ΙΣΤΟΡΙΑ

Παλατάκι, 115 χρόνια πριν

Αύγουστο του 1902 στάλθηκε αυτό το επιστολικό δελτάριο (cart postal) από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη. Εικονίζει τον πανέμορφο πύργο Παλατάκι από τα δυτικά, με τη σημείωση «Αθήναι – Το Χαϊδάρι μετά της επαύλεως, Haidari avec la villa, έκδοσις της Ελληνικής ταχυδρομικής υπηρεσίας”, αξίας 10 λεπτών της δραχμής. Το πολύτιμο κειμήλιο έστειλε στην εφημερίδα μας ο συμπολίτης κ. Περικλής Τσεβάς, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ.

Παλατάκι, 115 χρόνια πριν 2

Η cart postal απεικονίζει το Παλατάκι περιβαλλόμενο από  οπωροφόρα δέντρα, ενώ έξω από τη μάντρα έχει γίνει δενδροφύτευση. Οι πλαγιές πίσω, που μόλις διακρίνονται, είναι εντελώς γυμνές.

Στις αρχές του 20ού αιώνα το Παλατάκι πέρασε από τα χέρια του Γεωργίου Θων, επιμελητή των ανακτόρων του βασιλιά Γεωργίου Α΄, στον μεγαλοκτηματία Γεώργιο Παχύ, που δημιούργησε ένα συνεχόμενο κτήμα από την Αμφιάλη έως τη σημερινή Λεωφόρο Αθηνών. Αμέσως μετά πέρασε στην ιδιοκτησία του Χιώτη εφοπλιστή Αντώνη Παληού, από τους απογόνους του οποίου το αγόρασε ο Δήμος Χαϊδαρίου το 1985. Ο πύργος, που χτίστηκε μάλλον τη δεκαετία του 1830, αν όχι αργότερα, είναι τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής ρομαντικού ιστορισμού με νεογοτθικά στοιχεία (πληροφορίες από το βιβλίο “Χαϊδάρι – Συνάντηση με την ιστορία”, 2006, Δήμος Χαϊδαρίου).

Ένα σχόλιο που τολμώ να κάνω είναι ότι στις μέρες μας το Παλατάκι έχει κρυφτεί πίσω από τα πυκνά πεύκα και δεν φαίνεται ούτε από τη Λ. Αθηνών ούτε από την Στρ. Καραϊσκάκη. Γι’ αυτό θα ήταν ίσως καλό να κουρευτούν γενναία τα χαμηλά κλαδιά των δέντρων. Οι ειδικοί μπορούν να μας πουν τη γνώμη τους.

Μενέλαος Χρόνης 

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button