ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Οι δρόμοι της υπομονής: Επίκαιρα στοιχεία για Λ. Αθηνών και Κηφισό

Αύριο πρωί Δευτέρας, όπως και κάθε Δευτέρα εδώ και πολλά χρόνια, ένας νέος εβδομαδιαίος μαραθώνιος ξεκινάει για τους οδηγούς που είναι αναγκασμένοι να διασχίζουν πρωί – μεσημέρι, μπρος πίσω, τη Λεωφόρο Αθηνών και την Εθνική Οδό. Κίνηση σημειωτόν, ταλαιπωρία και εκνευρισμός, καύσιμα τώρα που έχουν φτάσει σε αξία το χρυσάφι, πεταμένος χρόνος. Και μάλιστα σε μια περίοδο που, σύμφωνα με το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται μείωση στην κυκλοφορία της Λεωφόρου Αθηνών. Δυστυχώς δεν φαίνεται ότι η ζωή του εργαζόμενου και κάθε μετακινοούμενου έχει ιδιαίτερη αξία για την Πολιτεία… κάτι να γίνει τέλος πάντων. Σε τοπικό επίπεδο, εννοούμε πρωταρχικά το έργο – ανάσα του Κόμβου Σκαραμαγκά, που θα ρυθμίσει την πυκνή κίνηση προς διάφορες κατευθύνσεις στην περιοχή και θα ελευθερώσει από πολλαπλά βάρη την Εθνική Οδό (πχ την κίνηση από Πειραιά προς Αττική Οδό).

Και γενικότερα όμως, η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας τον τελευταίο μήνα έχει γίνει ανυπόφορη. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις –πρωινές και απογευματινές–ώρες αιχμής και εστιάζεται σε συγκεκριμένες αρτηρίες, όπως η Λεωφόρος Αθηνών, αν και υπάρχουν και χειρότερα: στη λεωφόρο Κηφισίας η κίνηση είναι αυξημένη κατά 45% σε σχέση με πέρυσι! Το παράδοξο είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία από το  Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας πλην των αξόνων αυτών, η γενική αύξηση της κυκλοφορίας στο σύνολο των κεντρικών αξόνων της πρωτεύουσας δεν είναι μεγάλη –αλλά είναι αρκετή για να προκαλέσει αισθητή αύξηση του χρόνου συμφόρησης, καθώς η κατάσταση ήταν ήδη οριακή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας που συνέλεξε από 1.000 αισθητήρες σε 20 κεντρικούς οδικούς άξονες και επεξεργάστηκε το, οι σημαντικότερες αυξήσεις στην κυκλοφορία εμφανίζονται κατά τις πρωινές ώρες αιχμής. Πιο συγκεκριμένα:

• Το διάστημα 7-10 πμ. η κυκλοφορία στη λεωφόρο Κηφισίας (ρεύμα προς κέντρο) είναι αυξημένη κατά 45% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, στη Λεωφόρο Ποσειδώνος προς Γλυφάδα κατά 18%, στη Λεωφόρο Κηφισού προς Λαμία κατά 7,5%, στη λεωφόρο Ποσειδώνος προς Πειραιά κατά 4,6% και στη Λεωφόρο Αθηνών προς Δαφνί κατά 2,9%. Κατά μέσον όρο, τις πρωινές ώρες αιχμής βρίσκονται στη λεωφόρο Κηφισού προς Λαμία πάνω από 6.000 οχήματα την ώρα, στη λεωφόρο Κηφισού προς Πειραιά περίπου 4.500, στη λεωφόρο Ποσειδώνος προς Γλυφάδα πάνω από 3.000 οχήματα. Περισσότερα από 2.500 οχήματα την ώρα βρίσκονται τις πρωινές ώρες αιχμής στην Πέτρου Ράλλη προς κέντρο, στη λεωφόρο Κηφισίας προς Μαρούσι, στη λεωφόρο Ηλιουπόλεως προς κέντρο, στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μεσογείων.

• Κατά τις απογευματινές ώρες αιχμής (4-7 μ.μ.), οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσιάζονται στη λεωφόρο Κηφισίας (προς Μαρούσι) με 29%, στη λεωφόρο Κηφισού (προς Πειραιά) κατά 7,5%, στην οδό Σταδίου κατά 5,1%, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στο ρεύμα προς λεωφόρο Κηφισίας κατά 5% και στο ρεύμα προς Πατησίων κατά 2,8%.

• Δεν παρουσιάζουν όλοι οι άξονες την ίδια εικόνα. Για παράδειγμα, κατά τις πρωινές ώρες αιχμής η λεωφόρος Αθηνών (προς κέντρο) παρουσιάζει αυτή την περίοδο μείωση κατά 13% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020 και η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας (προς Χίλτον) κατά 3%. Τις απογευματινές ώρες αιχμής, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζουν η λεωφόρος Βασ. Σοφίας κατά 7%, η Αρδηττού και η λεωφόρος Αθηνών (προς κέντρο) κατά 3%, η Πέτρου Ράλλη προς κέντρο κατά 2,8%.

Οι δρόμοι της υπομονής: Επίκαιρα στοιχεία για Λ. Αθηνών και Κηφισό 3

Ενα κομμάτι της επιβάρυνσης της κυκλοφορίας συνδέεται και με την έναρξη λειτουργίας των σχολείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς φέτος (13 Σεπτεμβρίου), σε σχέση με την αντίστοιχη πέρυσι (11 Σεπτεμβρίου), πάντα το διάστημα 7-10 πμ. καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις σε αρκετούς οδικούς άξονες: οι σημαντικότερες είναι στη λεωφόρο Κηφισίας (προς κέντρο) κατά 33% και στη λεωφόρο Κηφισού (προς Πειραιά) κατά 12%. Η μεγαλύτερη μείωση την ημέρα αυτή παρατηρήθηκε στη λεωφόρο Κηφισίας (προς Μαρούσι) κατά 11% και στις λεωφόρους Βασιλίσσης Σοφίας (προς Χίλτον) και Αλεξάνδρας (προς Κηφισίας) κατά 9%.

Το παράδοξο είναι ότι, όπως παρατηρούν οι συγκοινωνιολόγοι του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας, η αύξηση της κυκλοφορίας τον φετινό Σεπτέμβριο (σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020) δεν είναι τόσο μεγάλη, φθάνοντας κατά μέσον όρο το 1,5% κατά τις πρωινές ώρες αιχμής. Μπορεί αυτή η αύξηση να μην φαίνεται σημαντική, σημειώνει το ΚΔΚ, δημιουργεί όμως συχνότερα μεγαλύτερες κυκλοφοριακές συμφορήσεις (καθυστερήσεις, ουρές κ.ο.κ.) με δεδομένο ότι το οδικό δίκτυο είναι ήδη κορεσμένο και λειτουργεί στα όριά του.

Η Αττική Οδός

Στα επίπεδα του 2019 έχει επανέλθει η κυκλοφορία και στην Αττική Οδό. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Φάνης Παπαδημητρίου, διευθυντής Κυκλοφορίας και Συντήρησης της εταιρείας «Αττικές Διαδρομές» «η κίνηση στην Αττική Οδό τον Σεπτέμβριο κατέγραψε κατά μέσον όρο ημερησίως 260.033 εισόδους από διόδια, αύξηση 3% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2019 και 17% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό Σεπτέμβριο. Μαζί με την κυκλοφορία επανήλθαν και οι ουρές στον αυτοκινητόδρομο, σχεδόν σε καθημερινή βάση πια, κυρίως τα πρωινά των εργάσιμων ημερών και στο ρεύμα προς Ελευσίνα, μεταξύ των κόμβων Κύμης και Μεταμόρφωσης στην έξοδο για Λαμία, όπως και μεταξύ των κόμβων Πεντέλης και Κηφισίας. Στα τμήματα αυτά ο κυκλοφοριακός φόρτος της πρωινής αιχμής ξεπερνάει τα 6.000 οχήματα την ώρα και οι καθυστερήσεις σε μια τυπική καθημερινή κυμαίνονται μεταξύ 15΄-20΄. Ο λόγος είναι η αυξημένη ζήτηση που ειδικά στην περιοχή του κόμβου Μεταμόρφωσης δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από τη χωρητικότητα της εξόδου προς Λαμία (διατομής μίας λωρίδας). Το πρόβλημα δυστυχώς δεν μπορεί να λυθεί άμεσα και θα χρειαστούν κατασκευαστικές λύσεις με έργα όπως η βελτίωση της γεωμετρίας του κόμβου Μεταμόρφωσης και η σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης από Καλυφτάκη με την Αττική Οδό».

Οπως εκτιμάει ο κ. Παπαδημητρίου, «μένει να φανεί αν στους επόμενους μήνες η αύξηση της κυκλοφορίας θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, ακολουθώντας την αύξηση των δραστηριοτήτων, ή αν η αύξηση της τιμής των καυσίμων θα επιδράσει ανασταλτικά. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση στους δρόμους έχει επανέλθει και αν δεν έχουμε κάποια απρόοπτη εξέλιξη με την πανδημία, η κίνηση ήρθε για να μείνει».

Με πληροφορίες από την “Καθημερινή”.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button