ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Να αποτρέψουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή

Το Δυτικό Μέτωπο επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι μέσα σε ένα πέπλο σιωπής εξελίσσεται η δημόσια διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ενός έργου, που αν υλοποιηθεί, θα σημάνει τη μονιμοποίηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει:

Πρόκειται για τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή -εξακολουθητικά του μοναδικού στην τεράστια περιφέρεια της Αττικής-, που για να ωραιοποιηθεί «σερβίρεται» με τον τίτλο «μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής» και ως μέρος μιας μελέτης για την περιβαλλοντική εκτίμηση του συνόλου των δραστηριοτήτων στη Φυλή. Η τελευταία ήταν υποχρέωση -εδώ και χρόνια- του αρμόδιου φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ), που την καθυστέρησε σκόπιμα για να συνδυαστεί με το διακαή πόθο διοικούντων και εργολάβων για μια ακόμη επέκταση του ΧΥΤΑ. 

Σημειώνουμε ότι η περιοχή της γ΄ φάσης της εγκατάστασης της Φυλής δεν περιλαμβάνεται στα έργα, καθώς πρόκειται να αποτελέσει το «φιλέτο» της επόμενης -ακόμη μεγαλύτερης- επέκτασης του ΧΥΤΑ, η οποία σε συνδυασμό με τις παλιές και νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων θα κρατήσει ζωντανή αυτήν την περιβαλλοντική «νάρκη», τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια.

Να αποτρέψουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή 3
Το τελικό απορριμματικό ανάγλυφο, που δείχνει πως δε θα υπάρχει σπιθαμή εδάφους που δε θα έχει καλυφθεί από βουνά σκουπιδιών

Η διαβούλευση έχει ξεκινήσει στις 30/11/2020 και λήγει, στο επίπεδο της περιφέρειας στις 13/1/2021 και σε κεντρικό επίπεδο στις 3/2/2021. Στο μεταξύ, το έργο έχει ανατεθεί σε κοινοπραξία, με βασικό εταίρο την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ. Η παρεμπόδιση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, στο πλαίσιο του αγώνα για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και για τη δρομολόγηση πολιτικών αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή και στην ανάκτηση. 

Να αποτρέψουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή 5
η γενική διάταξη του συνόλου των έργων στην εγκατάσταση της Φυλής

Ο αγώνας αυτός, που διαρκεί πάρα πολλά χρόνια και το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ υπηρετεί με συνέπεια και αυταπάρνηση, έχει την ανάγκη της έμπρακτης συμμετοχής και υποστήριξης, όχι μόνο των κατοίκων στα Δυτικά, αλλά ολόκληρου του περιβαλλοντικού κινήματος της Αττικής και όχι μόνο. Και μαζί των δήμων της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής -που πρέπει, επιτέλους, να κάνουν τα αυτονόητα- και εκείνων των δυνάμεων του περιφερειακού συμβουλίου που αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα με παναττικό χαρακτήρα. 

Ο πλήρης φάκελος του έργου βρίσκεται στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, στη διεύθυνση: https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/866

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button