ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΗΜΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Όταν… ο Ντηνιακός διοικεί και η αντιπολίτευση κυβερνά

Όσο το πολιτικό εκκρεμές βρίσκεται στην πλευρά των εργασιακών θεμάτων του Δήμου (προσλήψεις δασκάλων στη Στέγη Πολιτισμού, προσφυγές συμβασιούχων στα δικαστήρια για μόνιμη πρόσληψη και τα παρεπόμενα) η δημοτική αρχή βρίσκεται στη μέγγενη της αντιπολίτευσης με πρωταγωνίστρια τη Λαϊκή Συσπείρωση. Η παράταξη Ντηνιακού μπορεί να έχει τα ηνία του Δήμου, όμως -ελέω απλής αναλογικής- συχνά καλείται να εφαρμόσει ομόφωνες αποφάσεις της… αντιπολίτευσης, με τις οποίες η ίδια διαφωνεί ή -τουλάχιστον- έχει επιφυλάξεις! Θυμίζουμε πως η παράταξη της διοίκησης έχει 14 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο και όλες μαζί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης 19.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου, μάλιστα, η αντιπολίτευση κατάφερε όχι μόνο να επιβάλει προς συζήτηση ένα έκτακτο θέμα, αλλά και να το ψηφίσει κόντρα στη διοίκηση του Δήμου. Αφορά την πρόσληψη συμβασιούχων στον Δήμο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 14 εργαζομένους που οι περισσότεροι απασχολούνται στην Υπηρεσία Πρασίνου. Προσλήφθηκαν στο Δήμο μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ με οκτάμηνη σύμβαση και οι συμβάσεις τους ανανεώθηκαν, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να έχουν κλείσει σχεδόν δύο χρόνια υπηρεσίας. Πρόκειται για τρεις κηπουρούς, έξι εργάτες πρασίνου, έναν οδηγό, τρεις βοηθούς υδραυλικών και έναν εργάτη καθαριότητας.

Το θέμα μπήκε για συζήτηση μετά από πρόταση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιχάλη Σελέκου. Όπως τόνισε: «Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει δυο αιτήματα προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Να συζητηθεί το θέμα τους και να στηριχτεί η αγωγή έχουν καταθέσει προς το δικαστήριο. Εμείς θέλουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση στήριξης στον αγώνα τους, που ζητούν τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου».

Ντηνιακός: «Να ξεκαθαρίσει πρώτα η κατάσταση με τα οικονομικά»

Στον αντίποδα ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός πρότεινε να μη συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, αν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα η κατάσταση με τα οικονομικά του Δήμου και πριν την ψήφιση του φετινού προϋπολογισμού (βλέπε Β. Ντηνιακός σε Μ. Σελέκο: “Δημιουργήσατε έναν Δήμο φάντασμα”).

Όμως η παράταξη Σελέκου επέμενε να γίνει η συζήτηση. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η αγωγή τους θα εκδικαστεί στις 10 Ιανουαρίου και πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μετά από ψηφοφορία, με ομόφωνη τη στήριξη της αντιπολίτευσης, το θέμα μπήκε προς συζήτηση.

Πρόεδρος εργαζομένων: «Η Υπηρεσία Πρασίνου θα αποδυναμωθεί»

Σε παρέμβαση που έκανε ο πρόεδρος των εργαζομένων, Κώστας Δημουλάς, παρατήρησε πως οι ειδικότητες που καλύπτουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι απολύτως απαραίτητες για το Δήμο και δεν περισσεύουν οι θέσεις. Στο επόμενο διάστημα η Υπηρεσία Πρασίνου θα αποδυναμωθεί και δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της πόλης. Γι’ αυτό το λόγο κάλεσε το Δήμο να πάρει απόφαση υπέρ των εργαζομένων.

Όταν... ο Ντηνιακός διοικεί και η αντιπολίτευση κυβερνά 1

Σελέκος: «Έχουν δικαιωθεί άλλοι 64»

Ο Μιχάλης Σελέκος στην εισήγησή του ανέφερε πως δεν είναι τυχαίες οι παρατάσεις των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, κάτι που δείχνει πως είναι απαραίτητα στις υπηρεσίες των Δήμων, που είναι υποστελεχωμένες. Υπενθύμισε πως μετά από ομόφωνες αποφάσεις που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο επί δημαρχίας του, στα δικαστήρια έγιναν δεκτές αντίστοιχες αγωγές 13 εργαζομένων που προσλήφθηκαν μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, όπως και άλλων 51 που απασχολούνταν στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Θεώρησε πως η αναβολή της συζήτησης που πρότεινε η σημερινή διοίκηση γίνεται με σκοπό να καθυστερήσει το θέμα και να μη διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι τα δίκαια αιτήματα τους.

Όταν... ο Ντηνιακός διοικεί και η αντιπολίτευση κυβερνά 3

Σπηλιόπουλος: «Δικαστικός δρόμος για το σοσιαλισμό, αλλά τι να κάνουμε…»

Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος δήλωσε ανοικτά πως συμπαραστέκεται στους εργαζόμενος και τάσσεται υπέρ των δίκαιου αιτήματος τους. Ωστόσο αναρωτήθηκε “γιατί ακολουθήσαμε αυτό το «δικαστικό δρόμο για το σοσιαλισμό;” και συνέχισε: “Έτσι ονομάζω την διαδικασία στήριξης των εργαζομένων στους δικαστικούς αγώνες. Ωφελήσαμε τους εργαζόμενους για πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Άλλο ζήτημα αν η δημοτική αρχή Σελέκου κατάφερε να ζητήσει και να αξιοποιήσει το μάξιμουμ της αποδοτικότητας των εργαζομένων”.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος ζήτησε να ακουσθεί για κάθε ένα εργαζόμενο πόσο χρόνο υπηρετεί και σε ποιο τομέα του Δήμου εργάζεται ακριβώς. Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Να το δούμε πάλι, αν έχουμε καλά νέα…

Κλείνοντας ο δήμαρχος επανέλαβε πως επίκειται η ψήφιση του φετινού προϋπολογισμού. Όσο περνά το χρονικό διάστημα και μπορεί να έρχονται καλές ειδήσεις, τόσο θα μπορούσε η διοίκηση του Δήμου να είναι πιο θετική σε διάφορα αιτήματα εργαζομένων. Φυσικά βάζοντας σε προτεραιότητα κάποιους από αυτούς, που κατά την κρίση του είναι οι πιο αναγκαίοι για το Δήμο.

Ακολούθησε η ψηφοφορία. Το θέμα υπερψηφίστηκε με 16 ψήφους έναντι 15. Από την αντιπολίτευση διαφώνησε μόνο ο Γιάννης Θεοτοκάς της παράταξης “Χαϊδάρι Αναγέννηση”. Με βάση αυτή την απόφαση που στήριξε η αντιπολίτευση, ο Δήμος αναγνωρίζει πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και συνομολογεί στην ιστορική βάση της αγωγής.

Παρόμοιες σκηνές ζήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και με τις προσλήψεις δασκάλων στα Τμήματα Πολιτισμού, όπου μάλιστα σε μία συνεδρίαση αποχώρησε η παράταξη της διοίκησης.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button