξης των 15.506.584,29 ευρώ. Όπως τόνισε ο υπουργός, καταγράφηκε μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας κατά 80% στα σούπερ μάρκετ και κατά 60% στα υπόλοιπα.

Ο στόχος: 90 σακούλες ανά πολίτη

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η στόχευση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας είναι η αναλογία 90 πλαστικών τσαντών μιας χρήσης ανά έτος για κάθε πολίτη μέσα στο 2019.  Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται λίγο πάνω από τις 100. «Αν δεν πετύχουμε την απόδοση που επιβάλλει η Ευρώπη, θα επανεξετάσουμε τα μέτρα. Το σίγουρο είναι ότι είναι απολύτως συμβατά με τη στρατηγική για την κυκλική οικονομία», είπε.

Πλαστικές τσάντες πολλαπλών χρήσεων θα μοιραστούν στα νοικοκυριά 1

Διεθνής Διαγωνισμός

Στο πιλοτικό πρόγραμμα διανομής τσαντών πολλαπλών χρήσεων και τροχήλατων τσαντών οικιακής χρήσης, που προορίζονται για την τρίτη ηλικία, αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), Δημήτρης Πολιτόπουλος.

Όπως τόνισε ο κ. Πολιτόπουλος, το πρόγραμμα αυτό είναι ο προθάλαμος ενός μεγάλου διεθνούς διαγωνισμού. Θα διαρκέσει περί τα τρία χρόνια και θα στοχεύει στη σταδιακή διανομή τσαντών πολλαπλών χρήσεων σε κάθε έναν από τους 10.800.000 Έλληνες πολίτες. Σε πρώτη φάση, θα παραδοθούν στους τέσσερις δήμους, τσάντες πολλαπλών χρήσεων (σχεδιασμένες από τη Σήλια Κριθαριώτη).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button