ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Ώρα μηδέν” για την εστίαση – Μίνι lockdown με περιορισμούς στην κυκλοφορία

Η αδιάκοπα εντεινόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, φέρνει ακόμη πιο αυστηρά νέα μέτρα -ένα είδος μίνι lockdown- ιδίως στην εστίαση, τα οποία θα ανακοινώσει τελικά σήμερα Σάββατο μέχρι το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς ο σεισμός στη Σάμο ανέτρεψε χθες το σχεδιασμό του Μαξίμου.

Το γεγονός όμως ότι χθες σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 1.690 νέα κρούσματα, το οποίο πλησιάζει πολύ το όριο των 2.000 κρουσμάτων που θεωρείται κρίσιμο, καθώς και η αδυναμία της πολιτείας να ελέγξει -ιδίως στην επαρχία- την εφαρμογή του ωραρίου των καταστημάτων, έφερε στο τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες το κλείσιμο συνολικά της εστίασης, είτε σε όλη την Ελλάδα είτε στις πορτοκαλί περιοχές, που περιλαμβάνουν όμως και την Αττική, με άλλα λόγια τη μισή Ελλάδα. Δηλαδή, να κλείσουν από τη Δευτέρα όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και να επιτρέπεται μόνο το delivery, όπως είχε γίνει και την άνοιξη.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό σενάριο στο τραπέζι του πρωθυπουργού μέχρι την Πέμπτη αφορούσε στην αυστηροποίηση του ωραρίου, δηλαδή στο να κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 10 ή και τις 9 το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση, θα ξεκινά νωρίτερα, ενδεχομένως και από τις 10 ή 11 το βράδυ ο περιορισμός κυκλοφορίας, σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές.

Περιορισμοί κυκλοφορίας θα επιβληθούν και μεταξύ νομών, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από μία περιοχή με πολλά κρούσματα σε μία άλλη, όπου η επιδημιολογική κατάσταση είναι καλύτερη.

Άλλο μέτρο που έχει συζητηθεί είναι η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στις πράσινες και κίτρινες περιοχές.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται επίσης στην αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας ακόμη και στο 80%.

Τα μέτρα, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, θα ισχύσουν για ένα μήνα.

Τα περιοριστικά μέτρα θα συνοδεύονται δε από μέτρα οικονομικής στήριξης των κλάδων που θα πληγούν.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button