ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πανδαισία παράδοσης από το Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού

 

«Ο χώρος του πολιτισμού στο Χαϊδάρι έχει ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό με τον Γιώργο Καλογράνα». Με αυτά τα λόγια χαιρέτισε ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος τη φετινή εκδήλωση του Κέντρου Λαογραφίας και Πολιτισμού Δυτικής Αττικής. Ο χοροδιδάσκαλος-συνταξιούχος καθηγητής φυσικής αγωγής και πρόεδρος του Συλλόγου, με αφορμή το κλείσιμο άλλης μιας χρονιάς, παρουσίασε ένα μαραθώνιο πολιτιστικό πρόγραμμα.

Πανδαισία παράδοσης από το Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού 1
Γιώργος Καλογράνας

Και τι δεν είχε… Από παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από όλη την Ελλάδα, έως θεατρικό έργο. Συντελεστές αυτής της παράστασης ήταν οι μαθητές των τμημάτων, που η ηλικία τους κυμαίνεται από 8-88 ετών. Να σημειωθεί πως στα δέκα χρόνια λειτουργίας του συλλόγου, από τα χέρια του «δασκάλου» έχουν περάσει εκατοντάδες παιδιά και ενήλικες. Όμως η αγάπη του Γιώργου Καλογράνα για τη χοροδιδασκαλία ήταν γνωστή από την εποχή που δίδασκε στη δημόσια εκπαίδευση.

Ένα καράβι… χορευτές

Αν και το πρόγραμμα διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες, ο κόσμος δεν κουράστηκε. Αντίθετα φάνηκε πως το ευχαριστήθηκε. Καταχειροκροτούσε και επευφημούσε τους εμφανιζόμενους, μετά από κάθε παρουσίαση.

Η αυλαία της παράστασης άνοιξε με τη χορωδία του συλλόγου, που ερμήνευσε τέσσερα παραδοσιακά τραγούδια. Τους συνόδεψαν οι μουσικοί Γιάννης Τσατούχας (βιολί), Κώστας Καλογράνας (κιθάρα) και Αντώνης Γιαννόπουλος (κρουστά). Τη σκυτάλη έλαβαν στη συνέχεια τα χορευτικά τμήματα. Άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια ντυμένοι με πολυάριθμες και ποικίλες παραδοσιακές φορεσιές, μέσα από τα χορευτικά τους βήματα αλλά και τους μουσικούς ήχους, μας σεργιάνησαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Τρεις λύρες συν το ΦΠΑ

Στην ανάπαυλα του χορευτικού προγράμματος παρουσιάστηκε ένα νέο θεατρικό μονόπρακτο. Τίτλος του «Το φακελάκι», σε κείμενο και σκηνοθεσία της συνδημότισσας μας Μαίρης Χατζηγεωργίου. Πρωταγωνιστές για άλλη μια φορά ήταν το γνωστό κωμικό δίδυμο της πόλης μας, οι ερασιτέχνες ηθοποιοί Αντώνης Γιαννόπουλος και Κώστας Χατζηγεωργίου.
Σύμφωνα με το σενάριο, ένας συνταξιούχος όταν επιστρέφει στο σπίτι του, διαπιστώνει πως τους λήστεψαν. Η σύζυγος του, που ήταν παρών την ώρα που οι ληστές μπήκαν στο σπίτι τους, μέσα στον πανικό της κατάπιε τις τρεις χρυσές λίρες που είχε κρυμμένες κάτω από το στρώμα της, προκειμένου να τις σώσει από τα χέρια των κακοποιών. Με την παρέμβαση ενός φίλου του, που του εξιστόρησε τι τους συνέβη, τηλεφωνούν σε ένα γιατρό. Εκείνος ζητάει ως αμοιβή τις τρεις λίρες μαζί με το ΦΠΑ, για να βοηθήσει το θύμα να τις… αποβάλει. Ο κόσμος γέλασε με την ψυχή του. Το χειροκρότημα ήταν ασταμάτητο για τους δύο ερασιτέχνες ηθοποιούς, που δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν τους επαγγελματίες.

Το πρόγραμμα έκλεισε με χορούς από το τμήμα latin, πάνω σε δύο γνωστά τραγούδια από τον Ελληνικό Κινηματογράφο. Το «Hully Gully» και το «Mabo». Με τη λήξη της παράστασης έξω από το Δημαρχείο έπεσαν πυροτεχνήματα, με την ευχή για καλή αντάμωση το ερχόμενο φθινόπωρο. Συγχαρητήρια και πάλι…

Πανδαισία παράδοσης από το Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού 3

Πανδαισία παράδοσης από το Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού 5

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button