ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Όταν φύγω, θέλω αξιοπρέπεια!”

Σύγχρονο και περιβαλλοντικά ασφαλή αποτεφρωτήρα ζώων συντροφιάς διαθέτει ο ΠΕΣΥΔΑΠ στον χώρο του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) στο Σχιστό, με στόχο να διαχειρίζεται νόμιμα και με ευαισθησία το τέλος ενός ζώου.

Το αυτοκίνητο του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ, το οποίο φέρει ψυγείο συντήρησης ζώων, με ένα τηλεφώνημα παραλαμβάνει το νεκρό ζώο από την οικία του ενδιαφερομένου ή από κτηνιατρείο στο οποίο έχει γίνει η ευθανασία του ζώου.

Το τιμολόγιο αποτέφρωσης των νεκρών ζώων έχει ως εξής:

Το μεταφέρει στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ για αποτέφρωση, είτε με άλλα ζώα είτε μεμονωμένα, σε ημερομηνία που καθορίζεται από τον υπεύθυνο του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.

  1. Πολλά νεκρά ζώα μαζί

α) Για νεκρά ζώα ιδιοκτησίας πολιτών που είναι δημότες των Δήμων μελών 150€/ζώο
β) Για νεκρά ζώα ιδιοκτησίας πολιτών που είναι δημότες Δήμων μη μελών 250€/ζώο.

  1. Μεμονωμένο νεκρό ζώο

α) Για μεμονωμένο νεκρό ζώο ιδιοκτησίας πολίτη που είναι δημότης Δήμου μέλους 400€.
β) Για μεμονωμένο νεκρό ζώο ιδιοκτησίας πολίτη που είναι δημότης Δήμου μη μέλους 500€.

Η στάχτη του νεκρού ζώου παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του νεκρού ζώου μέσα σε ειδικό δοχείο.

Πέρα από τον απαράδεκτο τρόπο “σακούλα – σκουπίδια”, δυστυχώς χρησιμοποιείται και η μέθοδος της παράνομης ταφής. Στις πλαγιές του Ποικίλου, στις παρυφές της πόλης, κάποια σημεία έχουν μεταβληθεί σε παράνομα νεκροταφεία ζώων. Ένα τέτοιο λειτουργεί άτυπα και στο Πάρκο Εθελοντισμού, εντός της συνοικίας του Άνω Δάσους. Κάποιοι πολίτες με εξαιρετική επιπολαιότητα κάνουν ταφές, συχνά τόσο επιφανειακές, που άγρια ζώα ή αδέσποτα σκυλιά ξεθάβουν τα πτώματα, τα τρώνε και τα σκορπάνε! Πρόκειται για μια παντελώς ανεύθυνη και επικίνδυνη συμπεριφορά ανθρώπων που -κατά τα άλλα- αγαπούσαν τα ζωάκια τους.

Ο πιο σύγχρονος στη χώρα

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΕΣΥΔΑΠ ήταν ο πρώτος οργανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εγκατέστησε αποτεφρωτήρα μικρών ζώων στις εγκαταστάσεις του, πριν από 14 χρόνια, από το 2007.

H αποτέφρωση αποτελεί έναν πολιτισμένο και περιβαλλοντικά ασφαλή τρόπο, που σέβεται σε ηθικό επίπεδο την αξιοπρέπεια των ζώων στο τέλος της ζωής τους, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπει την παράνομη κατάληξή τους στους κάδους απορριμμάτων ή τις ταφές σε μη αδειοδοτημένους χώρους και τις επικίνδυνες συνέπειες για την δημόσια υγεία από αυτές τις πρακτικές .

Αυτός ο δεύτερος αποτεφρωτήρας που προμηθεύτηκε ο ΠΕΣΥΔΑΠ, με τις εξελιγμένες τεχνολογικές του προδιαγραφές του, είναι ο πιο σύγχρονος που υπάρχει αυτήν την στιγμή στη χώρα μας στην αποτέφρωση ζώων συντροφιάς.

Και, φυσικά, καλύπτει πλήρως τις νομικές υποχρεώσεις των 20 δήμων – μελών του ΠΕΣΥΔΑΠ (μεταξύ τους και το Χαϊδάρι) ως προς την αποτέφρωση αδέσποτων ζώων, όπως ο νέος νόμος ορίζει για τους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην περιοχή της Αττικής υπάρχουν και αρκετά κοιμητήρια μικρών ζώων που προσφέρουν υπηρεσίες ομαδικής και ατομικής ταφής και καλύπτουν όλα τα βαλάντια.

Παρόμοια Άρθρα

Ένα Σχόλιο

  1. Πάρα πολύ μεγάλα ποσά ζητάει το ΠΕΣΥΔΑΠ για τις αποτεφρώσεις . Και ΑΝ παραλαμβάνω την στάχτη του ζώου μου στο τέλος . Δλδ θέλουν να μας πουν πως δεν κάνουν μαζικές αποτεφρώσεις . Ok .Προσωπικά δεν θα αγοράσω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button