Ο Διομήδειος Κήπος έχει ριχτεί στη μάχη για την νέα αντιπυρική περίοδο με σύγχρονο εξοπλισμό

Η παρατεταμένη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες της θερινής περιόδου του 2024 είχαν σαν αποτέλεσμα την ξήρανση θάμνων και δέντρων των φυσικών οικοσυστημάτων σε πολλές περιοχές της νότιας Ελλάδας. Ενδεδειγμένη ενέργεια αποτελεί η κοπή και απομάκρυνσή τους, ώστε να αποφευχθούν δευτερογενείς προσβολές από ξυλοφάγα έντομα.
Το προσωπικό του Βοτανικού Κήπου εργάζεται συστηματικά ώστε το μεγαλύτερο μέρος να έχουν απομακρυνθεί πριν την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.
Έχουν επιτευχθεί υψηλά ποσοστά καθαρισμού, μοναδικά στην Αττική μέχρι στιγμής. Σημαντικότατη είναι η συμβολή των κατάλληλων μηχανημάτων, που έχουν δώσει εξαιρετικές δυνατότητες, ευελιξία και ταχύτητα στις εκτελούμενες εργασίες.
Σημαντική βοήθεια δίνει ένας μεγάλος κλαδοκαταστροφέας, αλλά και ένα όχημα 4Χ4 παντός εδάφους και πολλαπλού σκοπού (μεταφορά προσωπικού και υλικών, αλλά και όχημα πυρόσβεσης με την εγκατάσταση ειδικής υπερκατασκευής). Χάρη σε αυτά το λίγο αριθμητικά προσωπικό του Κήπου κάνει μεγάλο έργο.
Η θερινή περίοδος του 2025 αναμένεται με την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθεί η πολύμηνη ξηρασία που έπληξε τα οικοσυστήματα της Αττικής -και όχι μόνο- το 2024. Θυμίζουμε ότι πέρυσι από τα μέσα Μαρτίου και μέχρι τον Μάιο έπεσαν ελάχιστες βροχές και στη συνέχεια είχαμε μία παρατεταμένη ξηρασία μέχρι τον Νοέμβριο, με πάρα πολλές μέρες καύσωνα το καλοκαίρι. Η παρατεταμένη ξηροθερμική περίοδος, σε συνδυασμό με δράση φλοιοφάγων και ξυλοφάγων εντόμων στα αποδυναμωμένα δέντρα είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια μέρους τους δάσους.
Περισσότερα εδώ: Το εκρηκτικό κοκτέιλ που “ροκανίζει” τα δάση της Αττικής. Πιο κάτω μπορείτε να διαβάσετε δύο εκθέσεις ειδικών για τα προβλήματα των δασών της Αττικής.

