ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Νέου τύπου διαβάσεις πεζών σε επικίνδυνα σημεία και σχολεία

Ένα πρώτο “πακέτο” ειδικής κατασκευής διαβάσεων, ανώτερων προδιαγραφών, αναπτύχθηκε σε σημεία με αυξημένη κυκλοφορία και κινδύνους για τους πεζούς, κυρίως έξω από σχολεία.

Θυμίζουμε ότι τον προηγούμενο χρόνο ο Δήμος Χαϊδαρίου είχε ανανεώσει την κλασική διαγράμμιση πολλών διαβάσεων με προσωπικό της Υπηρεσίας Αυτεπιστασίας, χρησιμοποιώντας βαφή με ειδικό υλικό (βλέπε “Ανασταίνονται” οι διαβάσεις πεζών). Ωστόσο οι νέες παρεμβάσεις έχουν πιο ολιστικό χαρακτήρα, που ξεπερνούν την απλή διαγράμμιση, χρησιμοποιώντας επιπλέον τεχνολογίες σηματοδότησης και προειδοποίησης των οδηγών, ενισχύοντας την ασφάλεια των πεζών.

Οι νέου τύπου διαβάσεις κατασκευάστηκαν στα παρακάτω σημεία:

Νέου τύπου διαβάσεις πεζών σε επικίνδυνα σημεία και σχολεία 3
Οδός Μπουμπουλίνας, νυκτερινή εικόνα της διάβασης έξω από το 15ο Νηπιαγωγείο. Τα προειδοποιητικά “μάτια γάτας” προηγούνται, ενώ έξω από το Νηπιαγωγείο υπάρχει φωτεινή πινακίδα, led που αναβοσβηνουν στο οδόστρωμα και νέα διαγράμμιση με ειδικό ανθεκτικό υλικό
  • Δύο στην οδό Μπουμπουλίνας, έξω από το 6ο Γυμνάσιο και το 15ο Νηπιαγωγείο – 5ο Γυμνάσιο (στα δύο πρώτα σχολεία κατασκευάστηκαν και ράμπες ΑμεΑ). Η οδός Μπουμπουλίνας χαρακτηρίζεται από δύσκολες συνθήκες κυκλοφορίας, τις οποίες έχουν επισημάνει επανειλημμένα οι αναγνώστες μας (ενδεικτικά Υπερβολικές ταχύτητες σε δρόμο με τρία σχολεία!). Πιο συγκεκριμένα, η κίνηση είναι πολύ πυκνή, γιατί την χρησιμοποιούν σαν εναλλακτική άνοδο πολλοί Δασιώτες, για να αποφύγουν την “τρέλα” της Γ. Παπανδρέου, ενώ εξυπηρετεί και το Αθλητικό Κέντρο. Επιπλέον, επειδή είναι ευθεία, κάποιοι ασυνείδητοι κινούνται με μεγάλες ταχύτητες, ακόμη και μπροστα στα σχολεία. Καθώς η Μπουμπουλίνας είναι ένας γενικά σκοτεινός δρόμος, η φωτεινή σηματοδότηση των νέου τύπου διαβάσεων θεωρείται πολύ χρήσιμη, καθώς μπήκε ένα φως παραπάνω.
  • Στη διασταύρωση Ηρώων Πολυτεχνείου και Αθ. Διάκου, έξω από το 8ο Δημοτικό Σχολείο (έχει κατασκευστεί και ράμπα ΑμεΑ), όπου επίσης η συνολικότερη κυκλοφορία είναι προβληματική και η κίνηση των πεζών ενέχει επικινδυνότητα.
  • Στη διασταύρωση Στρ. Καραϊσκάκη και Π. Μελά όπου κατασκευάστηκε και ράμπα ΑμεΑ.
  • Αντίστοιχη παρέμβαση θα γίνει και έξω από το 2ο Δημοτικό, στην οδό Περραιβού, την οποία πολλοί οδηγοί χρησιμοποιούν σαν πρόσβαση προς την Ιερα Οδό και επίσης παρατηρούνται υψηλές ταχύτητες.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Βασίλης Καρατζαφέρης, δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα μας: “Η πρώτη σειρά έργων συνολικής παρέμβασης οδικής ασφάλειας σε διαβάσεις έγινε σε σημεία με εντονότατο πρόβλημα για τους πεζούς. Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν”.

Οι διαβάσεις στις οποίες αναφερόμαστε προάγουν την ασφάλεια σημαντικά, σε σχέση με αυτές τις τυποποιημένης μορφής, που αφορούν αποκλειστικά τη βαφή του οδοστρώματος. Περιλαμβάνουν κατά περίπτωση προειδοποιητικά “μάτια γάτας” πριν τη διάβαση, αναβοσβήνοντα μάτια γάτας με led και έξω από κλαποια σχολικά κτήρια πινακίδες που επίσης αναβοσβήνουν. Τα παραπάνω υποστηρίζονται από φωτοβολταϊκά συστήματα. Επιπλέον, η σήμανση στο οδοστρωμα γίνεται με ειδικό ασφαλτικό υλικό και όχι βαφή, για να ειναι πιο ανθεκτικό στο χρόνο. Οι εργασίες γίνονται από εξειδικευμένα εργολαβικά συνεργεία.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button