ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τις ζάντες

Όλοι ξέρουμε ότι οι ζάντες είναι πολύ σημαντικές για το αυτοκίνητό μας καθώς είναι υπεύθυνες για τη στήριξη των ελαστικών του και τη διατήρησή τους σε σταθερή θέση. Οι ζάντες είναι σε θέση να βελτιώσουν την εμφάνιση του αυτοκινήτου μας καθώς και τις επιδόσεις του εάν τις αλλάξουμε, καθώς σχετίζονται άμεσα με την απόδοση των ελαστικών του.

Οι ζάντες είναι πολύ σημαντικές για τη λειτουργία του αυτοκινήτου καθώς είναι υπεύθυνες για τη στήριξη των ελαστικών και τη διατήρησή τους σε σταθερό σημείο, ώστε να κυλούν σωστά στο δρόμο και να επιτρέπουν στο αυτοκίνητο μία συνολική σωστή κίνηση. Λόγω του μικρού κόστους τους για τους κατασκευαστές συνήθως είναι κατασκευασμένες από σίδερο, όμως αυτές που είναι φτιαγμένες από κράμα αλουμινίου είναι πιο ελαφριές, πιο ανθεκτικές καθώς και πιο καλαίσθητες οπτικά. Στην περίπτωση πάντως που πρέπει ή θέλετε να τις αλλάξετε, θα πρέπει να τοποθετήσετε αντίστοιχες με αυτές που είχε το αυτοκίνητό σας όταν κατασκευάστηκε, για να είστε σίγουροι.

Όσον αφορά στην απόδοση του αυτοκινήτου σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι επιδόσεις του θα αυξηθούν όσο πιο άκαμπτες και ελαφριές είναι οι ζάντες οι οποίες έχει. Το βάρος της παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς όσο πιο ελαφριά είναι η ζάντα, τόσο πιο ελαφρύς είναι και ο τροχός και με τον τρόπο αυτό απαιτείται λιγότερη προσπάθεια από τον κινητήρα ώστε να κινηθεί ή να σταματήσει, και έτσι η επιτάχυνση του οχήματός σας βελτιώνεται. Το πόσο άκαμπτη είναι η ζάντα παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, καθώς όσο πιο άκαμπτη είναι βελτιώνει τα κρατήματα του αυτοκινήτου στο δρόμο.

Τώρα, εάν σκέφτεστε να αγοράσετε καινούριες ζάντες, θα πρέπει να γνωρίζετε τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Αρχικά έχουμε το καρέ της ζάντας, το οποίο είναι η έκφραση του αριθμού των μπουλονιών και της διαμέτρου που σχηματίζει ο νοητός κύκλος που διέρχεται από το κέντρο των οπών τους. Εάν για παράδειγμα στη ζάντα αναγράφονται οι αριθμοί ‘4-115,2’ σημαίνει ότι η ζάντα αυτή έχει τέσσερα μπουλόνια και η διάμετρος του κύκλου που σχηματίζουν τα μπουλόνια είναι 115,2 χιλιοστά. Με τον τρόπο αυτό, το καρέ είναι απαραίτητο ώστε να γνωρίζουμε εάν μία ζάντα είναι κατάλληλη για το αυτοκίνητό μας ή όχι. Η διάσταση των ζαντών είναι επίσης ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό τους που πρέπει να γνωρίζουμε. Στην περίπτωση που θέλουμε να τις αλλάξουμε, θα πρέπει να ξέρουμε ότι και οι διαστάσεις στις ζάντες, όπως των ελαστικών, έχουν το δικό τους αναγνωριστικό στοιχείο. Έτσι, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στη διάμετρο της στεφάνης της ζάντας καθώς και στο πλάτος της. Τέλος, το offset είναι η απόσταση μεταξύ του άξονα συμμετρίας της ζάντας και του επιπέδου στήριξης του δίσκου της ζάντας. Εάν σε μία ζάντα το offset είναι ‘30’, σημαίνει ότι η απόσταση αυτή ισούται με 30 χιλιοστά.

Άρθρο από Partshouse.gr

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button