Παράνομη χωματερή σκουπιδιών και αποβλήτων πνίγει το όρος Αιγάλεω
Στον ορεινό όγκο του Αιγάλεω ξέσπασαν ήδη για φέτος πέντε πυρκαγιές.
Στον ορεινό όγκο του Αιγάλεω ξέσπασαν φέτος πέντε πυρκαγιές και άλλες 11 πέρυσι και «όλες είχαν ως αρχικά σημεία ανάφλεξης είτε τοποθεσίες παράνομης απόθεσης απορριμμάτων είτε σημεία παραβατικής ανθρώπινης δραστηριότητας», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης σε έρευνα του Άρη Χατζηγεωργίου για την “Εφημερίδα των Συντακτών”.
Σημειώνεται ότι ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας-Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) απευθύνει έκκληση για αύξηση της αστυνόμευσης στο όρος Αιγάλεω, με αφορμή μια ακόμη επιχείρηση απομάκρυνσης κάθε μορφής απορριμμάτων και ογκωδών αποβλήτων από το βουνό που είναι και ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στη Δυτική Αθήνα.
Στον ορεινό όγκο του Αιγάλεω ξέσπασαν ήδη για φέτος πέντε πυρκαγιές, ενώ πέρυσι απειλήθηκε συνολικά 11 φορές από φωτιά. «Ολες οι πυρκαγιές είχαν ως αρχικά σημεία ανάφλεξης, είτε τοποθεσίες παράνομης απόθεσης απορριμμάτων είτε σημεία παραβατικής ανθρώπινης δραστηριότητας», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, διαπιστώνοντας «πόση ασυνειδησία μπορεί να ανακαλύψει κανείς, στην ποσότητα, στο είδος και την προέλευση των αποβλήτων που ορισμένοι απορρίπτουν παράνομα στο όρος Αιγάλεω».
«Τα πάντα βρίσκουμε στο πλάι των δρόμων και στα ξέφωτα του δάσους που έχει απομείνει στο βουνό. Από ανακαινίσεις σπιτιών, σακούλες με μπάζα, λεκάνες τουαλέτας, απόβλητα παραγωγικών διαδικασιών, σαλονάκια που πάλιωσαν, χαλασμένες τηλεοράσεις και πολλά άλλα», αναφέρει ο ΠΕΣΥΔΑΠ, χαρακτηρίζοντας όλα αυτά τα υλικά ως «προσανάμματα» που απειλούν «το μοναδικό κομμάτι της φύσης που έχει απομείνει στη δυτική Αθήνα».
Οπως εξηγεί ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, «το φαινόμενο δεν είναι τωρινό». «Αντιθέτως, είναι η καθημερινότητα που αντιμετωπίζει ο ΠΕΣΥΔΑΠ στο βουνό». Το διαπιστώνουν καθημερινά, οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ που αναγκάζονται να πραγματοποιούν συνεχώς «επιχειρήσεις» για τον εντοπισμό και την άμεση, κατά το δυνατόν, απομάκρυνση απορριμμάτων και ογκωδών αποβλήτων από το βουνό.
Κάνοντας χρήση βαρέων μηχανημάτων, ο ΠΕΣΥΔΑΠ απομακρύνει κατά καιρούς μεγάλες ποσότητες αποβλήτων, ενώ έγκαιρα έχουν καθαριστεί και τα πρανή αρκετών δασικών δρόμων από ξερά χόρτα για να αποτραπεί η επέκταση έρπουσας φωτιάς στο δάσος.
Ενα γεγονός που υποθάλπει την παραβατική συμπεριφορά και τη ρυπογόνο δράση των γνωστών-αγνώστων, είναι η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου και παρουσίας στην περιοχή των αρμόδιων κρατικών αρχών για την αστυνόμευσή του, σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ.
Ευθύνη, όμως, γι’ αυτό το διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το βουνό, δεν έχουν μόνο όσοι εναποθέτουν εκεί τα παράνομα «φορτία» τους. Ευθύνη έχουν και όσοι πολίτες επιλέγουν να αναθέσουν την απομάκρυνση των πάσης φύσεως απορριμμάτων τους σε διάφορους πλανόδιους που προσφέρονται να το κάνουν έναντι αμοιβής.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως αναφέρει, είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτού του είδους τα απορρίμματα και μπάζα θα καταλήξουν σε κάποια περιοχή του βουνού, παρότι κάθε δήμος διαθέτει υπηρεσία για τη δωρεάν ασφαλή μεταφορά και διαχείρισή τους, εάν ειδοποιηθεί έγκαιρα από κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη που θέλει να απαλλαγεί από αυτά.