LIFESTYLEΥΓΕΙΑ

Οδοντικά Εμφυτεύματα. Τι είναι. Ενδείξεις και πλεονεκτήματα

 ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

γράφει η Ιουλιέτα Παπαμιχαήλ
Χειρουργός Οδοντίατρος DDS
Πτυχιούχος πανεπιστημίου Αθηνών  

Μέχρι πρόσφατα ο πιο συνηθισμένος τρόπος αποκατάστασης ενός ή περισσότερων ελλειπόντων δοντιών ήταν η κατασκευή γέφυρας η οποία στηριζόταν στα παρακείμενα δόντια. Βασικό μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι απαιτείται ο τροχισμός δοντιών τα οποία μπορεί κατά τα άλλα να είναι υγιή.Πλέον με τα εμφυτεύματα το πρόβλημα ξεπεράστηκε μια και για την τοποθέτησή τους δεν απαιτείται τρόχισμα των δοντιών.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι τα εμφυτεύματα,ποιες οι ενδείξεις τους και ποια τα πλεονεκτήματά τους.

Το οδοντικό εμφύτευμα αποτελεί ένα τεχνητό υποκατάστατο της ρίζας του δοντιού που τοποθετείται χειρουργικά στο οστό της γνάθου ,αφού προηγηθεί μια μικρή τομή στο ούλο της περιοχής. Όλη η διαδικασία είναι ανώδυνη και γίνεται στο οδοντιατρείο με τη διενέργεια τοπικής αναισθησίας.

Το υλικό κατασκευής των εμφυτευμάτων είναι το τιτάνιο, το οποίο είναι πλήρως συμβατό με τους ιστούς και έχει την ιδιότητα να προάγει την παραγωγή οστού γύρω από την επιφάνειά του. Η διαδικασία αυτή λέγεται οστεοενσωμάτωση.

Σε δεύτερο χρόνο ,μετά τη χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος ,ακολουθείται η ολοκλήρωση της προσθετικής εργασίας που προσαρμόζεται πάνω στο εμφύτευμα και μπορεί να είναι μια απλή στεφάνη(θήκη), μια γέφυρα είτε μια ολική οδοντοστοιχία.

Οι ενδείξεις για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι οι εξής:

1)Εξαγωγή ή έλλειψη ενός δοντιού, όταν τα παρακείμενα δόντια είναι απόλυτα υγιή. Αυτή η περίπτωση είναι η απόλυτη ένδειξη αφού δεν τροχίζονται τα όμορα δόντια. Τοποθετείται το εμφύτευμα στη θέση του εκλιπόντος δοντιού και στη συνέχεια κατασκευάζεται πάνω σε αυτό η αντίστοιχη στεφάνη.

2)Πολλαπλές εξαγωγές ή έλλειψη περισσότερων δοντιών. Το μεγάλο κενό που προκύπτει μπορεί να καλυφθεί από γέφυρα που στηρίζεται σε περισσότερα από ένα εμφυτεύματα. Δεν χρειάζεται να τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα για κάθε δόντι που λείπει. Συνήθως για κάθε τρία δόντια που λείπουν τοποθετούνται δυο εμφυτεύματα που στηρίζουν μια γέφυρα τριών τεμαχίων με ένα ενδιάμεσο δόντι.

3)Ολική έλλειψη δοντιών. Όταν έχουμε πλήρη έλλειψη δοντιών, σε κάποια γνάθο ,τότε η τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε στρατηγικές θέσεις μπορεί να αποτρέψει την κατασκευή ολικής κινητής οδοντοστοιχίας .Σε αυτή την περίπτωση η ολική οδοντοστοιχία που κατασκευάζεται ,στηρίζεται στα εμφυτεύματα με αποτέλεσμα να έχει πολύ καλή συγκράτηση και ευστάθεια σε σχέση με τις κλασσικές οδοντοστοιχίες .Ο ασθενής ξεπερνάει μια σειρά προβλημάτων που προκύπτουν από τις οδοντοστοιχίες ,που έχουν να κάνουν με την αισθητική, τη δυσκολία στη μάσηση, την ομιλία και την μειωμένη αίσθηση της γεύσης ,λόγω του ακρυλικού ουρανίσκου, στις ολικές οδοντοστοιχίες της άνω γνάθου.

Συνοψίζοντας, πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων αποτελεί το ότι δεν επηρεάζουν καθόλου τα παρακείμενα δόντια ,γιατί δεν στηρίζονται σε αυτά, είναι σταθερά επειδή γίνονται ένα με το οστό της γνάθου ,βοηθούν στη διατήρηση του οστού μετά τις εξαγωγές ,αφού προάγουν τη δημιουργία νέου οστού αποτρέποντας τη φυσιολογική απορρόφηση και τέλος προσδίδουν πολύ καλή αισθητική και λειτουργία, επειδή προσομοιάζουν με τα φυσικά δόντια.

Με την κατάλληλη φροντίδα που περιλαμβάνει καλή στοματική υγιεινή , σωστό βούρτσισμα και μεσοδόντιο καθαρισμό ,καθώς και συχνούς επανελέγχους στον οδοντίατρο, τα εμφυτεύματα αποτελούν μόνιμη και ιδανική λύση προσδίδοντας άνεση και αυτοπεποίθηση σε κάθε ασθενή.

Ευχαριστούμε την γιατρό για την παραχώρηση του άρθρου   

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button