ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Για πάντα στα δυτικά τα σκουπίδια – Η “χρυσή” ψήφος της Χρυσής Αυγής

Με οριακή πλειοψηφία πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής», την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη απόφαση, που πάρθηκε μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, σημαίνει πως στον ήδη υπάρχοντα ΧΥΤΑ Φυλής θα γίνει επέκταση της εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων, σε βάρος της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής.

Η “χρυσή” ψήφος της Χρυσής Αυγής

Λίγο πριν από τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών έξω από το κτήριο της Περιφέρειας στο κέντρο της Αθήνας, που ζητούσαν την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Ακόμα τα  προηγούμενα 24ωρα, μέσω ψηφισμάτων, οι Δήμοι Χαϊδαρίου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Πετρούπολης εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους και ζήτησαν το άμεσο κλείσιμο της χωματερής. Οι κινητοποιήσεις μαζικών φορέων για αυτό το ζήτημα, αναμένεται να συνεχιστούν.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη συνεδρίαση ήταν 51 υπέρ και 49 κατά. Αξίζει να αναφέρουμε πως η παράταξη του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη «Νέα Αρχή για την Αττική» διαθέτει 41 έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τις συνολικά 101. Υπέρ της πρότασης της διοίκησης ψήφισαν και οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι με την παράταξη Τζήμερου, της Χρυσής Αυγής και ένα μέρος στελεχών που εκλέχτηκαν με την παράταξη Σγουρού και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκαν.

Πατούλης: “Μέχρι το 2025”

Σχολιάζοντας την κριτική των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, επισήμανε: «Παραλάβαμε μια βραδυφλεγή υγειονομική βόμβα. Με τη νέα εγκατάσταση εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, δίδεται λύση στην καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι την κατασκευή των νέων μονάδων, αξιοποιείται και το βιοαέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα προηγούμενα χρόνια τα περί ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή ήταν συνθήματα που ξεχάστηκαν την επομένη των εκλογών. Οι προηγούμενες διοικήσεις, όχι μόνο δεν προχώρησαν ούτε στο ελάχιστο την ανακύκλωση, αλλά λόγω της απραξίας τους και προκειμένου να μην μείνουν τα σκουπίδια στον δρόμο αποφάσισαν να επεκτείνουν τον ΧΥΤΑ στη Φυλή που υποσχόταν ότι θα κλείσει. Εμείς όμως κάνουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις πράξη. Οφείλουμε να γυρίσουμε σελίδα, το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μόνιμη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, η οποία δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια».

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω της Πανδημίας η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ προχωρούν σταθερά στην υλοποίηση του σχεδίου για ανακύκλωση και κλιμακωτή εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή.  «Έχουμε δεσμευθεί ότι ως το 2025 θα έχει πάψει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ της Φυλής ως ανοικτή χωματερή. Αυτό είναι και το μεγάλο μας στοίχημα. Αν και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε περάσει σταθερά από το στάδιο των εξαγγελιών, στο στάδιο της υλοποίησης. Βάζουμε τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος και προχωρούμε με σταθερά βήματα. Δε θα επιτρέψουμε οι πολίτες της Αττικής να ζήσουν με τα σκουπίδια στην πόρτα τους. Στόχος είναι η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας να διαχειρίζεται τα σκουπίδια της με ευρωπαϊκή λογική και πρότυπα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, χωρίς να επιβαρύνει την τσέπη των νοικοκυριών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ: “Όχι στο έγκλημα της Φυλής” – Ηχηρή αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου // Να αποτρέψουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή // Θερίζει ο καρκίνος στη δυτική Αττική – Απολογισμός 1999 – 2018 // Εφιαλτικά για τη Δυτική Αθήνα τα ευρήματα των μελετών για τους ΧΥΤΑ Φυλής // Να σβήσουμε τον περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος της Δυτικής Αττικής (video)

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button