ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Παλαίμαχοι Δάφνης Δάσους Χαϊδαρίου: Ένα ζωντανό και δημιουργικό κύτταρο της πόλης μας

Η καρδιά τους δεν έπαψε να χτυπά για τη “στρογγυλή θεά”, παρόλο που α μαλλιά άσπρισαν. Με εφηβική πάντα λαχτάρα μπαίνουν στο γήπεδο και με την ίδια διάθεση απολαμβάνουν την αίσθηση της ομάδας και κρατούν ζωντανή την παλιά παρέα. Η ωριμότητα όμως τους σπρώχνει και σε πράξεις με κοινωνικό χαρακτήρα, που προάγουν την τοπική κοινωνία. Οι παλαίμαχοι της Δάφνης Δάσους Χαϊδαρίου είναι ένα ζωντανό και πολύ δημιουργικό κύτταρο της πόλης μας.  

Παλαίμαχοι Δάφνης Δάσους Χαϊδαρίου: Ένα ζωντανό και δημιουργικό κύτταρο της πόλης μας 3
Γιώργος Παπαχαρίσης



Μπροστάρης σε αυτή την προσπάθεια είναι ο φαρμακοποιός – παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Γιώργος Παπαχαρίσης. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο από τις ακαδημίες της Δάφνης Δαφνίου. Μεταπήδησε στον Θρίαμβο και αργότερα σε άλλες ομάδες της Δυτικής Αθήνας. Όταν σταμάτησε να αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ.Α, για μια μικρή περίοδο φόρεσε τη φανέλα των παλαιμάχων του Α.Ο. Χαϊδαρίου, αφού στην πόλη μας εκείνη την εποχή δεν υπήρχε άλλη αντίστοιχη ομάδα. Ακόμα, χρημάτισε πρόεδρος του συλλόγου Δάσους Χαϊδαρίου. Το 2015 ο κ. Παπαχαρίσης σύστησε την ομάδα των παλαιμάχων της Δάφνης Δαφνίου, η οποία στο μεταξύ είχε συγχωνευτεί με την ομάδα του Δάσους. Συνοδοιπόρος του ήταν ο Παναγιώτης Μπίτσιος.

«Για εμάς, δεν είναι μόνο ψυχαγωγία αυτό το άθλημα»

30 παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές πλαισιώνουν το ποδοσφαιρικό τμήμα. Όπως είπαμε, οι λόγοι που σύστησαν την ομάδα δεν ήταν μόνο η αγάπη τους προς τη στρογγυλή θεά και ένα ενθύμιο των νεανικών τους χρόνων, σε όσα έζησαν στις δύο ομάδες του Δάσους. Έχουν μια δημιουργική φιλοσοφία σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούνται στην πόλη. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, δεν είναι μόνο η ψυχαγωγία μέσα από αυτό το άθλημα, αλλά θέλουν να δώσουν το καλό παράδειγμα στην νέα γενιά, αλλά και γενικότερα, για αλληλεγγύη και κοινωνική ευθύνη. 

Στιγμές από την πολύχρονη κοινωνική τους δράση

Παλαίμαχοι Δάφνης Δάσους Χαϊδαρίου: Ένα ζωντανό και δημιουργικό κύτταρο της πόλης μας 5

Ο κ. Παπαχαρίσης αναφέρεται σε σημαντικές κοινωνικές δράσεις. Ενδεικτικά:
– Το 2015 έδωσαν φιλικό αγώνα με την αντίστοιχη ομάδα του Παναθηναϊκού, με σκοπό την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Χαϊδαρίου. Με τη φανέλα του τριφυλλιού εμφανίστηκαν στο Χαϊδάρι και οι άλλοτε άσοι της Λεωφόρου: Μίμης Δομάζος, Κώστας Φραντζέσκος, Λούης Χριστοδούλου, Ανδρέας Λαγωνικάκης.
– Ίδρυσαν τράπεζα αίματος, καθιερώνοντας σε ετήσια βάση εθελοντική αιμοδοσία. Μάλιστα τα «κεφάλαιά» της τα προσέφεραν πριν από δύο χρόνια για τα θύματα των μεγάλων πυρκαγιών στο Μάτι.
– Οργάνωσαν και άλλους φιλικούς αγώνες με σκοπό την ενίσχυση του Χριστοδούλειου Ορφανοτροφείου με μεγάλους αθλητικούς συλλόγους, όπως τον Παναθηναϊκό.


– Έδωσαν φιλικό αγώνα με τους μαθητές του Λυκείου της «Νέας Παιδείας», με σκοπό την ενίσχυση του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑΜΕΑ που λειτουργεί στο Σκαραμαγκά, όπου συγκεντρώθηκε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.
– Έχουν «υιοθετήσει» τη Γέφυρα Ζωής, δίνοντας τέσσερις φιλικές αναμετρήσεις. Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε διοργάνωσαν τουρνουά με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων, που έχουν αγωνιστεί στα σαλόνια μεγάλων επαγγελματικών κατηγοριών: Λάρισα, Κέρκυρα, Ένωση Αρκαδίας, Αργολίδα, Ιεράπολη, Ένωση Πάτρας. Στο συγκεκριμένο τουρνουά αναδείχθηκε νικήτρια η ιστορική ομάδα του Εθνικού Πειραιά.
– Ανάλογο αγώνα έδωσαν για το Ορφανοτροφείο Ιλίου «Η Αγία Τριάδα», όπου συγκέντρωσαν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την ενίσχυση του χορευτικού τμήματος. Φιλοξενούμενη ομάδα ήταν ο Ολυμπιακός Λιοσίων.
– Επίσης διοργάνωσαν τουρνουά με σκοπό την ενίσχυση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων παιδιών με νεοπλασία «Η Πίστη», με τη συμμετοχή άλλων τριών ομάδων, του Εθνικού, της Προοδευτικής και των ΣΤΑ.ΣΥ (Σταθερών Συγκοινωνιών).

Η μοναδική ομάδα παλαιμάχων που διαθέτει απινιδωτή 

Πέρα όμως από τα παραπάνω, έχουν υλοποιήσει σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών και για τη χρήση απινιδωτή, με όλα τα μέλη της Ένωσης Παλαιμάχων. Μάλιστα η τοπική ομάδα των παλαιμάχων προμηθεύτηκε απινιδωτή, ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», και όλοι οι αθλητές της είναι εκπαιδευμένοι στη χρήση του. Είναι η μοναδική ομάδα παλαιμάχων που διαθέτει απινιδωτή, όπως και ελάχιστες επαγγελματικές ομάδες. Παράλληλα κάθε χρόνο οι αθλητές της περνάνε από ιατρικό έλεγχο, αφού δίνουν μία αγωνιστική την εβδομάδα σε πρωτάθλημα παλαιμάχων της Ε.Π.Σ. Αθηνών με τη συμμετοχή 42 ομάδων. Αξιοσημείωτο είναι πως για τις παραπάνω ομάδες ανέλαβαν και διοργάνωσαν σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών, όπως και αντίστοιχο αθλητικής ψυχολογίας και συμπεριφοράς.

«Αυτή την ιδέα μας έκλεψε η σημερινή δημοτική αρχή»

Όπως είπαμε, παρέμβασή τους στην τοπική κοινωνία δεν περιορίζεται μόνο στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά έχει και άλλες διαστάσεις. Μεταξύ αυτών δική τους ιδέα ήταν ο φωτισμός της Μεγάλης Καρδιάς, στο νταμάρι του Άνω Δάσους. Μια εκδήλωση που σκόπευαν να συνδιοργανώσουν την Ημέρα των Ερωτευμένων, με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Ίλιου με μελοποιημένη ερωτική ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Θα αποσκοπούσε στη συγκέντρωση χρημάτων για την «Κιβωτό του κόσμου». Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα ήθελαν να στείλουν το μήνυμα της Αγάπης, με φόντο τη μεγαλύτερη καρδιά της Ευρώπης, όμως παρενέβη ο Δήμος Χαϊδαρίου και η Περιφέρεια Αττικής, που την υλοποίησαν με το δικό τους τρόπο. Πάντως η ομάδα των Παλαιμάχων νιώθει περήφανη, που η ιδέα τους υιοθετήθηκε και αναμένεται να υλοποιείται διαχρονικά για πολλές δεκαετίες ακόμα.

Με ένα πακέτο προτάσεων για την πόλη

Ανάμεσα στα άλλα, βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με το Δήμο και συγκεκριμένα με τον εντεταλμένο σύμβουλο Πρασίνου, Γιώργο Βελέντζα, με σκοπό την πραγματοποίηση δεντροφυτεύσεων και αγώνων ανώμαλου δρόμου. Συγκεκριμένα δρομολογούν το Ποικίλο Run σε απόσταση έντεκα χιλιομέτρων, τη διαδρομή Αθήνα-Ελευσίνα και ένα μικρό αγώνα πέντε χιλιομέτρων σε συνδυασμό με ένα event στον Διομήδειο Κήπο.
Επίσης στην αντιδήμαρχο Αθλητισμού, Ελένη Μπέλλα, έχουν παρουσιάσει προτάσεις με σχέδια για το γήπεδο του Δάσους. Για το «Τάκης Χαραλαμπίδης» έχουν προτείνει την τοποθέτηση σκεπαστής στην κερκίδα και κινητής κουρτίνας στη μέση του γηπέδου, στη διάρκεια των προπονήσεων. Για την υλοποίησή τους, αναμένεται η κατάρτιση μελέτης, αλλά πρωτίστως η υιοθέτηση της άποψης από το Δήμο.

«Η έννοια του δημότη και κάθε κοινωνικοποιημένου πολίτη είναι να προτείνει και ο Δήμος, από την πλευρά του, να προσπαθεί να τα υλοποιήσει. Εμείς πάντα έχουμε τη δυνατότητα να τα κάνουμε και μόνοι μας. Είναι θετικό να υπάρχει και ένας δημιουργικός αντίλογος για την πρόοδο και όχι αντίλογος για τον αντίλογο», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχαρίσης.

«Να γιατί το Χαϊδάρι δεν γεννάει πλέον ταλέντα»

Ρωτήσαμε τον κ. Παπαχαρίση, σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι αθλητικοί χώροι του Χαϊδαρίου. Μας απάντησε: “Υπάρχει μια βελτίωση στο «Τάκης Χαραλαμπίδης» μετά την ανανέωση του χλοοτάπητα, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Κατά τα άλλα όμως, το συγκεκριμένο γήπεδο δεν είναι σε καλή κατάσταση. Γιατί ούτε φωτισμός υπάρχει ούτε ασφάλεια στις κερκίδες και γενικά όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει πισωγύρισμα. Το έχω βιώσει από παιδί, την εποχή που παίζαμε ποδόσφαιρο, όταν ήταν “ξερό”.
Από την άλλη, στο γήπεδο του Δάσους, ενώ τοποθετήθηκε πλαστικός χλοοτάπητας, δεν λειτουργεί γιατί δεν έχει άδεια! 
Το γήπεδο του Αττικού εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Πρόσφατα ένας σπόνσορας αντικατέστησε με δικά του χρήματα το φωτισμό που ήταν ελλιπής.
Στόχος μας ήταν οι τρεις ομάδες του Χαϊδαρίου να έχουν από μία αντίστοιχη έδρα. Όμως η προσθήκη άλλων δύο ομάδων στο Χαϊδάρι τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό και με άλλες ποδοσφαιρικές ανάγκες, όπως οι υπεράριθμες ακαδημίες και τα τμήματα γυναικών, δεν επαρκούν για την κάλυψή τους. Επίσης παλαιότερα υπήρχαν διέξοδοι όπως τα γήπεδα του Ψ.Ν.Α και του Σκαραμαγκά. Έτσι σήμερα υπάρχουν λιγότερες αθλητικές υποδομές και περισσότερες ομάδες. Κατά την άποψη μου ίσως για αυτό το Χαϊδάρι, δεν γεννάει πλέον ταλέντα.”

«Πιστεύουμε στη διαχρονική φιλοσοφία που μπορεί να εμπνεύσει ο αθλητισμός»

Στη συνέχεια μας ανέφερε πως έχουν προτείνει στο Δήμο την ίδρυση Φαρμακευτικού Μουσείου στο χώρο του Δρομοκαϊτείου και την ανάδειξη της φαρμακευτικής ιστορίας. Αυτό θα αποτελεί για τα σχολεία και μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού. Την ιδέα αυτή την έχουν παρουσιάσει και στον Φαρμακευτικό Σύλλογο της Αθήνας. Ανάλογες προτάσεις έχουν για τη ανάδειξη της Μάχης του Χαϊδαρίου, του μαρτυρικού ΜΠΛΟΚ 15 και του φυσικού πλούτου του Διομήδειου Κήπου. Σκέψεις που υποστηρίζονται όχι μόνο από τον ίδιον, αλλά και από όλα τα μέλη της ομάδας. «Είμαστε όλοι στρατιώτες και πιστεύουμε στη διαχρονική φιλοσοφία που μπορεί να εμπνεύσει ο αθλητισμός. Είμαστε παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα γι’ αυτά που κάνουμε», τόνισε ο κ. Παπαχαρίσης.

Παλαίμαχοι Δάφνης Δάσους Χαϊδαρίου: Ένα ζωντανό και δημιουργικό κύτταρο της πόλης μας 7

«Για ότι κάναμε και θα κάνουμε δεν θα απαιτήσουμε ούτε ένα  σεντς από το Δήμο»

Επίσης με υπερηφάνια μας είπε ότι στα τέσσερα ταξίδια που έκαναν στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε τουρνουά, διαφήμισαν το όνομα της πόλης μας. Συγκεκριμένα πήγαν στο Βέλγιο, στην Κύπρο, στην Πολωνία και τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ολλανδία. Μάλιστα για τους επόμενους μήνες είχαν προγραμματίσει ταξίδι στην Ιταλία, αλλά λόγω της πανδημίας από του κορωνοϊού θα το αναβάλουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ομάδες με τις οποίες αγωνίστηκαν ήταν μεγάλων επαγγελματικών κατηγοριών. «Όλα αυτά που κάναμε και θα κάνουμε είναι χωρίς να απατήσουμε ούτε ένα σεντς από το Δήμο. Είναι μέσα από το προσωπικό υστέρημα μας και μέσα από διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνουμε. Κάτι που δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολο. Θεωρώ πως αν όλα τα σωματεία του Χαϊδαρίου πολιτιστικά ή αθλητικά κινούνταν προς τη φιλοσοφία του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, της φιλανθρωπίας, της οργάνωσης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, των ιδεών που πρέπει να εκδηλώσει ένας Δήμος τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στην πόλη μας. Να μην τα περιμένουμε όλα από την εκάστοτε δημοτική αρχή. Δεν πρέπει να πηγαίνουμε μόνο για να πάρουμε, αλλά και να δώσουμε», μας είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα την περυσινή χρονιά επεχείρησαν να καθιερώσουν ένα τουρνουά αθλητισμού, πολιτισμού και παιδείας. Έπαιξαν με τον ιστορικό σύλλογο του Απόλλωνα Αθηνών, ενώ στο ημίχρονο χόρεψε το Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού Δυτικής Αττικής. Με τα χρήματα που συγκέντρωσαν, δώρισαν τρεις υπολογιστές σε τρία σχολεία του Δάσους. «Η ανταπόκριση όμως του κόσμου δεν ήταν η αναμενόμενη. Ίσως έχει κουραστεί…», υπέθεσε ο κ. Παπαχαρίσης. Όμως δεν εγκαταλείπουν τις κοινωνικές τους παρεμβάσεις. Αφού στο άμεσο μέλλον στοχεύουν να διοργανώσουν κάτι αντίστοιχο για το «Έρεισμα».

«Να ακολουθήσουν το παράδειγμα μας όλοι οι τοπικοί αθλητικοί και μη»

Με την ελπίδα να τελειώσει το μαρτύριο που βιώνει όλη η κοινωνία με τη σημερινή υγειονομική κρίση, αλλά και στο δρόμο προς την επερχόμενη οικονομική κρίση, η αλληλεγγύη θα αποτελέσει θεμέλιο λίθο για να σταθεί όρθια η κοινωνία. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Παλαίμαχοι της Δάφνης Δάσους Χαϊδαρίου, που σύντομα θα βρίσκονται και πάλι σε νέες δραστηριότητες αλληλεγγύης. Πιστεύουν ότι η αλληλεγγύη μπορεί να αποτελεί πρωτοβουλία του αθλητισμού, αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.αχοι της Δάφνης Δάσους Χαϊδαρίου, που σύντομα θα βρίσκονται και πάλι σε νέες δραστηριότητες αλληλεγγύης. Πιστεύουν ότι η αλληλεγγύη μπορεί να αποτελεί πρωτοβουλία του αθλητισμού, αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button