ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“O κρατήρας δίπλα στο Ποικίλο καίει γιατί ειναι γεμάτος λυματολάσπη”

Οι φλόγες που ξεπηδούν από κομμάτι της παλιάς χωματερής της Φυλής -και μάλιστα έγιναν αιτία σοβαρής πυρκαγιάς το καλοκαίρι που απείλησε με ολοκαύτωμα το Ποικίλο- προκάλεσαν την αντίδραση πολλών. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το άρθρο “Δεν είναι κρατήρας ηφαιστείου, αλλά καίει ασταμάτητα δίπλα στο Ποικίλο – Τι είναι;” Όπως γράψαμε εκεί, μια πιθανή αιτία για τις φλόγες είναι η ανάφλεξη μεθανίου, το οποίο παράγεται υπογείως από την ζύμωση των οργανικών σκουπιδιών και αναφλέγεται.

Ένας αναγνώστης μάς δίνει μια πιο ακριβή διάσταση του προβλήματος. Όπως μας λέει σε μήνυμά του, “στον κρατήρα που βλέπουμε υπάρχουν τόνοι λυματολάσπης, η οποία έρθει από τον βιολογικό καθαρισμό της Ψυτάλλειας. Υλικό που θα καίγεται από μόνο του για πολύ καιρό ακόμα.”

Η πληροφορία του μάς έδωσε το έναυσμα για να ψάξουμε το ζήτημα της λυματολάσπης στη χωματερή. Πράγματι λοιπόν, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 άρχισε η μεταφορά πολύ μεγάλων ποσοτήτων από την Ψυτάλλεια, όπου το υλικό ξεχείλιζε και κόντευε να χυθεί στη θάλασσα. Πού αλλού θα το πήγαιναν; Φυσικά, στη Δυτική Αττική. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής και ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς είχε σταματήσει την εναπόθεση λυματολάσπης το 2005.

Στο τέλος του έτους 2010 το θέμα επανήλθε με απόφαση του ΣτΕ, στην οποία οριζόταν ότι ο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων μπορεί να δέχεται 300 τόνους λάσπης ημερησίως.

Την περίοδο αυτή είχε ανοίξει η όρεξη σε μερικούς για μεγάλες δουλειές στη Φυλή (όχι ότι κόπηκε ποτέ η όρεξη). Το 2011, λοιπόν, οι κάτοικοι των Άνω Λιοσίων έμειναν με ανοιχτό στο στόμα όταν είδαν να αποβιβάζεται στη φτωχογειτονιά τους από μια πανάκριβη Belgley o τότε πανίσχυρος επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας για την ορκωμοσία του νέου δημάρχου Δημήτρη Μπουραΐμη, καθώς προσδοκούσε την κατασκευή εργοστασίου καύσης λυματολάσπης στην περιοχή της χωματερής.

Την ίδια χρονιά, ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Ψαριανός, ξιφουλκούσε με ερωτήσεις στη Βουλή κατά του “περιβαλλοντικού εγκλήματος της μεταφοράς λυματολάσπης”, επισημαίνοντας ότι “οι επιπτώσεις είναι σοβαρότατες όχι μόνο για τους εργαζόμενους στον ΧΥΤΑ, αλλά και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής”.

"O κρατήρας δίπλα στο Ποικίλο καίει γιατί ειναι γεμάτος λυματολάσπη" 3
ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ, φωτιές που ξεπηδούν ασταμάτητα από το έδαφος. Οι φωτογραφιες είναι του Γιώργου Βηλαρά.

Ο αναγνώστης που μας θύμισε τη λυματολάσπη ήταν οδηγός σε φορτηγό που μετέφερε το υλικό στη χωματερή. Και μάλλον έχει δίκιο. Το μείγμα σκουπιδιών – λυματολάσπης θα παράγει μεθάνιο για πολλά χρόνια.

Πρέπει, λοιπόν, οπωσδήποτε να ληφθούν μέτρα προστασίας από φωτιές, για να μην ξαναζήσουμε στη Δυτική Αθήνα και το Ποικίλο τα ίδια και χειρότερα με το φετινό καλοκαίρι. Κοροϊδίες του τύπου “πήρε φωτιά ένα καντήλι στο Κοιμητήριο και κάηκε ο τόπος”, δεν περνούν πια.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button