Παραδίδεται μεγάλο δημοτικό πάρκο που έφτιαξαν οι πολίτες
Παράδοση Α΄ Φάσης του έργου “Πάρκο Θέα” – Το μπαζωμένο νταμάρι στην οδό Μάνης, στο Άνω Δάσος, έγινε δημοτικό πάρκο
Δίχως χρηματοδότηση από τον Δήμο Χαϊδαρίου!
Το Πάρκο Θέα είναι γεγονός! Πριν επτά χρόνια έμοιαζε αδύνατο. Σήμερα όμως η έκταση των 10 στρεμμάτων είναι κατάφυτη και δημοτική. Αν είχε τέτοια δράση μια δημοτική παράταξη, τι θα έκανε ως διοίκηση του Δήμου;
γράφει ο Κίμων Ε. Φουντούλης
Σύντομο ιστορικό
Στα τεχνητά πρανή του παλιού λατομείου μεγαλώνουν περισσότερα από 450 δέντρα! Όλα έγιναν με τη φροντίδα λίγων κατοίκων. Η προσπάθεια, που πρωτοξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Κατοίκων και τη συμμετοχή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δάσους Χαϊδαρίου. Εντάθηκε κατά την φύτευση του 2012 και την κρίσιμη συνδρομή του ΑΣΔΑ την άνοιξη του 2013, με συνεργείο φύτευσης, φυτευτικό υλικό, δεξαμενή και κεντρική σωλήνωση άρδευσης.
Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και ο καθοριστικός παράγοντας είναι η άρδευση. Η συνέχεια της προσπάθειας μας εξαρτάται άμεσα από την διατήρηση τροφοδοσίας με νερό μέσω της γεώτρησης Ποικίλου Όρους στο Άνω Δάσος. Η δεξαμενή παίζει πια ρόλο επικουρικό, ενώ μπορεί να βοηθήσει και σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Κάθε χρόνο φυτεύονταν δέντρα, είτε αγορασμένα από τους κατοίκους είτε δωρεές από κήπους είτε δωρεές από τον Διομήδειο Κήπο. Η επέκταση των φυτεύσεων κατέστη δυνατή με τη ριζική αλλαγή του συστήματος άρδευσης, ώστε να φτάνει σε κάθε ρίζα και να ποτίσζει με σταγόνες. Το συνολικό του μήκος ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 1.500 μέτρα (σωλήνες φ32, φ20, φ16). Η δαπάνη του συστήματος αυτού, η οποία περιλαμβάνει πλήθος εξαρτημάτων και βανών, καλύφτηκε από τους πολίτες και τοποθετήθηκε με προσωπική εργασία.
Για την αποφυγή κινδύνου πτώσης ανθρώπων ή και βράχων απαιτείται κατάλληλη ενισχυμένη περίφραξη στο κάτω χείλος του πρανούς, αλλά και στο ανώτερο τμήμα, κάτω από τις βραχώδεις αποθέσεις (σχετική η έκθεση Φουντούλη αλλά και η αυτοψία του ΙΓΜΕΜ το 2014).
Ο κρισιμότερος παράγοντας επιτυχίας και την ερχόμενη θερινή περίοδο θα είναι η αποφυγή πυρκαγιάς. Ελπίζουμε φέτος ο Δήμος να μην καθυστερήσει, όπως συνήθως. Το καλοκαίρι του 2018 στο μεγαλύτερο μέρος του πάρκου η χορτοκοπή έγινε από πολίτες, με μεγάλο κόστος και κόπο.
Πολιτική στο πάρκο
Στο νταμάρι αυτό καταρρίφθηκαν μύθοι περί μη δημοτικής ιδιοκτησίας. Χαρακτηριστική ήταν η στάση του πρώην δημάρχου κ. Μαραβέλια στις 5 Ιουνίου 2011. Ο τότε δήμαρχος στάθηκε εκτός της έκτασης την ώρα που επιχειρήθηκε η παρεμπόδιση της πρώτης συμβολικής φύτευσης. Η στάση του ήταν ενδεικτική για όλο το τοπικό πολιτικό σύστημα (σσ. Η αστυνομία, που είχε έρθει με κλήση φερόμενων ως ιδιοκτητών για να εμποδίσει την δενδροφύτευση, πήρε από τα χέρια του Κώστα Ασπρογέρακα την μετεγγραφή της πράξης εφαρμογής 2/87 στο Υποθηκοφυλακείο Χαϊδαρίου, που περιγράφει τον χώρο ως δημοτικό, και έτσι επέτρεψε τελικά τη δενδροφύτευση.)
Με τα επιχειρήματα και τη δουλειά μας οι πολίτες συμβάλαμε στην υπεράσπιση του δημοτικού, του λαϊκού συμφέροντος, τροφοδοτώντας και τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου με χρήσιμα εργαλεία σε μια μάχη εξαρχής υπονομευμένη.
Ευχαριστίες
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις δημοτικές αρχές Κ. Ντηνιακού, Κ. Σπηλιόπουλου, Δ. Μαραβέλια, Μ. Σελέκου και τις αντιπολιτεύσεις τους. Διότι διά της απουσίας τους άφησαν πολύτιμο χώρο ανάπτυξης μιας πρωτοβουλίας λαϊκής βάσης. Με την κοινή τους στάση έδειξαν τι πετυχαίνουν οι Έλληνες ενωμένοι, με συναίνεση.
Η αρχή της δημιουργίας του Πάρκου Θέα βρίσκεται κάπου στο 2010. Όταν ο γράφων (σσ. Κίμωνας Φουντούλης), ο Μπάμπης Δούμουρας και ο Μενέλαος Χρόνης σκέφτηκαν ότι είναι αποφασιστικής σημασίας να υπάρξει δημόσια παρέμβαση στο χώρο. Έστω εθελοντικής μορφής, αφού ο Δήμος δεν εμφανιζόταν, αν και η έκταση είχε χαρακτηριστεί δημοτική από την ένταξη του Άνω Δάσους στο σχέδιο.
Πρέπει να επισημάνουμε τη θετική συνεισφορά του κ. Ανδρέα Μποζίκα, τότε προέδρου του ΑΣΔΑ, καθώς η παροχή της δεξαμενής και του αρχικού αρδευτικού υπήρξε στο αρχικό στάδιο καταλυτική. Επίσης του γεωπόνου του ΑΣΔΑ κ. Τάκη Γεωργόπουλου. Φυσικά και την ΣΤ΄Τάξη του 11ου Δημοτικού Σχολείου, που συμμετείχε στη δενδροφύτευση, με τον δάσκαλό της κ. Γιάννη Ορδόλη.
Επίσης ευχαριστούμε το κ. Τάσο Λυμπέρη, ο οποίος ως αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, το 2013-14, κάλεσε το ΙΓΜΕΜ που επιβεβαίωσε όσα επισημαίναμε ήδη από το 2009-10, για τα προβλήματα της έκτασης (μπαζώματα).
Οι εθελοντές
Στην προσπάθεια αυτή συνεισέφεραν και συνεισφέρουν πολλά ο Μπάμπης Δούμουρας, ο Κώστας Ρηγάκης, η Τζένη Μαργαρίτη. Ακόμη, οι συμπολίτες Χρήστος Σωτηρόπουλος (ως αρχιτέκτων παρέδωσε στον Δήμο μελέτη ήπιας ανάπτυξης του χώρου), Αλεξανδρα Χρόνη, Ελευθερία Βαγιάνου, Γιάννα Θεοδώρου, Ηλίας Θέμελης, Νίκος Φαρμάκης, Γιώργος Σάββας, Γιώργος Περδίκης, Θανάσης Βισκαδουράκης, Θοδωρής Νίκου, Παναγιώτης Μπίτσιος, Ηλίας Ράγγος, Θανάσης Καρυδάκης, Ελισάβετ Μπούρα, Άννα Φασουλάκη, Μανώλης Σωτηρόπουλος, Γιώργος Τσουμελέας, Ζαφείρης Καραΐσκος, ο κ. Διονύσης (;). Ξεχωριστή είναι η συμβολή του Γιώργου Παπαδοκοτσιώλη, γεωλόγου, που διέθεσε εξοπλισμό, γνώση και χρόνο για τη γεωφυσική μελέτη του μπαζωμένου υπόβαθρου του νταμαριού.
Είναι και άλλοι που συνέδραμαν στο βάθος του χρόνου, από τους οποίους ζητάω συγγνώμη διότι δεν θυμάμαι τα ονόματά τους.
Υπάρχουν όμως δύο άνθρωποι, χωρίς την παρουσία και δράση των οποίων, ο γράφων δεν θα κατέθετε αυτό τον απολογισμό. Πρόκειται για τον Γιώργο Τερζάκη, που επισήμανε και τεκμηρίωσε τεχνικά – νομικά τα τεκταινόμενα στο Άνω Δάσος και το μπαζωμένο νταμάρι (η υπόθεση ξεκίνησε από έρευνα της εφημερίδας “Χαϊδάρι Σημερα”, η οποία αναζήτησε και βρήκε όλα τα απαραίτητα δημόσια έγγραφα, τοπογραφικούς χάρτες κτλ). Και τον Μενέλαο Χρόνη, που πέτυχε την ανάπτυξη του συστήματος άρδευσης και διασφάλισε την καθημερινή υποστήριξη του έργου δημιουργίας του πάρκου.
Παραδίδουμε. Ποιος παραλαμβάνει;
Όταν ένας εργολάβος παραδίδει ένα έργο, οι «αρμόδιοι» παραλαμβάνουν, αφού ελέγξουν βεβαίως-βεβαίως π.χ. όπως στο «Πάρκο Νεολαίας» δις, πληρώνουν τον κατασκευαστή και κάνουν εγκαίνια με μπον φιλέτα κ.ά.
Υπάρχει κάποιος για να παραλάβει το Πάρκο Θέα; Οι κάτοικοι περιμένουν.