ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο Διομήδειος Κήπος ως χώρος καλλιέργειας της επιστημονικής γνώσης

Για εμάς ο Διομήδειος Κήπος είναι μια εξαιρετική όαση δροσιάς και απόλαυσης της φύσης, με στάνταρ πολύ πάνω από τον ελληνικό μέσο όρο για τέτοιους χώρους. Ξεχνάμε όμως ότι παράλληλα πρόκειται για μεγάλο σχολείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αλλά και καλλιέργειας της επιστημονικής έρευνας. Σε μια καταπράσινη έκταση 1.860 στρεμμάτων, πλημμυρισμένη από 2.500 είδη φυτών από όλο τον κόσμο, έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα στο οποίο συμβιώνουν και αναπτύσσονται αυτοφυή δασικά και καλλιεργούμενα είδη. Αυτό το χαρακτηριστικό τον καθιστά ως μία από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις Βοτανικού Κήπου παγκοσμίως.

Το ρόλο του Κήπου στην επιστημονική γνώση υπενθυμίζει απόσπασμα από τον πρόλογο βιβλίου του αναπληρωτή καθηγητή ΔΠΘ, Γεωργίου Κοράκη, που αναφέρεται στη μεγάλη συμβολή των βοτανικών κήπων και ειδικά του Βοτανικού Κήπου Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους στη μελέτη των φυτών.

Ειδικότερα, πρόκειται για το βιβλίο Ξενικά δένδρα και θάμνοι στην Ελλάδα” *, στον πρόλογο του οποίου αναφέρεται:  

Κλείνοντας αυτό το προλογικό σημείωμα, θα ήταν παράλειψη να μην τονιστεί η μεγάλη συμβολή που δυνητικά έχουν οι βοτανικοί κήποι στη μελέτη των συγκεκριμένων φυτών. Η συστηματική παρουσίαση ταυτοποιημένων ειδών από άλλες ηπείρους εντός οργανωμένων βοτανικών κήπων αποτελεί ανεκτίμητη προσφορά τόσο για την πρακτική εξάσκηση εξειδικευμένων επιστημόνων (δασολόγων, γεωπόνων, βιολόγων, αρχιτεκτόνων τοπίου κ.ά.) όσο και για τη βιωματική εκπαίδευση στο περιβάλλον του ευρύτερου κοινού και ιδιαίτερα των μαθητών. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στη μεγάλη συνεισφορά, στον τομέα αυτό, του Βοτανικού Κήπου Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους στην Αθήνα και στην προσπάθεια που γίνεται στον Βοτανικό Κήπο Δήμου Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη. Το παράδειγμά τους θα πρέπει να βρει μιμητές σε όλη την Ελλάδα. 

Οκτώβριος 2023 Γιώργος Κοράκης  

*  Κοράκης, Γ., (2024). Ξενικά δένδρα και θάμνοι στην Ελλάδα [Προπτυχιακό εγχειρίδιο]. Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις. http://dx.doi.org/10.57713/kallipos-894 /  Copyright © 2024, ΚΑΛΛΙΠΟΣ, ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΣΕΑΒ + ΕΛΚΕ-ΕΜΠ)

………………………………………………………………………..

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, ο Βοτανικός Κήπος “Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους” είναι χώρος που έχει ως κύριο σκοπό την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, κυρίως μαθητών και άλλων οργανωμένων ομάδων, καθώς και την Eπιστημονική έρευνα που διεξάγεται στο σύνολο της έκτασής του από το Eπιστημονικό του προσωπικό και συνεργαζόμενους από την Ελλάδα και το εξωτερικό φορείς. Δέχεται και περιορισμένο αριθμό μεμονωμένων επισκεπτών ελεγχόμενα, καθόσον οι υπηρεσίες πάρκου δεν είναι στους σκοπούς του. Είναι κυρίως χώρος επίσκεψης και όχι “βόλτας”.

Ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους είναι κοινωφελές ίδρυμα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου υπό την αιγίδα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button