ΙΣΤΟΡΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο ιστορικός διευθυντής που μετείχε στο χτίσιμο της πόλης επί τρεις δεκαετίες

Του Γιάννη Ιγγλέση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΜΗΤΡΟΣ (1926- 2022)

Μετά τα αφιερώματα των ΤΡΥΦΩΝΑ ΔΑΡΑ, ΝΩΝΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗ και ΚΩΣΤΑ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ σε διαδικτυακά site του Χαϊδαρίου, για τον ιστορικό διευθυντή των υπηρεσιών του Δήμου μας, θεώρησα χρέος μου να κάνω και εγώ μια αναδρομή- αφιέρωμα στην μνήμη του.

Ο ιστορικός διευθυντής που μετείχε στο χτίσιμο της πόλης επί τρεις δεκαετίες 3
Στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου (ΠΕΡΡΑΙΒΟΥ & ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ) δεκαετία του 1950Από αριστερά προς τα δεξιά: ΑΣΤΕΡΩ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ (Ληξίαρχος), ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΑΤΟΥ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΑΜΙΩΤΗΣ, ΚΙΜΩΝ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Μηχανικός), ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΜΗΤΡΟΣ (Διευθυντής Δήμου Χαϊδαρίου).

Ο ίδιος γύρω στο 2012 μου έφερε μερικές φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο λίγες φωτογραφίες και τρία ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ για τα πεπραγμένα του ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, των ετών 1976, 1977 και 1978, επί δημαρχίας του αείμνηστου Δημάρχου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑΧΝΗ, που τα είχε συντάξει ο ίδιος ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΜΗΤΡΟΣ και μου τα παρέδωσε με πολύ συγκίνηση και περηφάνια για το «ΑΡΧΕΙΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΙΓΓΛΕΣΗ».

Ο ιστορικός διευθυντής που μετείχε στο χτίσιμο της πόλης επί τρεις δεκαετίες 5
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΕΡΡΑΙΒΟΥ & ΙΕΡΑΣ ΟΔΟΥ. Από αριστερά προς τα δεξιά: ΣΑΜΙΩΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (εισπράκτορας του Δήμου), ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ (Δημοτικός υπάλληλος), ΓΙΑΝΝΟΜΗΤΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Διευθυντής Δήμου Χαϊδαρίου), ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΙΜΩΝ (Μηχανικός)

Ο Παναγιώτης γεννήθηκε στις 19/10/1926 στην κοινότητα ΚΟΥΠΑΚΙΟΥ του Δήμου ΔΩΡΙΔΟΣ στα ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ και απεβίωσε στο ΧΑΪΔΑΡΙ στις 26/2/2022. Το 1952 νεαρός, μόλις 26 χρονών, προσλήφθηκε από τους πρώτους, στον νεοσύστατο τότε Δήμο Χαϊδαρίου το 1952, επί Δημαρχίας ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ. Απεχώρησε με την συνταξιοδότηση του γύρω στο 1985, υπηρετώντας τον Δήμο μας για τρεις και πλέον δεκαετίες.

Ο ιστορικός διευθυντής που μετείχε στο χτίσιμο της πόλης επί τρεις δεκαετίες 7
1974, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ οδού ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ. Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΜΗΤΡΟΣ και ο ΔΡΟΥΓΑΣ ή ΔΡΟΥΓΚΑΣ (Δικαστής – Διορισμένος προσωρινός Δήμαρχος μετά τη μεταπολίτευση το 1974)

Ως Δημοτικός Υπάλληλος αρχικά και στην συνέχεια ως Διευθυντής των Υπηρεσιών του Δήμου υπήρξε πάντα δραστήριος και αφοσιωμένος στην υπηρεσία για το καλό της πόλης μας. Υπηρέτησε όλες τις Δημοτικές Αρχές από τον νεοσύστατο Δήμο (1947) στο Δημοτικό κατάστημα της οδού ΠΕΡΡΑΙΒΟΥ και ΙΕΡΑΣ ΟΔΟΥ επί δημαρχίας ΜΙΧ. ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ (1951-1953) και ΓΕΩΡ.ΧΕΛΙΩΤΗ (1954-1963), στο Δημαρχείο της οδού ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ, επί Δημαρχίας ΔΗΜ. ΓΙΑΧΝΗ (1964-1967), ΒΑΣ. ΞΑΝΘΑΚΟΥ (1967-1971, διορισμένου την περίοδο της επταετίας) και ΣΠ. ΤΣΟΥΤΣΑΙΟΥ (1971-1974, ομοίως διορισμένου), ΔΗΜ. ΓΙΑΧΝΗ 1975-1978 μετά την μεταπολίτευση, στο Δημαρχείο της ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ 181-183 επί Δημαρχίας ΔΗΜ. ΣΚΑΜΠΑ( 1979-1982) και ΚΥΡ. ΝΤΗΝΙΑΚΟΥ Α’ Δημοτική περίοδος (1983-1986), ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης μέχρι την συνταξιοδότηση του το 1985.

Ο ιστορικός διευθυντής που μετείχε στο χτίσιμο της πόλης επί τρεις δεκαετίες 9
1974, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ οδού ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΜΗΤΡΟΣ, ο ΔΡΟΥΓΑΣ ή ΔΡΟΥΓΚΑΣ (Δικαστής – Διορισμένος προσωρινός Δήμαρχος μετά τη μεταπολίτευση το 1974) και ο προ επταετίας καθαιρεθείς νόμιμα εκλεγμένος (1964-1967) και επανερχόμενος αρχικά ως Αντιδήμαρχος και μετέπειτα ως Δήμαρχος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΧΝΗΣ.

Όμως μην φανταστεί κανείς ότι σταμάτησε να προσφέρει τις γνώσεις του, τις εμπειρίες του τότε… Συνέχισε να προσφέρει ευσυνείδητα, με αμέριστο ενδιαφέρον συμβουλεύοντας και συμβάλλοντας μέχρι και στην κατάρτιση των ετήσιων προϋπολογισμών, έχοντας βαθιά την αίσθηση του καθήκοντος, πάντα για το καλό της πόλης που αγάπησε και υπηρέτησε σε όλη του την ζωή. Το ενδιαφέρον του για την πρόοδο του Δήμου μας ήταν θα μπορούσα μετά βεβαιότητα να πω ότι υπήρξε πάντα ζωντανό μέχρι τα τελευταία του. Διατηρούσε ένα πολύτιμο προσωπικό αρχείο για την ιστορία του Δήμου Χαϊδαρίου, που δυστυχώς μετά την απώλεια της αγαπημένης του συζύγου, όπως ο ίδιος είχε ομολογήσει στον Τρύφωνα Δάρα, «ένα βράδυ μέσα στην μοναξιά του και την θλίψη του το έβαλε σ’ ένα βαρέλι και το έκαψε».

Ο ιστορικός διευθυντής που μετείχε στο χτίσιμο της πόλης επί τρεις δεκαετίες 11
1974, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ οδού ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ. Οι ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ – ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ με τον ΔΡΟΥΓΑ ή ΔΡΟΥΓΚΑ (Δικαστής – Διορισμένος προσωρινός Δήμαρχος μετά τη μεταπολίτευση το 1974). Διακρίνονται οι: Τριανταφυλλίδης, Μαφρέδα, Γιαννομήτρος κλπ.

Κάποιο πρωινό, το 2012 ήρθε στο γραφείο μου και μου έφερε ένα φάκελο με λίγες φωτογραφίες – ντοκουμέντα από το προσωπικό του αρχείο και τρία ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ του Δήμου (Αύγουστος 1976, Δεκέμβριος 1977, Σεπτέμβριος 1978) από την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑΧΝΗ, που όπως μου εκμυστηρεύτηκε, τα είχε συντάξει ο ίδιος και με περηφάνια μου τα παρέδωσε για το αρχείο μου. Αυτές τις μνήμες θεώρησα ιερό καθήκον να δημοσιοποιήσω σήμερα και να τον αποχαιρετήσω με πολλή εκτίμηση και σεβασμό αυτόν τον άνθρωπο τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑΝΝΟΜΗΤΡΟ, που πιστεύω και εγώ με την σειρά μου, ότι πρέπει ο Δήμος μας, το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου να τιμήσει όπως ακριβώς του πρέπει.

Ο ιστορικός διευθυντής που μετείχε στο χτίσιμο της πόλης επί τρεις δεκαετίες 13
ΕΚΔΡΟΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟ (επί Δημάρχου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑΧΝΗ) με τις οικογένειές τους.

Υ.Γ. Η εξόδιος ακολουθία έγινε στο νεκροταφείο του Βύρωνα και δυστυχώς ΔΕΝ το μάθαμε για να τον τιμήσουμε, όπως του έπρεπε…

Ο ιστορικός διευθυντής που μετείχε στο χτίσιμο της πόλης επί τρεις δεκαετίες 15
1978-1981 ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ – ΓΙΑΝΝΟΜΗΤΡΟΣ Π. & ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜ. ΣΚΑΜΠΑΣ (1978-1982)

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button