ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Με τις μισές χειρουργικές αίθουσες “ζωντανές” το Γενικό Κρατικό Νίκαιας – Στενάζουν Αττικόν και ΨΝΑ

Το υπουργείο Υγείας να προκηρύσσει πάλι και πάλι θέσεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, όμως τόσο οι χαμηλοί μισθοί, όσο και οι τραγικές συνθήκες εργασίες, αφήνουν τις θέσεις κενές.

Οι νέοι γιατροί δεν πηγαίνουν να εργαστούν στο ΕΣΥ, ενώ αταυόχρονα είναι και αρκετοί αυτοί που παραιτούνται ή συνταξιοδοτούνται χωρίς οι κενές οργανικές θέσεις να καλύπτονται και, ως εκ τούτου, τα κενά αυξάνονται.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των αναισθησιολόγων, καθώς σήμερα υπάρχουν 280 κενές θέσεις αναισθησιολόγων σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή περίπου το 25% των οργανικών θέσεων δεν καλύπτεται.

«Με μπαλώματα και δανεικούς γιατρούς δεν γίνεται να λειτουργήσουν εύρυθμα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ», λέει στο NEWS 24/7 η Μαίρη Αγρογιάννη, γενική γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

«Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας πρόσφατα έκλεισε χειρουργική αίθουσα διότι δεν υπάρχει προσωπικό. Από τις 10 λειτουργούν οι 6 και σε συνάντηση που κάναμε με τον διοικητή πρόσφατα, μας είπε ότι μάλλον θα κλείσει και ακόμη μία. Σήμερα, μας ήρθε ενημέρωση από τη διευθύντρια του αιματολογικού, διότι δεν έχει προσωπικό και ενδέχεται να κλείσει και αυτό το τμήμα. Επίσης, για να μην κλείσει ο αξονικός τομογράφος, οι ασθενείς κάνουν εσωτερικά τις εξετάσεις και οι γνωματεύσεις γίνονται από γιατρούς εξ’ αποστάσεως από ιδιωτική εταιρεία. Είχαν πει ότι το μέτρο θα είναι προσωρινό, αλλά τελικά πρόσφατα ανανέωσαν την σύμβαση. Και σε αυτήν την περίπτωση είχε προκηρυχθεί θέση, αλλά βγήκε άγονη», λέει η κ. Αγρογιάννη.

Η ίδια εξηγεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι προκηρύξεις είναι προσχηματικές. «Ποιος θα κάνει τα χαρτιά του για να έρθει στον αξονικό τομογράφο με δύο γιατρούς, όταν το τμήμα προβλέπει για τη λειτουργία του 8 γιατρούς;».

Πολύ μεγάλο θέμα, εξηγεί, υπάρχει με όλες τις εργαστηριακές ειδικότητες στα νοσοκομεία της Αττικής, όπως βιοχημικά, παθολογοανατομικά εργαστήρια, τα οποία όπως έχουμε ενημερωθεί από το υπουργείο Υγείας, για να καλύψει το πρόβλημα, θα κάνει κεντρική συμφωνία με ιδιωτικά εργαστήρια για να εξυπηρετούν τους ασθενείς.

Τι ζητούν οι γιατροί για να λειτουργήσουν σωστά τα 14 νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική

Μάλιστα, η ΕΙΝΑΠ πριν από περίπου ένα χρόνο, είχε δώσει στο υπουργείο Υγείας αναλυτική λίστα με τα προβλήματα στα 14 νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Τα κενά που προκύπτουν από τη λίστα είναι για να λειτουργούν οριακά τα νοσοκομεία και όχι η λίστα με τις κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες όπως δείχνουν οι κινήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση για να καλυφθούν.

«Δυστυχώς, από τη λίστα με τις κρίσιμες προσλήψεις, το υπουργείο Υγείας δεν κάλυψε καμία από τις θέσεις που είχαμε αιτηθεί από πέρυσι», καταλήγει η κ. Αγρογιάννη.

Παίδων «Αγία Σοφία»Προσλήψεις προσωπικού σε νευροχειρουργικό (όπου λόγω υποστελέχωσης συνεφημερεύει με το «Αγλαΐα Κυριακου»), τμήμα Ανοσολογίας, τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας, Αναισθησιολογικό, Μικροβιολογικό, Παιδιατρικό, Νευρολογικό, Ακτινολογικό, Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής και Βιοπαθολόγους. Επίσης ζητάνε νοσηλευτικό προσωπικό, βιολόγους και τεχνολόγους.
«Παμμακάριστος» 3 παθολόγους, ακτινολόγους. Επίσης, στελέχωση του αναισθησιολογικού και χειρουργικού τμήματος
«Σισμανόγλειο»Άμεση πρόσληψη 2 θωρακοχειρουργών (έχει μείνει μόνο ένας), 6 παθολόγων, 5 χειρουργών και πνευμονολόγων.
«Γεννηματάς» Παθολόγους με άμεσες προσλήψεις από λίστες άλλων νοσοκομείων
«Μεταξά»Πρόσληψη 8 ακτινολόγων (ώστε να είναι πάλι 14 όπως παλαιότερα) και φαρμακοποιών.
ΨΝΑΠροσλήψεις προσωπικού και 24ωρη κάλυψη των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής.
«Αττικόν»Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σοβαρό πρόβλημα με τα ράντζα.
Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι»Πρόσληψη πνευμονολόγων
«Άγιος Σάββας»Προσλήψεις τεχνολόγων ακτινολόγων

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button