ΥΓΕΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Οι ιδιώτες γιατροί αρνούνται να συμμετέχουν στον θεσμό του “προσωπικού γιατρού” διότι…

Στο άρθρο μας Ψάχνοντας “προσωπικό γιατρό” στο Χαϊδάρι… δείξαμε με στοιχεία από την πλατφόρμα του gov.gr ότι βρισκόμαστε ενόψει ενός νέου φιάσκου, ανάλογο με αυτό στο οποίο κατέληξε ο θεσμός του “οικογενειακού γιατρού”, που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο, ενώ τότε το οικονομικό αντίτιμο για τους γιατρούς με ιδιωτικά ιατρεία δεν ήταν δελεαστικό (2.000 ευρώ μεικτά μηνιαίως), τώρα το οικονομικό κίνητρο είναι σαφώς μεγαλύτερο, καθώς μιλούμε πια για μέση αποζημίωση 60.000 ευρώ το χρόνο μεικτά, δηλαδή 5.000 ευρώ το μήνα!!!

Τι φταίει λοιπόν και οι εγγραφές στη λίστα γιατρών στο gov.gr (παθολόγοι και γενικοί γιατροί) περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο επιστήμονες των δημόσιων Πρωτοβάθμιων Μονάδων Υγείας; Γιατί, ενδεικτικά, έχει δηλώσει συμμετοχή μόνο ένας ιδιώτης παθολόγος στο Χαϊδάρι; Δεν είχαμε απάντηση, μέχρι που διαβάσαμε ένα σχόλιο γιατρού σε κοινοποίηση του άρθρου μας.

Το μυστικό, λοιπόν, είναι η λέξη “μεικτά”. Δείτε τι επισημαίνει η κ. Μ.Π.:

Νομίζω τίθεται πάλι το θέμα της φορολογίας. Αν ιδιώτης γιατρός εγγράψει πολλούς ασθενείς, πάνω από το 50% της αποζημίωσης που λαμβάνει θα πηγαίνει κατευθείαν στο κράτος μέσω φορολογίας. Αυτό είναι απόλυτο αντικίνητρο για το θεσμό. Ας δει η Πολιτεία το θέμα αυτό. Προτείνω πχ η αποζημίωση που θα δίδεται για την εγγραφή ασθενών ως προσωπικός ιατρός να έχει αυτόνομη φορολογία flat 20% και να μην προστίθεται στα υπόλοιπα έσοδα του ιατρείου, που ανεβάζει πάρα πολύ την φορολογική κλίμακα. Αυτό ακριβώς συνέβη και με τις επιπλέον εφημερίες που υποχρεωθήκαμε εμείς ως ιατροί ΕΣΥ να κάνομε λόγω πανδημίας. Φέτος τις φορολογηθήκαμε με ωραιότατα ποσοστά πάνω από 40%!!! Υποχρεωθήκαμε σε υπερβάσεις εφημεριών και σχεδόν τα μισά χρήματα πήγαν στο Υπ. Οικονομικών! Διότι προσέθεταν τις εφημερίες στο μισθό και ότι ήταν πάνω από 30.000 ευρώ είχε 36% εφορία και 5% εισφορά αλληλεγγύης. Σύνολο 41%. Και με ωριαία αποζημίωση 7 ευρώ την ώρα για Διευθυντές ΕΣΥ! Σε ιδιώτη συνάδελφο, αν εγγράψει πολλούς ασθενείς ως προσωπικός ιατρός, η φορολογία του μπορεί κάλλιστα να πάει πάνω από 50%!!!

Άδηλο το μέλλον και του “προσωπικού γιατρού”

Στο μεταξύ, ο ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος με σημερινή δήλωσή του δηλώνει την ικανοποίηση του διότι “ήδη περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες έχουμε επιλέξει τον προσωπικό μας γιατρό, τον ατομικό σύμβουλο υγείας που μπορεί να έχει πλέον δωρεάν κάθε Έλληνας και Ελληνίδα για να παρακολουθούμε την υγεία μας σε τακτική βάση». Ωστόσο ο αριθμός αυτός υπολείπεται πολύ ακόμη για να μιλήσουμε για πλήρη κάλυψη του πληθυσμού.

Κανονικά και με βάση το σχετικό νόμο, από 1-10-2022 όσοι πολίτες δεν έχουν γραφτεί σε προσωπικό γιατρό θα έχουν επιπτώσεις. Μέχρι τώρα το Υπουργείο Υγείας αρκείται σε προτροπές “γραφτείτε σε γιατρό άλλου Δήμου”. Όμως πουθενά δεν είναι αρκετός ο αριθμός των “προσωπικών γιατρών” (πχ Αιγάλεω 10, Περιστέρι 35, Πετρούπολη 6, Ίλιον 8, Ελευσίνα 11, Ασπρόπυργος 4, περιλαμβανομένων των γιατρών της δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας). Ο καθένας μπορεί να εγγράψει το πολύ 2.000 πολίτες. Πχ από μόνο στο Περιστέρι “περισσεύουν” περίπου 100.000 άνθρωποι!

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, τρεις δρόμοι υπάρχουν:
– Ή θα δοθεί παράταση στις εγγραφές και το μέτρο θα οδηγηθεί σταδιακά στον κάδο των απορριμμάτων, όπως ο οικογενειακός γιατρός.
– Ή θα γίνουν και άλλες προσλήψεις μονίμων στα Κέντρα Υγείας των Δήμων, για να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικούς γιατούς, που θα έχει όμως τεράστια παράπλευρη ωφέλεια για τη δημόσια πρωτοβάθμια υγεία.
– Ή θα εισακουστούν προτροπές σαν της γιατρού πιο πάνω για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, η οποία άλλωστε αποτελεί και ιδεολογική αρχή για τη Νέα Δημοκρατία.

Πώς γίνεται η εγγραφή

Όσοι πολίτες δεν το έχουν κάνει μόνοι τους μπορούν να μεταβαίνουν ήδη στα φαρμακεία  για να εγγραφούν στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Οι πολίτες μπορούν πλέον να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις διαφορετικούς τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

3) στο φαρμακείο της γειτονιάς του, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή / και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στο συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Όσοι δεν έχουν κινητό θα τα λαμβάνουν αποκλειστικά με εκτυπώσιμη μορφή. Τα ανήλικα μέλη τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους δεν μπορούν ακόμη να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button